S simulatorjem starosti v čevlje starejših
V Splošni bolnišnici Jesenice so dijaki zdravstvene nege z jeseniške srednje šole predstavili simulacijski pripomoček, ki posamezniku na praktičen način prikaže, kako se počuti starostnik po 70. letu. Simulator redno uporabljajo pri pouku.
Z redno telesno dejavnostjo in z zdravo prehrano je mogoče omiliti starostne tegobe
Objavljeno: 19. november 2019 ob 19:01
MMC RTV SLO, STA

Zdrav življenjski slog je naložba za poznejše vitalnejše staranje. Foto: Pixabay

Simulator starosti so na Srednji šoli Jesenice s pomočjo občinskih sredstev kupili v lanskem šolskem letu. Kot je povedala učiteljica teoretičnega in praktičnega pouka Ljubica Ravnikar, so simulator kupili za predmet na področju geriatrije, ki se ukvarja s preučevanjem, preprečevanjem in lajšanjem starostnih bolezni.

Med poukom si tako vsak izmed dijakov nadene simulator in se počuti kot starostnik: spoprijeti se mora z izgubljanjem vida in sluha, okorelostjo sklepov in drugimi posledicami degenerativnih bolezni.

Dijak tretjega letnika Srednje šole Jesenice Jakob Kraigher, ki se izobražuje za zdravstvenega tehnika, je po preizkusu simulacijskega pripomočka povedal, da se je zelo težko gibal, da so bili njegovi gibi okoreli, težko je videl in slišal. Najtežje pa je bilo iti po stopnicah navzdol in se usesti. "Ne moreš se niti prikloniti, da bi si na primer zavezal čevlje. Sklepi niso gibljivi," je pojasnil občutke starostnikov.

S simulatorjem se mladi lažje vživijo v starejše in njihove težave ter jim pomagajo. To bo pomembno tudi pozneje, ko bodo kot zdravstveni tehniki lahko tako bolje opravljali svoj poklic, poveča pa se tudi toleranca do starejših.

Hkrati se že mladi naučijo, kako pomembno je biti vse življenje dejaven, saj je z redno telesno dejavnostjo in z zdravo prehrano mogoče omiliti starostne tegobe. "Zdrav življenjski slog je zelo dobra naložba za poznejše vitalnejše staranje," je poudarila Ravnikarjeva.

Sodelujoči so veliko pozornosti namenili tudi zdravemu življenjskemu slogu. Kot so poudarili, ustrezna gibalna dejavnost in zdrava prehrana pozitivno vplivata tako na zdravje kot na kakovost življenja.

Telesna dejavnost in zdrava prehrana namreč zmanjšujeta tveganje za nastanek srčno-žilnih bolezni in srčnega infarkta, izboljšujeta metabolizem maščob in ogljikovih hidratov, pomagati pri nadzorovanju zvišanega krvnega tlaka in telesne mase ter preprečujeta zmanjševanje kostne mase in posledično zlome kosti v poznejšem življenjskem obdobju.

K. T.
Prijavi napako

<< Pojdi nazaj