V nedeljo je potekala tradicionalna slovesnost v Kočevskem rogu, letos že 25. po vrsti. Foto: Urad predsednika RS
V nedeljo je potekala tradicionalna slovesnost v Kočevskem rogu, letos že 25. po vrsti. Foto: Urad predsednika RS

Med dogodki gotovo izstopa sobotni blagoslov kapelice in Parka spomina in opomina na Kopiščih v Kamniški Bistrici. Maja in junija 1945 se je, po poročanju prič, skozi glavne kamniške ulice vila dolga kolona pešcev in konjskih vpreg. Spremljali so jih oboroženi partizani. Na njih so bili starci, ženske in veliko otrok. Na čelu je hodil pravoslavni duhovnik in glasno molil rožni venec. Zato se je slovesnosti v soboto poleg ljubljanskega nadškofa in metropolita msgr. Stanislava Zoreta in škofa Evangeličanske cerkve augsburške veroizpovedi v RS Geze Filo udeležil tudi cetinjski nadškof in črnogorski metropolit dr. Amfilohije Radović. Po podatkih Občine Kamnik je v Kamniški Bistrici evidentiranih šest grobišč, med njimi pa so bili tudi pripadniki črnogorskih četnikov, hrvaških domobrancev in ustašev ter tudi slovenskih domobrancev.

V nedeljo pa je bila že tradicionalna slovesnost v Kočevskem rogu, 25. po vrsti. Mladi so bili v molitvi ob breznu pod Krenom zbrani že vso noč. Beograjski nadškof msgr. Stanislav Hočevar, ki je vodil bogoslužje, je pozval navzoče, naj ne bomo več sužnji preteklosti in sedanjosti, ampak klicarji novih Nebes in nove Zemlje. "Samo Bog lahko odvzame našo preteklost in nam da pravo novost, pravo prihodnost!" Konec maja so na Zaplazu ob godu blaženega mučenca Alojzija Grozdeta z dogodkom na temo Resnica in sočutje opozorili na temelj sprave in odpuščanja, ki zaobjema tako žrtve kot njihove rablje in potomce. Sprava, ki ni odpuščanje, pa predvideva sodelovanje obeh strani. Odpuščanje tudi ni pozaba, je le odpustitev krivičnega dejanja, ne glede na to, ali ga je storilec priznal ali ne.

Sprava je eden izmed vodilnih smernic novomeške škofije, ki je stopila v jubilejno leto. Tako kot mesto ob Krki, ki praznuje 650 let, bo tudi novomeška škofija z vrsto dogodki zaznamovala 10. obletnico obstoja. Za geslo so si izbrali "Živo občestvo Cerkve". Njen prvi škof msgr. Andrej Glavan je bil umeščen 10. junija 2006. Za ustanovitev škofije so si Novomeščani prizadevali že od 17. stoletja. Korenine pa segajo v čas oglejskih patriarhov, brižinskih spomenikov, svetih bratov Cirila in Metoda. Mestu je dajal poseben pečat tudi na šolskem in kulturno-umetniškem področju kolegialni kapitelj. Škofija pa je bila ustanovljena pred 10 leti iz ljubljanske nadškofije z namenom, da bi bil škof bliže duhovnikom in vernikom ter da bi se na Dolenjskem poživilo versko življenje. Danes živi v škofiji 135.500 katoličanov. Ena od posebnosti škofije je veliko število redov, ki imajo dolgo tradicijo. Vsi poznamo čudovite samostane: kartuzija Pleterje, Stična, Kostanjevica ... V jubilejnem letu pa bodo pripravili predvsem dogodke, ki so vezani na družino in mlade. Tako bo prihodnji konec tedna Festival družin na Otočcu, kamor pa so povabljeni vsi, saj bo pester program tako za starše kot za otroke.

Romana Kocjančič, TV Slovenija