Prevaranti starejšim že "ponujajo" nakup zdravil, hrane in plačilo položnic
V humanitarni organizaciji Humanitarček opozarjajo, da zaradi nastalih razmer pred širjenjem novega koronavirusa nekateri že izkoriščajo stisko starejših, ki so najbolj ogroženi, in jim "ponujajo" različne usluge, od plačila položnic do nakupa.
Poskrbite za starejše v svoji okolici
Objavljeno: 12. marec 2020 ob 10:21
MMC RTV SLO

Roke upokojenca Foto: Pixabay

Kot so zapisali na svoji spletni strani, so se že pojavili “prostovoljci”, ki ponujajo “plačilo” položnic, pojavili so se plačljivi prevozi starejših, dobili so tudi že poročilo o "prostovoljki," ki je med starostniki, ob dobri proviziji, ponujala, da gre zanje kupit zdravila. "Če se vam zdi, da je starostnik v stiski, se obrnite na preverjene lokalne ponudnike prostovoljske pomoci, RK, CSD, Starejsi za starejse, mi. Velika večina organizacij ima izdelan načrt, zato brez skrbi."

Kot poudarjajo, ves bančni promet zaenkrat deluje normalno, starostnikom svetujejo, da nikomur, razen preverjenim osebam (ki jih poznajo oz so njihovi sorodnik) ne izročajo svoje bančne kartice ali osebnih dokumentov. "Res da se starostniki bojijo zamud, a jih opozorimo, da ne bo tako hudo - kot če izgineta denar in položnica. Po naših podatkih gre za več posameznikov, ki niso vključeni v nobenega od znanih prostov.društev/organizacij. Nobene panike ni s plačevanjem položnic torej. Tovrstne “prostovoljce” pa prijavite pristojnim."

Brezplačni prevozi za starejše so začasno ustavljeni

Zavod Sopotnik, ki omogoča brezplačne prevoze starejšim, je zaradi nastalih razmer začasno prekinil aktivnosti, a ker so oblati sprejele ukrep o odpovedi vseh nenujnih zdravstvenih storitev, tudi tovrstnih potreb po prevozu ni. Ko poudarjamo v naših novicah že več dni, velja, če kdorkoli potrebuje prevoz k zdravniku etc, naj najprej pokliče osebnega zdravnika, ki bo presodil, ali je potreben obisk v ambulanti in določil tudi tip prevoza (sanitetni, nenujni resevalni). Kot poudarjajo v Humanitarčku, bodo frizerji počakali.

Kar se tiče oskrbe z zdravili, zaenkrat ni motena. Plačevanje za prinos zdravil ni smiselno. V primeru manjka, velja, da se starejša oseba telefonsko posvetuje z osebnim zdravnikom oz.preverjeno lokalno dobrodelno organizacijo.

Tudi kar se tiče oskrbe s hrano, velja, da se jim jo lahko dostavi in tako starostnik ni postavljen v okolje s tveganjem. "Glede na porast “skupin za pomoč” preko noči, ki ponujajo nakup hrane, svetujemo k previdnosti. Predvsem, kadar želijo “prostovoljci” denar za nakup živil vnaprej. V lokalni skupnosti so velike večine organizacij za dostavo hrane že poskrbele," so še zapisali.

NUJNA PRIPOROCILO - preprecevanje zlorab Zaradi pandemije Covid19 je marsikatera humanitarna organizacija omejila...

Posted by Humanitarček on Wednesday, 11 March 2020

Ksenja Tratnik
Prijavi napako

<< Pojdi nazaj