Blake Lively na rdeči preprogi ni manjkala še noben festivalski večer. Foto: Reuters
Blake Lively na rdeči preprogi ni manjkala še noben festivalski večer. Foto: Reuters
Na premieri Kako izuriti svojega zmaja 2 je za nekaj trenutkov zvedznikom 'šov ukradel' mojster potegavščin, ki se je spravil na Americo Ferrero. Foto: Reuters

Medtem ko biografska (melo)drama Grace Monaška v režiji Olivierja Dahana z Nicole Kidman v glavni vlogi ni navdušila izbrancev, ki so si film ob odprtju 67. izdaje najbolj bleščečega filmskega festivala na svetu že ogledali, je Mike Leigh s svojim prvim biografskim poskusom po desetletju in pol, zgodbi o življenju in delu velikega britanskega slikarja J. M. W. Turnerja, zadel v polno. V naslovni vlogi "bleščečega in ganljivega" filma, kot so ga označili pri Hollywood Reporterju, baje "mojstrsko" blesti tudi Timothy Spall v naslovni vlogi. Pohvalili so tudi fotografijo, s katero je Dick Pope uspešno prelil barve s slikarskega na filmsko platno.

Zvezdniško dobro obiskani premieri sta doživela še triler Atoma Egoyana z Ryanom Reynoldsom, Mireillle Eions, Scottom Speedmanom in Rosario Dawson The Captive - a so se mnogi po ogledu vprašali, zakaj si je hitro pozabljivi film sploh zaslužil mesto v tekmovalnem programu - in animirani Kako izuriti svojega zmaja 2. Za popestritev slednjega dogodka je z drzno potegavščino, zaradi katere je pristal celo za zapahi, poskrbel ukrajinski "novinar" in mojster potegavščin Vitalij Seiduk, ki je med poziranjem članice zasedbe Americe Ferrere igralki skušal pokukati pod belo toaleto Georges Hobeika. Zgrabil jo je celo za gležnje in nekdanjo zvezdnico Grde račke dobro prestrašil, a ji je v bran skočila tudi izkušenejša kolegica, "kraljica rdečih preprog" Cate Blanchett.

Ferrera je že na zabavi po uspešni premieri filma studia DreamWorks, ki so mu v festivalski palači namenili stoječe ovacije, povedala, da je na incident že skoraj pozabila. Priznala pa je, da je bila kot novinka na "najbolj ikonični rdeči preprogi poleg oskarjev" precej živčna. Res smola, da si je Seiduk za tarčo izbral prav njo.

Filmskih zvezdnikov bo na sloviti promenadi Croisette, kjer domuje več razkošnih hotelov, mrgolelo še do 25. maja, večer prej pa bo znano, kateri film je najbolj očaral žirijo, ki ji predseduje Jane Campion. Drevi bo na vrsti premiera še enega biografskega filma, zgodbe o velikem francoskem modnem oblikovalcu Yvesu Saint Laurentu. V naslovni vlogi nastopa Gaspard Ulliel, osrednjo zasedbo Saint Laurenta v režiji Bertranda Bonella pa zaokrožajo še Louis Garrel, Jeremie Renier, Amira Casar in Lea Seydoux. Prav v slednjo francosko filmsko lepotico bo na rdeči preprogi gotovo uprtih največ oči.

Oglejte si nekaj bleščečih toalet z bleščečih premier in nekaj utrinkov z bolj sproščenih dnevnih srečanj filmske smetane z novinarji.