Pepsi je BVO iz svojega Gatorada umaknil že lani, Coca-Cola se je umika lotila zdaj. Foto: Reuters
Pepsi je BVO iz svojega Gatorada umaknil že lani, Coca-Cola se je umika lotila zdaj. Foto: Reuters

BVO vsebuje vrsta Coca-Colinih sadnih in športnih pijač, denimo Fanta in Powerade. Eden izmed elementov tega aditiva, ki ga najdemo tudi v ognjevarnih materialih, bi lahko imel negativne posledice na zdravje ljudi, menijo aktivisti.

Rivalski proizvajalec Pepsi je BVO iz svojih napitkov Gatorade odstranil že lani, umik pa načrtujejo v bližnji prihodnosti tudi iz svojih drugih pijač, kot sta Mountain Dew in Amp Energy.

Tiskovni predstavnik Coca-Cole Josh Gold je ob tem poudaril, da pri umiku BVO-ja ne gre za vprašanje varnosti. "Vse naše pijače, vključno tiste z BVO-jem, so varne, vedno pa so bile tudi v skladu z vsemi pravili držav, v katerih se prodajajo," je zapisal v izjavi za javnost. "Varnost in kakovost naših izdelkov sta naši glavni prioriteti."

V EU-ju prepovedan
Kot poroča BBC, se BVO uporablja kot stabilizator v pijačah sadnega okusa, saj preprečuje ločevanje sestavin. Zdravstveni pomisleki izvirajo iz tega, da BVO vsebuje bromid, ki ga najdemo tudi v bromiranih ognjevarnih materialih. Raziskovalci s klinike Mayo so tako ugotovili, da ima čezmerno uživanje sladkih pijač z BVO-jem lahko negativne posledice za zdravje, vključno z izgubo spomina ter težavami s kožo in živčevjem.

BVO je ameriška administracija za hrano in zdravila (FDA) sicer umaknila s svojega seznama varnih surovin že leta 1970, a ga podjetja pijač kljub temu lahko uporabljajo - v omejenih količinah. Na Japonskem in v EU-ju je uporaba BVO-ja po drugi strani striktno prepovedana.