Obstaja več različnih programov za prepoznavanje obraza. Foto: Reuters
Obstaja več različnih programov za prepoznavanje obraza. Foto: Reuters

Amazon je pojasnil, da je namen enoletne prepovedi uporabe njihovega programa Rekognition dati ameriškemu kongresu priložnost, da sprejme zakonodajo, ki bi urejala uporabo tehnologije, poroča BBC.

Kot so sporočili v podjetju, zagovarjajo strožjo regulacijo za etično uporabo tehnologije za prepoznavo obrazov, dodali pa so, da se zdi, da se je kongres s tem pripravljen spopasti.

Amazon bo sicer še naprej dovoljeval uporabo tehnologije organizacijam, ki se bojujejo proti tihotapljenju ljudi.

Kot drugi programi za prepoznavanje obraza tudi Amazonov Rekognition uporablja umetno inteligenco, da hitro primerja fotografijo z, recimo, policistove kamere z več sto tisoč fotografijami v policijskih podatkovnih bazah, da bi hitreje identificirali osumljenca.

Ta tehnologija je že dlje časa tarča kritik, češ da je potencialno pristranska. Raziskave namreč kažejo, da algoritmi pogosteje napačno identificirajo obraze temnopoltih ljudi in pripadnikov drugih manjšin kot obraze belcev.

Te kritike so letele tudi na Amazonov Rekognition, a je podjetje program vseeno ponujalo v uporabo organom pregona.

Ta teden je tudi IBM sporočil, da bo prenehal ponujati svoj program za prepoznavo obrazov za "množičen nadzor ali rasno profiliranje", kot razlog pa so navedli, da je treba preveriti, ali ima tehnologija predsodke. Izvršni direktor IBM-a Arvind Krishna je v pismu kongresu zapisal, da je "boj proti rasizmu bolj nujen kot kadar koli".

V zadnjih mesecih kongres razmišlja o zakonodaji na tem področju. Demokrati v predstavniškem domu so v ponedeljek predlagali zakon, ki bi prepovedal uporabo tehnologije za zvezne organe pregona, nekateri aktivisti pa opozarjajo, da predlog ni dovolj obsežen.