Odredba bo veljala do 29. marca, veljati začne v ponedeljek, 16. marca. Foto: BoBo
Odredba bo veljala do 29. marca, veljati začne v ponedeljek, 16. marca. Foto: BoBo

Slovenija sledi več evropskim državam, ki so se zaradi širjenja koronavirusa odločile za nekaj časa zapreti vrata vzgojno-izobraževalnih ustanov.

Premier, ki opravlja tekoče posle, Marjan Šarec je navedel, da gre za "ukrep, ki prinese za seboj marsikaj, a je nujen v teh razmerah".

Vlada je tako pripravila uredbo, ki prepove zbiranje v vrtcih, osnovnih šolah, osnovnih šolah s prilagojenim programom, glasbenih šolah, zavodih za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami, razen tistih, ki so ustanovljeni za delo z otroki s čustvenimi in vedenjskimi motnjami, ki so tja napoteni s sklepom sodišč, v srednjih šolah, višjih strokovnih šolah, domovih za učence in dijaških domovih, organizacijah za izobraževanje odraslih ter univerzah in samostojnih visokošolskih zavodih.

S ponedeljkom se zapirajo vzgojno-izobraževalni zavodi. Tudi v Avstriji se del ustanov zapre v ponedeljek, del pa v sredo. Ukrepamo sorazmerno. Ogromno medicinskega osebja ima otroke, nekaterim otrokom je pomemben tudi obrok, ki ga dobijo v šoli, saj so žal primeri, da je to tudi edini topel obrok. Tukaj je še nevarnost za stare starše, ki so rizična skupina. Prevozniki bodo prešli na vozni red, kot je med počitnicami in prazniki. Ta ukrep bo torej prinesel s sabo posledice.

Marjan Šarec

50 odstotkov plače za starše, ki bodo doma zaradi otroka

"Ko bo v ponedeljek prišlo do zaprtja, bodo tudi drugi družbeni podsistemi čutili ta vpliv. Zato moramo pripraviti vse za izvedbo ukrepa zaprtja vzgojno-izobraževalnih ustanov," poudarja minister za izobraževanje, ki opravlja tekoče posle, Jernej Pikalo. Apelira na solidarnost, medsosedsko pomoč, da bodo občine, civilna zaščita in vsi drugi delovali, da bo ta velik manko, ki ga zapolnjuje vzgojno-izobraževalni sistem, zapolnjen.

Po besedah ministrice za delo, ki opravlja tekoče posle, Ksenije Klampfer plačilo za čas, ko so starši doma z otroki, že predvideva obstoječi zakon o delovnih razmerjih, in sicer v delu o višji sili. Nadomestilo plače bo v višini 50 odstotkov plače.

Za zaposlene v vzgojno-izobraževalnih ustanovah, ki bodo doma, ker bodo te zaprte, pa je predvideno poplačilo 80 odstotkov plače, od tega bo 60 odstotkov kril delodajalec, 40 odstotkov pa država.

Minister Pikalo je sicer pred sejo vlade na Twitterju zapisal, da bo vladi predlagal, naj staršem zagotovi 100-odstotno nadomestilo plače, a to ni bilo sprejeto.

Foto: MMC RTV SLO/Ministrstvo za delo
Foto: MMC RTV SLO/Ministrstvo za delo

Za otroke staršev v nujnih poklicih bo omogočeno varstvo

A mnogo staršev ne bo moglo ostati doma, saj imajo službe v najbolj kritičnih sektorjih države, ki so pomembni za samo delovanje države. "Zato bomo organizirali varstvo v skladu z navodili NIJZ-ja. Varstvo ne bo za vse, temveč za tiste, ki imajo takšne službe, ki jih kot država nujno potrebujemo in jih ne morejo izvajati doma," je pojasnil minister.

Ob tem je minister za zdravje, ki opravlja tekoče posle, Aleš Šabeder, opozoril, da bo zaprtje šol prizadelo tudi zdravstvo, saj ima veliko zdravstvenih delavcev otroke. Zato pripravljajo ukrepe za reorganizacijo dela v zdravstvenih ustanovah.

To je nova stvar, a ni nič takega, kar se ne bi dalo obvladati. Zdaj je čas za enotnost, usklajeno delovnje in čas, da nastopijo sile za zaščito in reševanje.

Marjan Šarec

"Upamo, da bo ta ukrep trajal čim manj časa. Ne smemo pozabiti, da je za marsikaterega otroka malica ali kosilo v šoli edini zares zdravi obrok. Ne smemo tudi pozabiti, da vsi otroci nimajo enakega dostopa do oddaljenega, spletnega izobraževanja," je dodal minister Pikalo.

Kako ravnati v petek?

"Mnogo vprašanj je, kaj narediti v petek. Šolam priporočamo, naj organizirajo alternativne oblike pouka, naj gredo ven. Straši, ki lahko otroke zadržijo doma že jutri, pa naj jih zadržijo doma," je pozval Pikalo.

Ukrepe pripravlja tudi vlada v nastajanju

Podobno je na Twitterju pozval tudi novi premier Janez Janša: "Vsem staršem, ki si lahko že za jutri organizirajo varstvo, priporočamo, naj svojih otrok ne pošiljajo v šole in vrtce. Pripravljamo ukrep, po katerem bodo od ponedeljka dalje vse šolske ustanove, vključno z dijaškimi domovi, do preklica zaprte. Pozivamo šolske oblasti, naj nemudoma začnejo/nadaljujejo priprave za izvedbo dela šolskega programa na daljavo. Prosimo župane, da pomagajo pri organizaciji varstva prioritetno za zaposlene v kritični infrastrukturi: zdravstvo, energetika, varnost, oskrba, komunala."

Do kdaj bodo šole zaprte?
Šole zapirajo tudi sosednje države

V sredo zvečer je zaprtje šol s prihodnjim tednom napovedala Avstrija, deloma šole zapira tudi Hrvaška. V Italiji, kjer je evropsko žarišče izbruha, so šole zaprte že od 5. marca.

Sorodna novica Okužena tudi učiteljica na osnovni šoli Šmarje pri Jelšah, kjer do ponedeljka pouka ne bo

Pouka že zdaj ni v dveh šolah v Kamniku in Šmarju pri Jelšah

Že včeraj sta pouk odpovedali dve šoli. V Šmarju pri Jelšah sta po podatkih Radia Slovenija dva okužena, ob učiteljici še ena oseba. Župan občine Šmarje pri Jelšah Matija Čakš, ki se je v sredo odločil za zaprtje šole, preden so pristojne službe za zajezitev virusa to odobrile, meni, da je tudi to pokazalo pravilnost njegove odločitve.

Danes je ministrstvo za šolstvo po posvetu s pristojnimi sprejelo ukrep o 14-dnevnem zaprtju te šole, medtem ko je vrtec še odprt.

Da dva tedna ne bo pouka na OŠ Frana Albrehta v Kamniku, kjer so potrdili okužbo pri učiteljici, pa so pristojni odločili že v sredo. Z ministrstva za izobraževanje so sporočili, naj doma ostanejo tudi sorojenci učencev in naj se izogibajo tesnejšim stikom s starimi starši in kroničnimi bolniki.

Pouk že danes odpadel v Kamniku in Šmarjah pri Jelšah
Doma bo ostalo več kot 260.000 otrok in mladostnikov

Po podatkih ministrstva za izobraževanje je v slovenske vrtce vključenih 90.120 otrok.
Osnovne šole obiskuje 187.476 otrok, v prvo triado je vključenih je 64.497 otrok.
Poleg tega je 3294 otrok vključenih v šole s prilagojenim programom, še 893 otrok, učencev in dijakov pa je v zavodih.
V srednjih šolah je 73.229 mladostnikov.
Ob zaprtju šol bo torej doma ostalo več kot 260.000 otrok in mladostnikov.
V največji zadregi so za zdaj starši otrok, mlajših od 10 let, ki ne morejo biti sami doma ves dan. Teh je okoli 212.000. Že od začetka širjenja virusa SARS-CoV-2 namreč strokovnjaki pozivajo k zaščiti starejših, za katere je okužba zelo nevarna, zato je treba biti previden, preden se za varstvo angažirajo stari starši.

Pouk na daljavo?

Predsednik Združenja ravnateljev osnovnih in glasbenih šol Gregor Pečan pravi, da čakajo na navodila pristojnih. "Pouk v osnovnih in srednjih šolah lahko poteka na daljavo, prek spletnih učilnic," je povedal. Varstvo otrok po njegovem mnenju sploh ne pride v poštev. Če bi organizirali varstvo otrok, potem zapiranje šol ni smiselno in bi bilo po njegovem mnenju bolje, da so šole odprte.

Minister Pikalo pa je povedal, da bodo skupaj z Radiotelevizijo Slovenija, Arnesom in drugimi deležniki skušali pregledati, kaj Slovenija že ima pripravljenega za izvajanje izobraževanja na daljavo.

Večina fakultet nima predavanj

Predavanj prav tako ni na fakultetah. Že v nedeljo so za 14 dni odpovedali pedagoški proces na vseh članicah Univerze na Primorskem, v sredo je izvajanje vseh oblik neposrednega pedagoškega dela prekinila tudi Univerza v Ljubljani. Na Univerzi v Mariboru so medtem prepovedali predavanja z udeležbo več kot sto ljudi, na nekaterih fakultetah pa predavanja in seminarji potekajo na daljavo.

Čim manj stikov med ljudmi

Pristojni pojasnjujejo, da pričakujejo še več okuženih. Minister Pikalo zato poziva starše, da otroci, ki bodo ostali doma, niso v stiku s starimi starši, in če se le da, tudi niso v stiku s svojimi sovrstniki. Kolikor je le mogoče, naj bi omejili stike tudi s sorojenci.

Studio ob 17-ih: Razglašena epidemija, koronavirus zapira vrata šol