43-letni dr. Uroš Čufer je kandidat Pozitivne Slovenije za ministra za finance. Foto: MMC RTV SLO
43-letni dr. Uroš Čufer je kandidat Pozitivne Slovenije za ministra za finance. Foto: MMC RTV SLO
Koalicija
Najdlje se je obotavljala Državljanska lista, ki jo vodi Gregor Virant. Foto: BoBo
Lista je vložena

"Dne 14. 3. 2013 ob 21.01 uri je Alenka Bratušek, predsednica Vlade republike Slovenije, vložila predlog liste kandidatov in kandidatk za ministre in ministrici Vlade Republike Slovenije," je zapisano na uradnem zaznamku o oddaji liste v vložišče DZ-ja.

Na kandidatni listi so:
- Uroš Čufer
minister za finance;
- Karl Erjavec
minister za zunanje zadeve;
- Tomaž Gantar
minister za zdravje;
- Uroš Grilc minister za kulturo;

- Igor Maher
minister za infrastrukturo in prostor;
- Roman Jakič
minister za obrambo;

- Tina Komel
ministrica brez resorja za področje odnosov med Republiko Slovenijo in avtohtono slovensko narodno skupnostjo v sosednjih državah ter med Republiko Slovenijo in Slovenci po svetu;

- Anja Kopač Mrak
ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti;

- Jernej Pikalo
minister za izobraževanje, znanost in šport;

- Senko Pličanič
minister za pravosodje;

- Stanko Stepišnik
minister za gospodarski razvoj in tehnologijo;
- Gregor Virant minister za notranje zadeve in javno upravo;

- Dejan Židan
minister za kmetijstvo in okolje.

Negotovost pozno v noč
Predsedniki strank nove koalicije Alenka Bratušek (PS), Igor Lukšič (SD), Karl Erjavec (DeSUS) in Gregor Virant (DL) so sicer koalicijsko pogodbo podpisali v sredo nekaj pred polnočjo. Podpis so označili za konec politične krize.

Do zadnjega je koalicijo v napetosti držala Državljanska lista, ki se ji je pridružila kot zadnji partner, po maratonski seji stranke pozno sinoči. 13 članov sveta stranke se je nato odločilo za vstop v koalicijo, trije so se odločitve vzdržali, šest pa jih je bilo proti. Najizrazitejši nasprotnik sodelovanja v novi vladi je bil nekdanji finančni minister Janez Šušteršič, ki pa s svojimi stališči ni prepričal dovolj članov sveta. Šušteršič je - to je napovedal že pred sejo - odstopil z mesta podpredsednika stranke, a ostaja njen član.


Tudi Janša si želi nove vlade
"
Danes se izteka zadnji možni ustavni rok, ko je treba predlagati novo vlado, in jaz upam, da se bo to zgodilo. Zdaj so zgradbo toliko podrli, da bi bilo odgovorno, da to naredijo," je predsednik vlade, ki opravlja tekoče posle, Janez Janša komentiral dogajanje v Sloveniji ob prihodu na vrh EU-ja v Bruslju.

Bogovič: Koalicijska pogodba je precej splošna
Predsednik SLS-a Franc Bogovič meni, da je koalicijska pogodba precej splošna, brez jasnih vsebinskih opredelitev in da koalicijo čaka še veliko dela. Koalicijsko pogodbo sicer težko komentira, ker jo je prejel šele danes. Prepričan pa je, da bo morala koalicija z jasnimi ukrepi in v dogovoru s socialnimi partnerji doseči konsenz v družbi.

Bogovič, ki še opravlja tekoče posle na ministrstvu za kmetijstvo in okolje, je tudi dejal, da je njegov naslednik Dejan Židan eden izmed tistih, ki ve, "kam prihaja, kar zadeva ministrstvo za kmetijstvo", in bo zato to delo kakovostno nadaljeval. Na okoljskem področju pa ga čaka še kakšno presenečenje, kot je tudi njega.

Nova vlada že v sredo?
Kandidati za ministre bodo pred pristojnimi odbori zaslišani v ponedeljek in torek, kar pomeni, da bi lahko državni zbor novo vlado potrjeval že v sredo.

Lista je vložena