Britanski princ Edward in njegova žena Sophie sta v Sloveniji prvič. Foto: MMC RTV SLO/T. K. B.
Britanski princ Edward in njegova žena Sophie sta v Sloveniji prvič. Foto: MMC RTV SLO/T. K. B.
Borut Pahor, grof in grofica Wesseška
Grof in grofica Wesseška s predsednikom Pahorjem in njegovo partnerico Tanjo Pečar. Foto: Twitter
V mestni hiši ju je sprejel župan Zoran Janković. Foto: MMC RTV SLO/T. K. B.
Britanski princ s soprogo spoznal Ljubljano

V primerjavi z letom 2008, ko sta Slovenijo obiskala britanska kraljica Elizabeta II. in njen mož, princ Philip, vojvoda Edinburški, in ju je na ulicah prestolnice pričakalo več tisoč ljudi, se podobna evforija z obiskom njunega najmlajšega sina Edwarda in njegove žene Sophie ni ponovila.

Grof in grofica Wesseška sta se srečala s političnim vrhom (že v sredo ju je sprejela predsednica vlade Alenka Bratušek, danes pa še Borut Pahor), sledil pa je sprejem v ljubljanski mestni hiši, kjer ju je nagovoril župan Zoran Janković, ki se tudi tokrat ni odpovedal svojemu že znanemu stavku: "Dobrodošli v najlepšem mestu na svetu!"

Visoka gosta sta iz njegovega uvodnega nagovora med drugim lahko izvedela, kakšne nagrade vse je prestolnica Ljubljane že požela in kje vse so že prepoznali njeno vrednost, nagovor pa je v smehu sklenil z besedami: "Če naštejem, kaj vse je lepo v Ljubljani, boste želeli kar ostati."

"Velika čast za Ljubljano"
Seveda pa Janković ni pozabil poudariti niti, da je za Ljubljano njun obisk velika čast (tudi zato, ker bodo številni na ta način spoznali Slovenijo), in ju opomnil, da sta že tretja člana svoje družine, ki sta se vpisala v ljubljansko zlato knjigo gostov, kar je zbudilo Edwardovo radovednost: "Res? Kdo pa je že bil tukaj?" Očitno za že omenjeni sprejem, ki ga je njegova mati doživela leta 2008, ali za obisk svojih bratov Charlesa (ta je Slovenijo obiskal leta 1998) in Andrewa (2007) ali sestre Anne (1996), ni vedel.

Po sprejemu in nekaj minutah kramljanja sta se princ Edward in Sophie v družbi župana in Andrewa Pagea s kavalirjem odpravila po Ljubljani. Janković in britanski veleposlanik v Ljubljani sta visokima gostoma med "potovanjem" po središču prestolnice razlagala zanimive podrobnosti o znamenitostih, mimo katerih so se peljali. Poseben postanek si je med drugim zaslužil tudi spomenik Francetu Prešernu na Prešernovem trgu.

Ne tako zelo zanimiva gosta?
A če je na ulicah Ljubljane leta 2008 vladala prava evforija, danes česa podobnega ni bilo opaziti. Redki mimoidoči so dejstvo, da se "nekaj dogaja", opazili zgolj zaradi peščice fotografov, ki so zvesto sledili karavani kavalirjev od mestne hiše do mestnega muzeja, kjer sta si Edward in Sophie ogledala razstavo o najstarejšem kolesu na svetu. Razen redkih (turistov?), ki so ob pogledu na fotografe še sami uporabili svoj fotoaparat ali mobilnik, je bil odziv večine le radoveden pogled ali dva.

Da obisk princa Edwarda, tretjega sina (in najmlajšega otroka) kraljice Elizabete ter sedmega (no, kmalu osmega) v vrsti za prestol, ni vzbudil velikega zanimanja javnosti, potrdi tudi odziv Francija Keka, ki se mimo pripelje na kolesu in fotografe na svoj tipično humoren način vpraša: "Kaj se pa tukaj dogaja? Sem mislil, da gre za kakšen pogreb." Po pojasnilu, da se vzporedno z njim vozi princ, le skomigne in odbrzi naprej.

Najstarejše kolo ju je navdušilo
Nasprotno pa sta grof in grofica Wesseška pokazala precejšnje zanimanje za ljubljanske znamenitosti, precej pa ju je navdušilo tudi najstarejše kolo nas vetu, ki sta si ga ogledala v Mestnem muzeju Ljubljana. Po kratkem vodenem ogledu sta namreč tamkajšnje kustose spraševala tudi o podrobnostih restavriranja kolesa in nadaljnjih postopkov glede vzdrževanja 5.200 let starega lesenega kolesa.

Britanski princ s soprogo spoznal Ljubljano