Na mejnem prehodu Obrežje so nastale dolge kolone tovornih vozil. Foto: BoBo
Na mejnem prehodu Obrežje so nastale dolge kolone tovornih vozil. Foto: BoBo
Slovenija zaprla mejo z Italijo tudi za železniški, avtobusni in tovorni promet

Minister za zdravje Aleš Šabeder je v uradnem listu objavil odredbo o zapori slovensko-italijanske meje za vlakovni potniški, mednarodni občasni in linijski avtobusni promet. Meja bo zaradi epidemije bolezni covid-19 zaprta tudi za tovorni promet. Izjema so slovenski državljani in tovorna vozila, katerih končna destinacija je Slovenija.

Kot je na novinarski konferenci dejal vodja konzularne službe na ministrstvu za zunanje zadeve Andrej Šter, se je dopoldne na slovenski-hrvaški meji nabrala dolga vrsta tovornih vozil, ki skušajo prečkati mejo. "Poklicali smo hrvaškega veleposlanika in ga opozorili, da bi to lahko bila humanitarna in sanitarna težava. Prosili smo ga, da pove, kako bo Hrvaška ta ukrep popravila. Veleposlanik je zagotovil, da bo opravil pogovor v Zagrebu in nas obvestil," je dejal Šter. Nato je sporočil, da so Hrvati tovorni promet sprostili in da se je čakalna doba skrajšala, a prosil ljudi, naj tudi sami preverijo to informacijo.

Na Obrežju se čaka deset ur

Sorodna novica V Sloveniji bo zaradi koronavirusa uradno razglašena epidemija

Prometnoinformacijski center sicer navaja, da je na dolenjski avtocesti, med priključkom Brežice in mejnim prehodom Obrežje proti Hrvaški, 12-kilometrska kolona. Čakalna doba za voznike tovornih vozil pri izstopu iz Slovenije je več kot 10 ur. Pred mejnim prehodom Gruškovje proti Hrvaški je kolona dolga pet kilometrov, kar pomeni več kot dve uri čakanja.

Na mejnem prehodu Metlika je pri izstopu iz Slovenije treba čakati več kot kot dve uri.

Šter je dejal, da se MZZ trudi, da situacijo pojasnjuje in svetuje slovenskim državljanom v tujini ter tistim, ki naše ozemlje samo prečkajo. Pomembno je, da nasveti in ukrepi na meji niso namenjeni proti komur koli, ampak temu, da se vzdržuje javnozdravstveno stanje. Včeraj je podobne ciljne ukrepe uvedla tudi Madžarska, "z njimi smo v stiku in skušamo poenotiti razlago", je dodal.

Ukrepi na meji z Italijo z uvedbo nadzornih zdravniških točk so namenjeni omejevanju širjenja bolezni covid-19 in zaščiti državljanov Slovenije. MZZ je v rednih stikih s tujimi državami in jih seznanja z ukrepi, je dodal.

Obračanje tovornih vozil na meji z Italijo

Predtem je premier, ki opravlja tekoče posle, Marjan Šarec, dejal, da bo zaradi situacije na meji s Hrvaško slovenska policija začela obračati tovorna vozila na italijanski meji, da se "nam ne zgodi žep, da bi ta tovorna vozila obtičala na teritoriju Slovenije, kar pomeni tudi velike logistične posledice". Opozoril je tudi, da se je v nekaterih sosednjih državah zaustavil tovorni promet, kar bo posledično pomenilo izgubo delovnih mest. "Situacija je resna," je opomnil.

Na meji z Italijo, kjer je največ okuženih, veljajo posebni ukrepi. Mejo je mogoče prehajati le na šestih nadzornih točkah.

Nadzor na meji z Italijo. Foto: Radio Koper/Ivana Zajc
Nadzor na meji z Italijo. Foto: Radio Koper/Ivana Zajc

Direktor hrvaškega zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak je napovedal, da bo Hrvaška zaradi hitrega povečevanja števila okužb s koronavirusom najverjetneje že v petek uvrstila Slovenijo na seznam držav, iz katerih potnike ob prihodu na Hrvaško čaka poostren nadzor. "Za zdaj nimamo občutka, da je stanje v Sloveniji pod nadzorom," je dejal.


Hrvaška je razširila seznam držav, iz katerih bodo potniki, ki si želijo vstopiti na Hrvaško, morali obvezno v 14-dnevno karanteno ali samoosamitev, torej domačo karanteno.


Poostreni nadzor na meji bodo izvajali pri potnikih, ki prihajajo na Hrvaško ne samo iz Kitajske, Italije in podobnih kriznih žarišč okužb, temveč tudi iz Nemčije, Švice, Avstrije, Velike Britanije, Španije in Švedske, je napovedal hrvaški notranji minister Davor Božinović.

Tisti, ki so v ZDA, naj se čim prej vrnejo v domovino

Šter je zaradi ukrepa ZDA, ki so odpovedale vse letalske povezave z Evropsko unijo, svetoval vsem tistim, ki se odpravljajo v ZDA, naj ta "podvig" opustijo, saj ni jasno, kako bo, ko se bodo morali vrniti. Tistim Slovencem, ki so v ZDA, pa je svetoval, naj skušajo najti kar najhitrejšo vozovnico in se odpravijo proti domu. "Situacija kmalu ne bo boljša, dekret ZDA predpostavlja, da je Evropa žarišče virusa. To je zelo pomembno, potruditi se moramo, da bomo skupaj s sosednjimi državami preprečili katastrofični razvoj dogodkov," je še opozoril Šter.

Sorodna novica Donald Trump prekinil vsa potovanja iz Evrope v ZDA

Dodal je, da je razglasitev pandemije in epidemije dovolj za sprožitev postopkov, če agencije ne želijo vrniti denarja pri odpovedi potovanj. MZZ še naprej odsvetuje vsa nenujna potovanja v tujino, posebej v Italijo in na Hrvaško.

Hrvaška na mejnih prehodih po informacijah PIC-a zavrača vsa vozila, ki so prispela iz Italije.

Nadzor na meji z Italijo

V prizadevanjih za zajezitev širjenja okužb od sinoči velja nadzor vstopa tujcev v Slovenijo iz Italije. Mejo je mogoče pod posebnimi pogoji prehajati le na šestih nadzornih točkah: Rateče, Robič, Vrtojba, Fernetiči, Škofije in Krvavi Potok. Vse preostale poti so zaprte. Odredbo izvajajo zdravstveni delavci in civilna zaščita ob asistenci policije.

Vstop v Slovenijo se sicer dovoli posamezniku, ki ni slovenski državljan oziroma v Sloveniji nima prijavljenega stalnega ali začasnega prebivališča, če predloži dokazilo v slovenskem, angleškem ali italijanskem jeziku, ki ni starejše od treh dni, o negativnem molekularnem laboratorijskem testu na vsebnost virusa SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen covid-19.

Če posameznik dokazila ne predloži, se mu vstop v Slovenijo kljub temu dovoli, če je njegova telesna temperatura nižja od 37,5 stopinje Celzija in ne kaže jasnih znakov okužbe zgornjih dihal (kašelj, kihanje, oteženo dihanje).

Odredba se ne uporablja za državljane Slovenije, osebe s stalnim ali začasnim prebivališčem v Sloveniji in tovorni promet. Vlakovni potniški promet med Italijo in Slovenijo se ne izvaja.

Foto: Vlada RS
Foto: Vlada RS

Nadzor poteka, ljudje so razumevajoči

Na nekdanjem mejnem prehodu Škofije, kjer je ena od nadzornih točk, danes zjutraj po poročanju Erter Pust ni bilo zastojev, promet pa je potekal tekoče. Zdravstveni delavci, predstavniki civilne zaščite in policisti izvajajo nadzor nad vsakim voznikom, ki želi prečkati mejo.

Dnevnih migrantov, ki prečkajo mejo z obeh strani, naj bi bilo po nekaterih podatkih okoli deset tisoč. Veliko se jih je trenutnim razmeram sicer prilagodilo že prejšnji teden, saj je večina italijanskih delodajalcev omogočila tudi delo na domu.

Vstop v Italijo le na 6 točkah, Hrvati zavračajo vozila iz Italije

Policisti na Škofijah so za TV Slovenija zagotovili, da so ljudje zelo razumevajoči. Vsakemu, ki prečka slovensko-italijansko mejo, sicer izmerijo temperaturo in ga povprašajo po razlogih vstopa v Slovenijo. Zavračajo na primer tiste tujce, ki nimajo stalnega prebivališča v Sloveniji in si v državo želijo zgolj po nakupih ali na bencinsko črpalko. Na Škofijah so sicer zavrnili malo voznikov, le enega med njimi zato, ker je imel povišano temperaturo.

Nadzor bo potekal dalje, pristojni pa ljudi pozivajo, da se v Italijo ali iz nje odpravijo samo ob upravičenih razlogih.

Opozorila pred prekinitvijo dobave sveže hrane

Trenutne razmere zaradi koronavirusa so za avtoprevoznike katastrofalne, še poslabšuje pa jih pomanjkanje informacij, opozarja predsednik sekcije za promet pri OZS-ju Peter Pišek. Vozniki, ki so obtičali v zastoju pred mejnim prehodom Obrežje, so v sredo sicer lahko zapustili avtocesto. Opozoril je, da bo dobavna veriga morda kmalu prekinjena.

"Stanje je katastrofalno z vseh vidikov. Razmere se spreminjajo na pol ure, balkanski koridor se zapira za vse, ki so bili na okuženih območjih. Poleg tega imamo premalo informacij," je dejal Pišek. Tovorni promet v Italijo po Piškovih njegovih besedah sicer načeloma poteka nemoteno, a je težko najti voznike, ki bi bili pripravljeni peljati tja. Vozniki dajejo celo odpovedi. "Saj je sicer razumljivo, da nočejo iti. Tudi jaz ne bi šel. Trenutno me ne bi prepričali, da peljem v Milano," je poudaril.

Ob tem je opozoril na prekinitev dobave sveže hrane, do katere bi lahko prišlo v prihodnjih dneh. "Slovenija je lahko že jutri prazna, saj nismo samooskrbna država. Ne gre pozabiti, da pomemben del zelenjave na police slovenskih trgovin pride iz Italije," je dejal. Opozoril je še, da lahko razmere v primeru nadaljnjega stopnjevanja postanejo nepredstavljive. Številni prevozniki imajo veliko zaposlenih in dolgove, zato jih lahko izguba večine prihodkov po Piškovih besedah že v nekaj mesecih popolnoma uniči.