Ko kupujemo rabljen avtomobil, previdnost ni nikoli odveč. Foto: MMC RTV SLO
Ko kupujemo rabljen avtomobil, previdnost ni nikoli odveč. Foto: MMC RTV SLO
Posebna ponudba
O pasteh pri nakupu rabljenega avtomobila v današnji oddaji Posebna ponudba na TVS1 ob 17.25. Svetovali vam bodo, kako ugotoviti, ali so kilometri na števcu avtomobila prevrteni in ali je bilo vozilo karambolirano. Foto: BoBo

Izkušnja Logatčana, ki je svojo zgodbo po e-pošti sporočil uredništvu oddaje Posebna ponudba, kaže, da ne moremo zaupati niti ''uglednim'' avtohišam in uradnim zastopnikom. Pred časom je v znano ljubljansko avtohišo pripeljal svojega dobri dve leti starega Scenica in za doplačilo pri njih kupil novega. "Nekaj dni kasneje sem se peljal mimo in opazil, da je moj stari avto spet naprodaj. Ustavil sem se, saj me je zanimalo, za koliko ga prodajajo," pripoveduje. "Nisem bil zgrožen zaradi cene ali česar koli drugega. Ugotovil sem, da ima moj avto na števcu veliko manj kilometrov, kot jih je imel v resnici." Ko je Logatčan prodal svoje vozilo, je imelo to dobrih 60.000 prevoženih kilometrov. Že čez nekaj dni pa je števec kazal več kot 20.000 prevoženih kilometrov manj. "Povejte mi, kje v tej državi lahko z zaupanjem kupiš rabljen avtomobil," se sprašuje naš gledalec in ogorčeno ugotavlja: "Vsi so enaki, od zadnjega ''nateguna'', ki to dela prek s. p.-ja, do velikih podjetij, za katerimi stojijo priznane multinacionalke svetovnega slovesa."
Goljufe prijavite policiji!
S tem se strinja tudi svetovalec za nakup vozil Igor Matko, ki pravi, da nakup pri pooblaščenem prodajalcu še ne pomeni, da boste res dobili, kar ste plačali; zlasti ne zadnja leta, ko je prodaja novih vozil upadla in se je veliko pooblaščenih prodajalcev preusmerilo tudi v prodajo rabljenih avtomobilov. "Vozila dobijo iz podobnih tujih virov kot drugi prodajalci," pravi Matko in opozarja: "Zelo pomembno je, da si avtomobil pred nakupom dobro ogledate. Če preverljivih podatkov ni, se morate zavedati tveganja, ki ga tak nakup predstavlja." Dodaja, da sam ne dela razlik med zasebnimi, pooblaščenimi in nepooblaščenimi prodajalci, ampak se pri nakupu opira zgolj na preverljiva dejstva. Vsem, ki so jih opeharili, svetuje, da goljufe prijavijo policiji. "Le tako lahko preprečimo take goljufije," pravi. Podjetja, ki se ukvarjajo s prodajo rabljenih vozil, vam morajo sicer nuditi enomesečno garancijo. Če avto kupujemo od fizične osebe, tega jamstva nimamo. Prodajalca lahko le prijavimo tržnemu inšpektoratu ali pa ga preganjamo po sodni poti.
Kar 70 odstotkov rabljenih avtomobilov naj bi imelo prevrtene kilometre
Janez Žužek z Avto-moto zveze Slovenije pravi, da je bilo včasih prevrtavanje števcev precej preprosto. "Števci so bili mehanski in vsak nekoliko ročno spretnejši lastnik je na svojem avtu to lahko naredil kar sam." Pri sodobnejših avtomobilih, zlasti tistih iz višjega cenovnega razreda, je prevrtavanje števcev sicer nekoliko zahtevnejše. "Ampak za računalničarja to ni nobena težava. Ni skrivnost, da lahko na spletu že za 150 evrov kupiš napravo, s katero prevrtiš kilometre," še dodaja Žužek. S temeljitim pregledom vozila, to je zunanjosti, notranjosti, dokumentacije, s pregledom z diagnostično opremo, lahko z veliko verjetnostjo ugotovimo, ali so kilometri na avtomobilskem števcu verjetni. Povsem prepričani pa ne moremo biti nikoli. Igor Matko zato vsem, ki kupujejo rabljen avtomobil, svetuje, naj ga temeljito preverijo. "Predvsem pa ne kupujte avtomobila v časovni stiski. Bolje je izpustiti pet dobrih avtomobilov, kot kupiti enega slabega."
O pasteh pri nakupu rabljenega avtomobila smo govorili v današnji oddaji Posebna ponudba na TVS1 ob 17.25. Svetovali smo vam, kako ugotoviti, ali so kilometri na števcu avtomobila prevrteni in ali je bilo vozilo karambolirano.
V oddajo se lahko vključite tudi gledalci: svoja vprašanja in izkušnje lahko sporočite na posebna.ponudba@rtvslo.si in na našo stran na Facebooku, med oddajo pa nas lahko pokličete na 01/475 20 20 in 01/475 20 21.

Sarah Neubauer, Posebna ponudba

Posebna ponudba, izobraževalno-svetovalna oddaja
Posebna ponudba, izobraževalno-svetovalna oddaja