Maher je zanikal navedbe, da je na edinstveni legi nezakonito zgradil objekt, vgradil nova okna in sončne kolektorje, zgradil zunanji kamin ... Foto: MMC RTV SLO
Maher je zanikal navedbe, da je na edinstveni legi nezakonito zgradil objekt, vgradil nova okna in sončne kolektorje, zgradil zunanji kamin ... Foto: MMC RTV SLO
Igor Maher
Maher je dopoldne dejal, da ne bo umaknil kandidature, ker ni storil nič nezakonitega. Dodal je, da je objekt kupil v dobri veri, da bo legaliziran. Foto: BoBo
Črna gradnja novega ministra za infrastrukturo
Ministrski kandidat Maher zavrača očitke o črni gradnji

To po domače pomeni, da Maherjeva črna gradnja, ki se je znašla v medijih, nima več statusa črne gradnje. Pravno-formalno mu tako nocoj v parlamentu ne more nihče več očitati, da je lastnik nedovoljenega objekta.

Hitro, hitreje, najhitreje
Morda so na Upravni enoti Piran tako hiteli prav zaradi nocojšnjega potrjevanja vlade. Maherjevo vlogo so namreč rešili v dveh dneh, vložil jo je v ponedeljek. Sklep so morali spisati tik pred koncem današnjega delovnega dne, saj je načelnik upravne enote Ivan Seljak še ob 14. uri za našo televizijo povedal: "O teh odločbah (poleg Maherjeve so dobili še 50 vlog) bomo odločali sorazmerno hitro. Če so izpolnjeni pogoji, bomo zahtevo obravnavali." Za prihodnjega ministra je očitno šlo zelo hitro. "Kako vi to veste, saj ne morete vedeti, sem že izven delovnega časa, bomo jutri o tem," nas je pod večer zavrnil Seljak, ko smo ga vprašali, ali drži, da so Maherjevo vlogo že rešili.

"Vse je bilo že tam"
Maher je danes znova zatrdil, da je objekt kupil pred enajstimi leti in ga večkrat poskušal legalizirati. Tudi tako, da je podal vlogo za spremembo namembnosti v prostorskem planu. Zanikal je navedbe, da je na edinstveni legi, na naslovu Seča 16a sam nezakonito zgradil objekt, ki leži na severnem delu zemljišča, vgradil nova okna in sončne kolektorje, zgradil zunanji kamin … "Objekt sem kupil pred enajstimi leti, stanje je identično, kot je bilo takrat, tako je tudi danes, jaz nisem v tem obdobju storil nič nezakonitega," se je danes očitkov branil Maher.

Rentgenske oči letalskih posnetkov
Toda njegove navedbe na majave noge postavljajo letalski posnetki, ki nam jih je uspelo pridobiti in iz katerih je razvidno, da sporna gradnja pred februarjem 2008 na zemljišču ni stala. Na mestu, kjer je zrastla, naj bi prej stala le prikolica, prav tako naj takrat, ko je Maher kupil parcelo, še ne bi bilo hišne številke. V zemljiško knjigo se je vpisal leta 2006, in čeprav naj v hiši ne bi živel, sosedje trdijo, da prejema tudi pošto, kar bi lahko dokazovalo, da je na tem naslovu prijavljen.

Mini črna lopa
Še naprej pa črna gradnja ostaja objekt - lesena lopa na južnem delu Maherjevega zemljišča, ki je, kot je razvidno iz posnetkov, sicer razdeljeno na tri parcele. Prvotni lastnik je to črno gradnjo prijavil za legalizacijo. Dovoljenj ni nikoli dobil. Maher pa tudi ne.

Bo minister gledal skozi prste tistim, ki so kupili "blago z napako"?
Če je minister sam kupil črno gradnjo in v tem ne vidi nič spornega, kakšna navodila bo dal svojim inšpektorjem na terenu? Naj bodo prizanesljivi do tistih, ki so v preteklosti kupovali na črno zgrajene objekte? Zanimivo bo tudi videti, kakšno stališče bo v prihodnje zavzel ob novi, sicer že popravljeni uredbi, saj popravki še vedno niso pomirili vseh strasti. Pritisk tistih, ki hitijo bodisi legalizirat svojo gradnjo bodisi objekte na novo postavit, se namreč naglo stopnjuje. Zlasti ob morju. Zato bi od novega ministra prej pričakovali, da bo sporno uredbo razveljavil, kot to, da jo je med prvimi izkoristil.

Virant je bil seznanjen s črno gradnjo
Prvak DL-ja Gregor Virant je pojasnil, da je bil s črno gradnjo kandidata za ministra za infrastrukturo Igorja Maherja seznanjen. Vendar na podlagi njegovih zagotovil meni, da Maher ni storil ničesar nezakonitega ali neetičnega in da zato o tem ni predhodno obvestil mandatarke Alenke Bratušek. Če pa se bo izkazalo drugače, so sankcije neizogibne.

"Za poslanca DZ-ja ali ministra morajo veljati visoki standardi. Če je nekdo kršil zakon ali pa huje prekršil etična pravila, mora odstopiti," je menil Virant.

Vodja poslancev DL-ja Rihard Braniselj pa je medijem pojasnil, da poslanska skupina ni bila seznanjena z domnevnimi nepravilnostmi okoli nepremičnine Maherja. Vendar meni, da "samo dejstvo črne gradnje ta trenutek ne zadošča", saj so upravni postopki zelo zapleteni.

Tako je najprej treba spoznati okoliščine črne gradnje, med drugim, kdaj je bil objekt zgrajen, kdo ga je zgradil, kakšna je faza legalizacije in ali obstaja odločba o rušenju.

Eugenija Carl, TV Slovenija

V galeriji si oglejte letalske posnetke, ki jih je pridobila novinarka Eugenija Carl.

Črna gradnja novega ministra za infrastrukturo
Ministrski kandidat Maher zavrača očitke o črni gradnji