Tini Maze je v sezoni 2012/13 uspela neverjetna sezona, saj je osvojila 2.414 točk v svetovnem pokalu. Foto: EPA
Tini Maze je v sezoni 2012/13 uspela neverjetna sezona, saj je osvojila 2.414 točk v svetovnem pokalu. Foto: EPA
Tina Maze in Andrea Massi
Andrea Massi je iz odlične tekmovalke ustvaril šampionko. Foto: BoBo
Tina Maze
Največ zmag, 14 (v svetovnem pokalu), je Tina Maze dosegla v veleslalomu. Foto: EPA
Tina Maze je zadnjič tekmovala 22. marca 2015, ko je veleslalom končala na tretjem mestu. Zmagala je Anna Fenninger, ki je v boju za veliki kristalni globus Mazejevo premagala le za dve točki. Foto: EPA

Ko je Tina Maze v Mariboru leta 1999 pri 15 letih na superveleslalomu debitirala v svetovnem pokalu, je Vinko Šimek v cilju komentiral: "Odlično 32. mesto." Saj se ni zmotil, za tako mlado tekmovalko je to lep uspeh, a takrat si nihče ni mislil, da bodo prišle tekme, ko taiste smučarke ne bodo zadovoljila niti druga mesta.

Kmalu je Črnjanka sicer prvič zmagala med elito – to je bilo v Söldnu v sezoni 2002/03, a dolgo je trajalo, da je svoje zmožnosti izkoristila v celoti in začela osvajati tudi medalje na velikih tekmovanjih. Njen šampionski, a tudi trmasti značaj je znal ukrotiti in razumeti šele Andrea Massi. Leta 2008 sta prepričala pokrovitelje in ustanovila samostojno ekipo Team to aMaze, v kateri so imeli največje zasluge za uspehe še trener Livio Magoni (po sezoni 2012/13, ko je Tina Maze osvojila veliki kristalni globus, se je poslovil), serviserja Dušan Kapš in Andrea Vianello in fizioterapevtka Nežka Poljanšek.

Sledi izbor nekaterih nepozabnih trenutkov v karieri najuspešnejše slovenske športnice, katere vrhunec sta bili zlati olimpijski medalji v Sočiju in rekordnih 2.414 točk svetovnega pokala v sezoni 2012/13.

St. Moritz 2008: do zmage s številko 47

Sezona 2007/08 se je za Tino Maze začela le s 25. mestom na veleslalomu v Söldnu. Pozneje tudi v hitrih disciplinah ni šlo po željah in ko je 2. februarja 2008 v St. Moritz prišla na šesti smuk sezone, v kraljevski disciplini ni imela še niti ene točke. Prenos se je že končal, tudi na TV Slovenija nihče ni več računal na kakšno senzacijo. Toda razmere so bile vse boljše, posijalo je sonce. Tina Maze je startala s številko 47, komentator v cilju pa je ob njenih odličnih vmesnih časih vedno bolj vpil. Ko je v cilju videla enico, Tina ni mogla verjeti. Po petih zmagah v veleslalomu je takrat 24-letna Črnjanka dosegla prvo slovensko žensko zmago v smuku. Sezono svetovnega pokala je končala na 28. mestu z 287 točkami.

Val d'isere 2009: Prva medalja na velikih tekmovanjih
Ker Tina Maze do leta 2009 ni osvojila nobene medalje na velikih tekmovanjih (niti na mladinskih prvenstvih), so nekateri zatrjevali, da ni rojena za velike tekme. Po prvi vožnji veleslaloma za svetovno prvenstvo v Val d'Iseru 2009 ni bilo razloga za drugačno razmišljanje: Mazejeva je bila šele petnajsta in je zaostajala dobri dve sekundi. Med obema vožnjama je bilo na relaciji Maze-Massi zelo burno. Odvijala se je prava drama: medtem ko je bila Tina jezna in popolnoma obupana, jo je Massi prepričeval, da še ni vsega konec in da zmore priti do medalje. Brezkompromisni napad na vso moč se je izšel in Slovenija je po osmih letih (Mitja Kunc, 2001) spet dobila medaljo na velikih smučarskih tekmovanjih, srebrno. Massi je pozneje večkrat poudaril, kako je bila ta tekma ključna za Tinino glavo. In res: vse od takrat je nosila medalje z največjih tekmovanj.


Maribor 2013: Prvič zlata lisička

Potem ko je slalom dalj časa veljal za najšibkejšo disciplino Tine Maze, je v šampionski sezoni 2012/13 dvakrat zmagala tudi na slalomskih tekmah svetovnega pokala. Januarja jo je 18.000 navijačev v Mariboru v obeh vožnjah nosilo do cilja in Tina Maze je imela na koncu kar 86 stotink prednosti pred Tanjo Poutiainen. Postala je šele tretja Slovenka, ki je dobila zlato lisico (seštevek veleslaloma in slaloma). Kakšen magnet za ljubitelje smučanja je bila Tina Maze, še bolj dokazuje obisk veleslaloma dan prej, na katerem je bila Črnjanka druga z osmimi stotinkami zaostanka za Lindsey Vonn. Uradno se je zbralo 21.573 gledalcev, kar je enodnevni rekord v bogati zgodovini tega tekmovanja.


St. Anton 2014: vstop v elitni klub
Šestkratna slovenska športnica leta je imela v čudežni sezoni 2012/13 neverjeten niz zmag (11) oziroma uvrstitev na zmagovalni oder. Končnih 2.414 točk bo verjetno še dolgo nedosegljiv mejnik za vse prihodnje generacije v moškem in ženskem smučanju. V tej sezoni ji je uspelo zmagati še v superveleslalomu. 13. januarja 2013 se je tako v St. Antonu uvrstila v elitni klub alpskih smučark z zmagami v vseh disciplinah. Postala je šesta smučarka v zgodovini, ki je zmagala v vseh petih disciplinah alpskega smučanja! Pred njo je to uspelo Petri Kronberger, Pernilli Wiberg, Janici Kostelić, Anji Pärson in Lindsey Vonn.

Soči 2014 oz. Beaver Creek 2015: zlato v smuku
Med številnimi posamičnimi zmagami Tine Maze (26 v svetovnem pokalu, štiri na svetovnih prvenstvih in dve na olimpijskih igrah) imata verjetno največjo težo zmagi v smuku za olimpijske naslove v Sočiju 2014 in leto pozneje za naslov svetovne prvakinje v Beaver Creeku. 12. februarja 2014 je Tina Maze osvojila prvo slovensko zlato olimpijsko medaljo na zimskih olimpijskih igrah, in to kar v smuku. Na najvišji stopnički je bila skupaj z Dominique Gisin. "Po vsem tem, kar sem letos prestala, je to nekaj neverjetnega. Pred smukom sem se spomnila svoje prve tekme v karieri, ko sem "štanfala" po hribu navzgor. Celo noč sem mislila na to tekmo. Takrat sem zmagala in rekla sem si, da lahko to naredim tudi danes," je povedala slovenska šampionka, ki je leto pozneje v Beaver Creeku postala še svetovna prvakinja v smuku. Anno Fenninger je ugnala za dve stotinki.