Foto: AP
Foto: AP

Na portalu Športni SOS tokrat odgovarjamo na vaši hokejski vprašanji. Še vedno ste vabljeni k postavljanju vprašanj (ne glede na šport).

Vabljeni k sodelovanju

Vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki lahko pošljete po elektronski pošti ali Twitterju.

Športni SOS deluje tudi v avdioobliki ‒ naročite se na podkast SOS-odmev!

Sorodna novica Kopitar med samo smetano svoje generacije

Tokrat govorimo o Ligi NHL in Anžetu Kopitarju, ki se je spet uvrstil v končnico. Tam bo njegov Los Angeles igral proti Edmontonu, najboljši Slovenec pa je o rednem delu povedal: "Sezona je bila zelo, da se ne bom preveč pohvalil, kar zelo suverena. Nikoli, v nobenem delu nismo zaostajali za končnico, tega v prejšnjih letih ni bilo. Od samega začetka smo nadgrajevali našo igro in smo bili vseskozi na mestih, ki peljejo v končnico."

2121. Kolikokrat je bil Anže Kopitar najboljši strelec in podajalec svoje ekipe v Ligi NHL?
Andrej Perko

Najboljši slovenski hokejist je ravno končal svojo 17. sezono rednega dela Lige NHL, v njej je dosegel 28 golov in 46 podaj. V obeh statistikah je bil drugi najboljši v svoji ekipi, bolj učinkovita sta bila le Adrian Kempe (41 golov) in Kevin Fiala (49).

Kopitar zadovoljen predvsem z drugim delom sezone

V tem obdobju je bil Kopitar največkrat kralj strelcev v dresu Los Angelesa:

Naslov infografike: LA NHL strelci

Opomba: Skupno število sezon v infografiki je 18, in ne 17 (ker sta si Kopitar in Dustin Brown v eni sezoni razdelila prvo mesto).

Sorodna novica Kralji končnico začnejo v noči na torek

Kopitar pa je še precej bolj dominanten pri statistiki podajalcev, saj je bil kar 15 let zapored v tej prvini najboljši Kralj. Po eno tako sezono imata prej omenjeni Fiala in Michael Cammalleri (v sezoni 2006/2007).

Ker je bil Kopitar tako učinkovit pri doseganju golov in podaj, je razumljivo, da ima tudi največ sezon, v katerih je zbral največ točk, kar 15 sezon je končal na vrhu te lestvice, po eno tako sezono imata Cammalleri (2006/2007) in Jeff Carter (2016/2017).

Kopitarjeva dolgoživost (in uspešnost!) pa se kaže tudi v skupni statistiki golov, podaj in točk za LA od njegove krstne sezone 2006/2007 naprej!

Naslov infografike: NHL LA točke od 2007 naprej

2122. Kakšne pa so bile njegove kazenske minute?
Andrej Perko

Letos je bil Kopitar izključen le dvakrat (štiri kazenske minute), kar je najmanj v njegovi karieri.

Naslov infografike: Kopitar NHL kazenske minute