Ustanovitelj Tesle Elon Musk je med krizo dosegel rast svojega premoženja za 48 odstotkov. Foto: AP
Ustanovitelj Tesle Elon Musk je med krizo dosegel rast svojega premoženja za 48 odstotkov. Foto: AP

Poročilo organizacije Američani za davčno poštenost in Inštituta za politične študije temelji na podatkih revije Forbes, ki zbira finančne informacije o najbogatejših Zemljanih.

Milijarderjem kriza očitno ne more do živega, saj je skupno premoženje petih najbogatejših Američanov Jeffa Bezosa, Billa Gatesa, Marka Zuckerberga, Warrena Buffetta in Larryja Edisona od 18. marca naraslo za 75,5 milijarde dolarjev.

Omenjena peterica predstavlja 21 odstotkov rasti vseh 600 milijarderjev s Forbesove lestvice v zadnjih dveh mesecih.

Jeff Bezos si med krizo mane roke. Foto: AP
Jeff Bezos si med krizo mane roke. Foto: AP

Borzni indeksi Wall Streeta so med 19. februarjem, ko so bili na rekordnih ravneh, in 18. marcem izgubili 29 odstotkov vrednosti. Vendar se je v zadnjih tednih padanje borznih indeksov ustavilo, tehnološki indeks Nasdaq pa je za letos celo znova v pozitivnem območju.

Vsem premoženje ni raslo

Ustanovitelj Tesle Elon Musk je v času krize dosegel rast svojega premoženja za 48 odstotkov, na skupno 36 milijard dolarjev, ustanovitelj Facebooka Zuckerberg za 46 odstotkov, na 79 milijard, Bezos, prvi mož spletnega giganta Amazona, pa za 31 odstotkov, na 147 milijard.

Forbesov seznam je imel marca 614 milijarderjev, zdaj jih ima 630.

Vsi je sicer niso tako dobro odnesli, saj je premoženje ustanovitelja proizvajalca športne opreme Under Armour Kevina Planka padlo za 6,8 odstotka na milijardo dolarjev, premoženje modnega mogotca Ralpha Laurena pa se je znižalo na 5,6 milijarde.