Odvetnica Nataša Platovšek Vrbinc, ki je v imenu hrvaških parkirnih podjetij poslala več kot 10.000 opominov, je ravnala neetično, je ugotovila komisija za etiko pri Odvetniški zbornici Slovenije. Foto: MMC RTV SLO
Odvetnica Nataša Platovšek Vrbinc, ki je v imenu hrvaških parkirnih podjetij poslala več kot 10.000 opominov, je ravnala neetično, je ugotovila komisija za etiko pri Odvetniški zbornici Slovenije. Foto: MMC RTV SLO

"Odvetnica Nataša Platovšek Vrbinc, ki je v imenu hrvaških parkirnih podjetij poslala več kot 10.000 opominov, je ravnala neetično," je presodila komisija za etiko. "Stroški so bili obračunani nesorazmerno glede na višino zneska, ki ga podjetja terjajo. Šlo je namreč za večkratna istovrstna opravila, ki jih je odvetnica lahko hkrati opravila za več dolžnikov." Po uspešni hrvaški turistični sezoni se zgodba z neplačanimi parkirninami nadaljuje. Neplačniki se delijo v različne kategorije, od tistih, ki dejansko niso plačali parkirnine, do tistih, ki te možnosti sploh niso imeli, saj na parkirišču, kjer so imeli parkiranega svojega jeklenega konjička, ni bilo nikogar, ki bi mu parkirnino poravnali. Veliko je tudi takih, ki so parkirnino plačali in po več letih nimajo več računa, s katerim bi to dokazali. Po več letih pa - šok v poštnem nabiralniku.

Odvetnica zlorabila nepoučenost dolžnikov
Etična komisija odvetniške zbornice je ugotovila tudi: "Odvetnica Platovškova je z zlorabo nepoučenosti dolžnikov povzročila nesorazmerno visoke stroške, tudi na njihova vprašanja in pozive ni ustrezno odgovorila, kot nalaga kodeks." Pa ne le to, Platovškova je stroške po januarski uvedbi nove odvetniške tarife celo podvojila. Višino svojih stroškov je utemeljevala s točkami, ki so določene z odvetniško tarifo, materialnimi stroški in stroški za pridobivanje podatkov pri upravni enoti. Katere stroške je imela s pridobivanjem podatkov, saj so ji te podatke pristojni organi dolžni posredovati brezplačno, ni znano. Pravosodni minister Goran Klemenčič pa je že povedal, da takšen opomin ne bi smel presegati zneska petih evrov.

Dober zaslužek
Odvetniška zbornica obravnava tudi koprskega odvetnika Mateja Domia, ki sicer trdi, da je drage opomine prenehal pošiljati, čim je v medijih slišal mnenje odvetniške zbornice o neetičnem ravnanju kolegice Platovškove. Domio tudi trdi, da je vsega skupaj poslal okoli dva tisoč opominov, od tega je četrtina prejemnikov zahtevani znesek plačala. Če upoštevamo, da je bila njegova tarifa več kot 100 evrov, je samo na račun hrvaških parkirnin zaslužil več kot 50 tisoč evrov.

Odvetniške stroške plača naročnik storitve
Po trditvah ministrstva za pravosodje nova tarifa določa, da mora odvetniške stroške plačati naročnik storitve. Kaj naj torej storijo tisti, ki so v strahu pred izvršbami parkirnine skupaj z odvetniškimi stroški že poravnali? Ali so upravičeni do vračila denarja? Kdo v državi sploh lahko dolžnike suvereno in verodostojno napoti, kako naj v takšnih primerih ravnajo? Zdi se, kot bi ministrstvo in nekateri odvetniki, poleg Platovškove so vsaj še štirje, različno razumeli zakonodajo in odvetniški kodeks. Verjetno je na mestu vprašanje, kako visoke etične vrednote ima odvetnica Platovškova. Kje je končala njena odvetniška prisega, ki se glasi: "Prisegam, da bom spoštovala pravni red Republike Slovenije in odvetniški poklic opravljala vestno, pošteno in dostojanstveno." Ali pa drugi to prisego razumemo napačno.

Ker "dragi" opomini še vedno prihajajo, bomo v oddaji Posebna ponudba, ki je v novi sezoni na sporedu vsako soboto ob 17.20 na TVS1, preverili, kaj za prejemnike opominov pravzaprav pomeni odločitev odvetniške zbornice. Lahko tisti, ki so opomin plačali, terjajo svoj denar nazaj? In kaj naj storijo tisti, ki opomina še niso plačali?

Jasna Krljić Vreg