Končano je pomembno obdobje grške košarke, saj v reprezentanci ne bo več velikega Vasilisa Spanulisa. Foto: www.alesfevzer.com
Končano je pomembno obdobje grške košarke, saj v reprezentanci ne bo več velikega Vasilisa Spanulisa. Foto: www.alesfevzer.com
Vasilis Spanulis
Na letošnjem evropskem prvenstvu je Vasilis Spanulis v povprečju dosegal dobrih 11 točk in 5 podaj na tekmo. Foto: EPA

"Res je, odigral sem zadnjo tekmo za Grčijo. Od 17. leta sem bil član reprezentance in prepričanem sem, da je čas za slovo. Naj mlajši košarkarji dobijo priložnost in branijo barve Grčije," je dejal veliki Spanulis in dodal: "Vsaka zgodba ima konec. Ponosen sem na vse, kar sem dosegel v teh letih. Za Grčijo sem vedno igral s ponosom in spoštovanjem ter sem bil vedno popolnoma predan reprezentančnemu dresu." Poleg 33-letnega Spanulisa sta reprezentančno slovo napovedala tudi center Janis Burusis in Nikos Zisis, najboljši Vasilisov prijatelj, s katerim skupaj dopustujeta, Spanulis pa je bil tudi Zisisova poročna priča. Kapetan Zisis je odigral 17. turnir za reprezentanco zapored.

Reprezentančna pot Spanulisa se je začela na evropskem prvenstvu leta 2000, končala pa z zmago nad Latvijo (97:90) in zagotovitvijo mesta na kvalifikacijskem turnirju za olimpijske igre. Spanulis je na zadnji tekmi dal 16 točk. Grki so izpolnili osnovni cilj, čeprav Francijo zapuščajo razočarani, saj so se nadejali boja za medalje, za kar so bili nedvomno tudi sposobni, a na drugem velikem tekmovanju zapored so izkusili pasti izločilnih bojev. Na letošnjem evropskem prvenstvu in lanskem svetovnem so skupaj dobili 12 tekem in izgubili le dve, a končali na petem in devetem mestu.

Spadal bo med največje evropske igralce vseh časov
Kot so dejali košarkarji, so bili po novici šokirani, saj takega igralca ne bo več, obenem pa so se vprašali, ali sploh lahko dosegajo take uspehe, kot so jih z njim. Res je, Spanulis je izvrsten in že zdaj spada med legende, ne le grške, ampak tudi evropske košarke. V katerem koli moštvu je v Evropi je igral, je bil vodja. Na igrišču vedno povsem osredotočen, z mrkim pogledom in ubijalskim instinktom. Tudi ko je imel slabšo tekmo, je v končnici zahteval žogo. Vzel vajeti igre v svoje roke, in ko je bilo treba, je bil pravi, tisti najboljši. Odločil je nešteto tekem, in to najpomembnejših.

"Po koncu tekme je bil v garderobi zelo težek trenutek, ko je Spanulis povedal, da končuje reprezentančno kariero. On je igralec, ki je spremenil grško košarko, kar se tiče zmagovalne miselnosti. Bil je pravi zmagovalec. Vpisal se je v zgodovino, in ko se bo poslovil, bomo govorili o enem največjih evropskih košarkarjev vseh časov," je ob slovesu velikega Vasilisa dejal selektor Fotis Kacikaris.

Kacikaris se bo lahko pohvalil, da ga je vodil
Zanj je bila priložnost voditi takega igralca nekaj posebnega: "Težko je bilo voditi takega igralca, saj doslej še nisem imel izkušenj delati s tako velikim košarkarjem. Preprosto je genij. Neverjetno je, kako vidi igro in dojema stvari na parketu. Živi za košarko in ji je popolnoma predan, ne glede na to, ali gre za trening ali tekmo. Vsako sekundo se lahko z njim pogovarjaš le o košarki. Razmišlja le o igri in tako je že vse življenje. Nisem pravi, da bi govoril o njem, saj je bila to moja prva izkušnja z njim, tako da bi morali povprašati druge trenerje, ki so z njim delali vsak dan po devet mesecev na leto in so ga bolje poznali."

"Hvaležen sem za to priložnost in počutim se blagoslovljenega, da sem lahko delal z njim. Ko sem bil še mlajši trener, še daleč od te ravni in priložnosti za delo z reprezentanco, sem dejal, da bi rad imel nekoč priložnost delati s takim igralcem, kot je Spanulis. Bila je neverjetna izkušnja. To je za zgodovino. Ko bom končal kariero in me bodo vprašali, s kom sem delal, se bom lahko pohvalil, da s Spanulisom," je dodal Kacikaris.

Trikrat MVP Final foura
Blestel je v dresu grške reprezentance in tudi v klubski majici. Z Grčijo je pred desetimi leti postal evropski prvak, pred šestimi pa je, ko je bil tudi uvrščen v peterko prvenstva, dobil bronasto kolajno. S svetovnega prvenstva 2006 ima v vitrini srebrno medaljo. Bil je tarča tujih evropskih velikanov, zelo mamljivo ponudbo mu je na mizo dala Barcelona, a "Kill Bill" je ostal doma, kjer je poskrbel za veliki prestop, ko se je iz Panathinaikosa preselil k velikemu tekmecu Olympiacosu.

Oba atenska velikana, ki sta goreča tekmeca, je Spanulis popeljal na vrh Evrope. Leta 2009 je to uspelo s Paom, v letih 2012 in 2013 presenetljivo s klubom iz pristaniškega Pireja, ko so rdeči že imeli nekaj finančnih težav, a s Spanulisom na čelu so premagovali največje. Pri vseh treh slavjih je odigral najpomembnejšo vlogo in je bil mož odločitve vseh treh Final fourov, obenem pa je dobil tudi nagrado za najkoristnejšega posameznika vseh treh turnirjev, kar je doslej uspelo le še Toniju Kukoču. Leta 2013 je bil tudi najkoristnejši igralec Evrolige.

Iz Lilla