Borat - lik Sache Barona Cohena - je Kazahstanec, ki se odpravi odkrivat lepote Amerike. Foto: EPA
Borat - lik Sache Barona Cohena - je Kazahstanec, ki se odpravi odkrivat lepote Amerike. Foto: EPA
Kazahstan
Film o Boratu je v ljudeh vzbudil zanimanje za lepote Kazahstana. Foto: Reuters

Po premieri "dokumentarca" britanskega komika Sache Barona Cohena o neumnem televizijskem poročevalcu iz Kazahstana je v to srednjeazijsko državo prišlo precej več turistov kot prej - po podatkih kazahstanskega zunanjega ministra Jeršana Kasičanova so po letu 2006 izdali 10-krat več vizumov. "Zato se zahvaljujem Boratu, da v Kazahstan privablja turiste," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa še dejal Kesičanov.

Satirični film Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan, v katerem Cohen igra čudaškega kazahstanskega novinarja, ki se odpravi na potovanje po ZDA, je po premieri leta 2006 sicer tako zelo razjezil vodstvo države, da je predvajanje filma prepovedalo.

Cohen zavračal očitke o diskriminatornem filmu
Zmotilo jih je namreč to, da je Kazahstan v filmu prikazan kot popolnoma nazadnjaška in nerazvita država, v kateri diskriminirajo manjšine in kjer sta prostitucija in kriminal nekaj vsakdanjega. Cohen je na te očitke tedaj odgovarjal, da se v filmu v bistvu ne norčuje iz Kazahstana, ampak iz ljudi, ki lahko sploh pomislijo, da takšen značaj in država, ki ju opisuje, sploh obstajata.