Kopitar je z risi zaigral na olimpijskih igrah v Sočiju 2014. Foto: EPA
Kopitar je z risi zaigral na olimpijskih igrah v Sočiju 2014. Foto: EPA

Ponos slovenskega hokeja se je rodil avgusta leta 1987, rojen je bil v hokejsko družino, oče Matjaž je bil celo življenje zaprisežen hokeju. Svojčas je sam uspešno igral na drsalkah, po koncu kariere pa je postal trener, večkrat je tudi vodil reprezentanco (tudi zdaj opravlja vlogo slovenskega selektorja).

V domovino je dvakrat pripeljal Stanleyjev pokal. Foto: AP
V domovino je dvakrat pripeljal Stanleyjev pokal. Foto: AP

Letos mineva že 20 let, odkar je Anže Kopitar prvič nastopil za slovensko reprezentanco, leta 2003 je namreč v Latviji pri komaj 15 letih zaigral za reprezentanco do 18 let, kjer je na petih tekmah zbral tri točke (v tisti generaciji sta, denimo, igrala tudi Rok Pajič in Žiga Svete). Naslednje leto je prvič zaigral v reprezentanci do 20 let, že leta 2005 pa je pri 17 letih igral za vse tri reprezentance (do 18 in 20 let ter prvič za člane). Takrat je Slovenija na turnirju v Avstriji tudi zadnjič obstala med elito.

Reprezentančni vrhunec je doživel v Sočiju 2014, kjer je s Slovenijo zaigral na olimpijskih igrah in z njo osvojil sedmo mesto.

Za Slovenijo je v vseh kategorijah na velikih tekmovanjih in kvalifikacijah za olimpijske igre odigral 72 tekem, na katerih je zbral 87 točk.

TurnirTekmeGoliPodajeTočke
olimpijske igre8325
SP elite2481018
SP divizije 11031821
SP do 20 let1516521
SP do 18 let1514822
Skupaj72444387
Sorodna novica Anže Kopitar že poldrugo desetletje kralj Los Angelesa

Opomba: pod olimpijske igre so vštete tudi tekme v kvalifikacijah.

S temi številkami ni rekorder, saj je veliko prvenstev izpustil, ker je bil z Los Angelesom še v konkurenci za zmago v Ligi NHL. S Kralji je v letih 2012 in 2014 tudi osvojil Stanleyjev pokal, s čimer je napisal novo zgodovino slovenskega hokeja. Za ekipo iz Kalifornije je odigral več kot tisoč tekem in zbral več kot tisoč točk, s čimer je že zdavnaj postal večna klubska legenda ter eden najboljših hokejistov v zgodovini te lige. Po koncu kariere ga skoraj zagotovo čaka uvrstitev v Hišo slavnih.

Kopitarjeve točke v rednem delu Lige NHL

Naslov infografike: Anže Kopitar NHL točke

Kralji: Drugi najboljši podajalec, tretji pri točkah
Celotno kariero je odigral za Los Angeles in ni čudno, da je že drugi najboljši podajalec, tretji pri zbiranju točk in četrti pri zadetkih.

Naslov infografike: Kopitar LA točke