Na fotografiji iz filma Zapelji me je igralec Janko Mandić. Foto: RTV Slovenija
Na fotografiji iz filma Zapelji me je igralec Janko Mandić. Foto: RTV Slovenija

Eno izmed temeljnih poslanstev RTV Slovenija je izpolnjevanje načela enakih možnosti glede informiranja in dostopnosti vsebin vsem gledalcem, poslušalcem in bralcem, ki jih dosežejo naši signali. S pomočjo posebnih tehnik ali sodobnih tehnologij skušamo te vsebine približati tudi ranljivim skupinam, ljudem s posebnimi potrebami, kot so slepi in slabovidni, gluhi in naglušni ter ljudje z drugimi oviranostmi. Avdiodeskripcija oziroma zvočno opisovanje je tehnika, ki televizijske vsebine in s tem tudi film naredi dostopen slepim in slabovidnim.

Ob Filmskem dnevu za slepe in slabovidne, ki ga v ponedeljek, 3. 11. 2014, v sodelovanju s Kinom Šiška in z založbo Beletrina organizira RTV Slovenija bodo na ogled trije sodobni slovenski filmi z zvočnim opisom, ki so nastali v koprodukciji oziroma v produkciji RTV Slovenija. Filmsko druženje bomo začeli z ogledom kratkega igranega filma Trst je naš! režiserja Žige Virca, nadaljevali z romantično komedijo Barbare Zemljič Panika in končali z ljubezensko dramo režiserja Marka Šantića Zapelji me.


Kratki igrani film Trst je naš!

Trst je naš! je diplomsko delo režiserja Žige Virca. Zgodba je postavljena v leto 2009 in govori o Francu, zagrenjenem Primorcu srednjih let, ki ga igra Gojmir Lešnjak. Franc je razočaran nad odnosom mladine in celotne družbe do dogodkov med drugo svetovno vojno in vloge slovenskih partizanov v njej. V prostem času se ukvarja z uprizarjanjem zgodovinskih bitk. Pri tem naleti na nerazumevanje žene Marije, v njeni vlogi boste videli Silvo Čušin, opraviti pa ima tudi s policijo, ki ne dovoljuje uprizarjanja bitk. Film je bil leta 2009 nominiran za študentskega tujejezičnega oskarja.

Romantična komedija Panika
Režiserka Barbara Zemljič je scenarij za film Panika napisala po knjižni predlogi Dese Muck. Panika je komično-melodramski film o "paniki" ženske v zrelih letih, ki želi pobegniti vlogi zgolj matere, žene in gospodinje. Vero, zatrto, v rutino ujeto štiridesetletnico, obsede misel, da nikoli več ne bo zaljubljena. V iskanju rešitve ji napoved iz kavne usedline, da bo srečala pravega moškega, spremeni življenje. V uresničevanju prerokovanega zlahka podleže čarom družinskega prijatelja Mitje. Za Vero je ljubezen usodna. Spusti se v vročo afero, na kocko postavi svoje odnose z bližnjimi, in ko se je Mitja naveliča, se ji sesuje svet. Spremljamo čustveno preobrazbo ženske, ki je nihče ne opazi, v žensko, ki je opazila samo sebe. Glavno vlogo, nesrečno Vero, je odlično upodobila igralka Janja Majzelj.

Ljubezenska drama Zapelji me
Režiser Marko Šantić si je s svojim celovečernim prvencem Zapelji me prislužil nominacijo za tujejezičnega oskarja. Zgodba pripoveduje o devetnajstletnem Luku, ki zapušča mladinski dom. V njem je našel zatočišče, ko so ga pred devetimi leti zapustili mama in vsi drugi sorodniki. Njegova želja je, da bi odkril, kje je pokopan njegov oče. V službi se zaljubi v živahno Ajdo in se z njo zaplete v razmerje. Pri iskanju odgovorov iz preteklosti izve za družinsko skrivnost, ki ga močno pretrese. Luka spozna, da je trenutno njegovo edino pribežališče ljubezen do Ajde, ki pa pred njim skriva svoje prave občutke. Kmalu ugotovi, da ima tudi ona svojo družinsko skrivnost. Film Zapelji me je portret mladih ljudi, ki edino zavetje najdejo drug v drugem, vendar jih usoda pogosto vleče narazen. V filmu glavni vlogi odlično odigrata Janko Mandić kot Luka in Nina Rakovec kot Ajda.

Vse tri filme bodo na Filmskem dnevu za slepe in slabovidne predstavili njihovi ustvarjalci. Pridružili se nam bodo režiser kratkega igranega filma Trst je naš! Žiga Virc, režiserka celovečernega filma Panika Barbara Zemljič in režiser filma Zapelji me Marko Šantić ter člani njihovih ustvarjalnih ekip.

Spremljevalni program
O pomembnosti vpeljevanja novih tehnologij, ki lahko vizualni svet, predvsem televizijski, filmski in tudi knjižni, približajo slepim in slabovidnim, bodo spregovorili generalni direktor RTV Slovenija mag. Marko Filli, podpredsednik Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije Branko Petovar, direktor in urednik založbe Beletrina Mitja Čander in dr. Marko Prpić, začetnik opremljanja televizijskih vsebin z zvočnim opisom za slepe in slabovidne na TV Slovenija. Pred popoldanskim začetkom filmske projekcije pa bo goste nagovoril predstavnik Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije Marko Mikulin.

Filmski dan za slepe in slabovidne se bo končal s sproščenim druženjem in pogostitvijo, ki jo bodo pripravili slepi in slabovidni iz Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Nova Gorica, skupaj z Zavodom GOST na Planoti.

Naj filmski svet postane dostopen vsem!

Veronika Rot