Jeff Bezos je s 172 milijardami dolarjev postavil absolutni rekord med najpremožnejšimi Zemljani. Foto: Reuters
Jeff Bezos je s 172 milijardami dolarjev postavil absolutni rekord med najpremožnejšimi Zemljani. Foto: Reuters

Bloombergov indeks milijarderjev njegovo premoženje zdaj ocenjuje na skoraj 172 milijard dolarjev, kar je absolutni rekord premoženja v rokah najbogatejšega Zemljana, piše CNN.

Levji delež Bezosovega bogastva je povezan s podjetjem Amazon, največjega podjetja za spletno prodajo in storitve na svetu. Ustanovitelj in izvršni direktor Amazona poseduje 57 milijonov delnic Amazona oz. 12-odstotni lastniški delež. Vrednost Amazonovih delnic je v zadnjem letu narasla za 56 odstotkov.

Amazon je med epidemijo novega koronavirusa ob zaprtju oz. omejitvah poslovanja fizičnih trgovin v ZDA zaznal ogromen porast spletnih nakupov. Vendar so na podjetje letele tudi številne kritike glede obravnave delavcev v zaostrenih zdravstvenih razmerah.

Sorodna novica Ameriški milijarderji med epidemijo postali znatno bogatejši

Amazon delavcem v Kaliforniji onemogočil plačan bolniški dopust
Podjetje je med epidemijo covida-19 uvedlo sistem, po katerem so lahko delavci brez omejitev vzeli neplačan dopust, če niso želeli priti na delovno mesto. Vendar so 1. maja sistem dela razveljavili, več delavcev iz poslovalnic v Kaliforniji pa je za Guardian povedalo, da si niso upali vzeti bolniškega dopusta, saj bi bili lahko v tem primeru odpuščeni.

Delavci iz Kalifornije so razkrili tudi elektronsko pošto, ki dokazuje, da jim Amazon ni odobril plačanega bolniškega dopusta, saj se po njihovih trditvah nov kalifornijski zakon, ki je med epidemijo omogočil plačan bolniški dopust, ne nanaša na skladišča, je na začetku maja poročal Guardian.

Stavka v Nemčiji
Nezadovoljstvo je konec junija pokazalo tudi okoli 2000 delavcev Amazona v Nemčiji, ki trdijo, da Amazon ni uvedel potrebnih ukrepov, potem ko se je z novim koronavirusom okužilo 40 delavcev v obratu v nemškem mestu Bad Hersfeld, je poročal Financial Times.

Amazonovi obrati v Kaliforniji. Foto: Reuters
Amazonovi obrati v Kaliforniji. Foto: Reuters

Sindikat nemških delavcev Verdi pa je Amazon med drugim kritiziral, ker niso znižali proizvodnih ciljev ob nošnji obraznih mask, ki otežujejo dihanje.

Amazon je konec junija sicer sporočil, da je za najbolj izpostavljene delavce v mesecu juniju namenil 500 milijonov dolarjev. T. i. bonus "hvala vam" so sicer uvedli po tem, ko so konec maja razveljavili zvišanje urne postavke za dva dolarja med epidemijo in dvojno plačilo nadur za najbolj izpostavljene delavce, še poroča CNN.

MacKenzie Bezos po ločitvi postala 12. najbogatejši človek
Bezos je sicer z novim absolutnim rekordom na lestvici bogatašev prehitel samega sebe pred ločitvijo od MacKenzie Bezos, ki je ob lanskem razhodu dobila 25 odstotkov njunih skupnih delnic v Amazonu oz. štiriodstotni lastniški delež.

MacKenzie Bezos je v enem letu svoje bogastvo povečala za 20 milijard, trenutno je s 57 milijardami dolarjev na 12. mestu Bloombergove lestvice najpremožnejših ljudi na svetu.