Lastnik Washington Posta Jeff Bezos in zaročenka umorjenega novinarja Hatice Cengiz na spominski slovesnosti za Džamalom Hašokdžijem. Foto: EPA
Lastnik Washington Posta Jeff Bezos in zaročenka umorjenega novinarja Hatice Cengiz na spominski slovesnosti za Džamalom Hašokdžijem. Foto: EPA

Marca 2018 je kronski princ Mohamed bin Salman s svojega osebnega telefona prek aplikacije WhatsApp poslal kriptirano sporočilo Jeffu Bezosu. Virus v poslanem videoposnetku je najverjetneje "napadel" telefon lastnika časopisa Washington Post in pošiljatelju omogočil dostop do njegove vsebine, so za Guardian razkrili viri blizu digitalne forenzične preiskave.

Združeni narodi so pozvali k mednarodni preiskavi navedb. Posebna poročevalka ZN-a za nagle usmrtitve in izvensodne poboje Agnes Callamard in posebni poročevalec za svobodo izražanja David Kaye sta sporočila, da morajo princa Mohameda bin Salmana preiskati zaradi "ponavljajočih se, neposrednih in osebnih prizadevanj proti svojim nasprotnikom".

Datoteka z virusom naj bi bila Bezosu poslana iz Salmanovega telefona. Foto: Reuters
Datoteka z virusom naj bi bila Bezosu poslana iz Salmanovega telefona. Foto: Reuters

"Informacije, ki smo jih prejeli, kažejo na možno vpletenost prestolonaslednika pri nadzorovanju Bezosa, da bi poskušali vplivati poročanje Washington Posta o Savdski Arabiji ali ga utišati. Obtožbe so pomembne tudi za vrednotenje trditev glede vpletenosti kronskega princa v umor novinarja Washington Posta Džamala Hašokdžija leta 2018," je sporočila Callamardova.

Savdska Arabija zanika "absurdne obtožbe"

Savdska Arabija je zanikala obtožbe na račun princa. "Nedavno poročanje medijev, ki namiguje, da za hekerskim vdorom v telefon Jeffa Bezosa stoji kraljevina, so absurdne," so sporočili s savdskega veleposlaništva v Washingtonu. "Pozivamo k preiskavi teh trditev, da bodo prišla na dan vsa dejstva," so dodali v sporočilu na Twitterju.

Bezos in Salman naj bi se 1. maja 2018 prijateljsko pomenkovala prek Whatsappa, ko je bila iz Salmanovega na Bezosov mobilnik poslana okužena datoteka z videoposnetkom. V nekaj urah je bila iz osebnega telefona najbogatejšega Zemljana prenesena velika količina podatkov, vsebina pa po trditvah Guardianovih virov ni znana.

National Enquirer objavil Bezosova intimna sporočila

Razkritje postavlja nova vprašanja glede okoliščin, kako je ameriški tabloid National Enquirer devet mesecev po domnevnem vdoru prišel do intimnih podrobnosti o Bezosovem zasebnem življenju, vključno z besedilnimi sporočili in fotografijami, ki jih je pošiljal ljubici Lauren Sanchez.

Informacije naj bi sicer v zameno za plačilo tabloidu predal brat Bezosove ljubice. Bezos in njegova žena MacKenzie sta dan pred objavo afere sporočila, da se ločujeta.

Najbogatejši Zemljan je tudi lastnik časopisa Washington Post, katerega kolumnist Džamal Hašokdži je bil oktobra 2018 umorjen v savdskem konzulatu v Istanbulu. Časopis je podrobno spremljal njegovo smrt, preiskavo in politične posledice.

Preiskava vdora v telefon lastnika Washington Posta bi lahko sprožila nove preiskave tega, kaj sta prestolonaslednik in njegov notranji krog počela pred umorom Hašokdžija, ki je bil umorjen oktobra 2018, pet mesecev po domnevnem hekerskem vdoru.