Depardieu se pri oblikovanju lika ni zgledoval po Straussu - Kahnu. Foto: EPA
Depardieu se pri oblikovanju lika ni zgledoval po Straussu - Kahnu. Foto: EPA
Depardieujevo filmsko ženo v filmu Dobrodošli v New Yorku (Welcome to New York) je odigrala Jacqueline Bisset. Foto: EPA
Depardieu ima na letošnjem festivalu v Cannesu polne roke dela: poleg zgodbe o Straussu - Kahnu predstavlja tudi film United Passions, ki je del tekmovalnega programa. Film pripoveduje zgodbo o ustanovitvi mednarodne nogometne zveze. Na fotografiji je Depardieu z zdajšnjim predsednikom Mednarodne nogometne zveze Seppom Blatterjem. Foto: Reuters

"Pripoveduje o moči, seksu in denarju," je po premieri dejal francoski igralec Gerard Depardieu, ki je v kontroverznem filmu režiserja Abela Ferrare odigral glavno vlogo. "Vsebuje vse neverjetne elemente tragedije, kakor jo poznamo z odra."

Ferrarov film predstavlja zgodbo vplivnega francoskega bankirja, poimenovanega George Devereaux, ki spolno napade sobarico v hotelski sobi v New Yorku. Čeprav nikjer v filmu ni omenjeno ime Straussa - Kahna, je film nezmotljivo zgodba o njem, poroča BBC.

Kot je dejal odvetnik Jean Veil, je njegova stranka zgrožena nad filmom in bo zaradi klevetanja vložila tožbo. "Imamo pravico do fikcije, nimamo pa pravice obsojati," je dejal Veil in ob tem dodal, da je film zanič.

Kot je znano, je Strauss-Kahn po aferi v sobi hotela Sofitel v New Yorku maja leta 2011 odstopil z mesta Mednarodnega denarnega sklada. Pozneje je sklenil dogovor o zunajsodni poravnavi s sobarico Natissatou Diallo, zato so bile obtožbe proti njemu umaknjene.

"Nisem želel, da je moj lik podoben Straussu - Kahnu"
Depardieu je po premieri filma, ki sicer ni del tekmovalnega dela festivala, povedal, da film temelji na "zadevi, ki jo vsi poznajo iz medijev". "Njegova podoba je bila, da je briljanten. Lahko bi postal predsednik," je o svojem slavnem rojaku dejal Depardieu, hkrati pa poudaril, da svoje vloge ni oblikoval na podobi Straussa - Kahna. "Najbolj zabavno pri vsem je bilo, da je bila njegova podoba sicer ves čas nekje v mojih možganih, bistvo vsega pa je bilo ravno v tem, da moj lik ni tak kot on niti mu ni podoben."

Po Depardieujevih besedah ima njegov lik bolezen, ki v njem zbudi pošast. "Nikoli se nisem spraševal o moralnosti tega značaja. Ta moški nikakor ni tak kot jaz, vendar razumem impulzivnost in strastnost." Kot je še dodal, je sovražil snemanje prizorov, v katerih je bil nasilen, vloga pa je bila zanj bolj utrujajoča kot vloga Cyranoja de Bergeraca, za katerega si je leta 1991 prislužil nominacijo za oskarja.

Devereauxovo odtujeno ženo Simone igra britanska igralka Jacqueline Bisset. "Ta zgodba se mi zdi univerzalna," je dejala Bissetova, katere lik naj bi sprva odigrala Isabelle Adjani, in dodala, da do lika filmskega moža čuti veliko sočutje.

Film se začne z nizom spolnih prizorov, v katerih se Devereaux v Washingtonu in New Yorku kratkočasi s prostitutkami, sledi pa prizor aretacije. V nadaljevanju se pojavljajo prizori iz preteklosti, ko Devereaux zapeljuje mlado študentko prava, pozneje pa spolno napade novinarko. Ferrara, ameriški režiser, ki je najbolj znan po filmu Pokvarjeni poročnik iz leta 1992, je zelo nazorne prizore spolnosti branil, češ da to ni bila njegova izbira. "To so kraji, to so dogodki," je bil jasen Ferrara.