Trije prsti za tri zlate medalje v bogati karieri zdaj že legendarnega Paua Gasola. Foto: Reuters
Trije prsti za tri zlate medalje v bogati karieri zdaj že legendarnega Paua Gasola. Foto: Reuters
Pau Gasol
S 25,6 točke na tekmo je bil prepričljivo prvi strelec turnirja, z 8,4 skoka pa četrti skakalec. Foto: EPA
Španski košarkarji v finalu povozili Litvo
Proglasitev najboljše peterke in podelitev

35-letni Katalonec je bil v Lillu neverjeten. Na njegovih krilih je Španija tretjič postala evropski prvak. Pri vseh treh naslovih je sodeloval in bil leta 2009 tudi MVP prvenstva na Poljskem. Dve leti pozneje je v Litvi vodilno vlogo prepustil Juanu Carlosu Navarru, velikemu prijatelju, s katerim sta si skupaj kot najstnika izborila mesto v prvi ekipi Barcelone in kot ključna moža popeljala Španijo do največjih uspehov. A letos pomoči "La Bombe", ki je bil prej tudi kapetan reprezentance, ni imel, ga pa je vrstnik v družbi Rafe Nadala spodbujal s tribune.

Nepozabna predstava v polfinalu
Ob omenjenih dveh naslovih evropskega prvaka je Gasol s Španijo osvojil tudi dve olimpijski srebrni kolajni in leta 2006 postal svetovni prvak. Obenem ima tudi še dve srebrni in eno bronasto kolajno z evropskih prvenstev, a zdi se, da je najboljšo košarko igral prav letos. Ko je bil star 35 let. Zares neverjetne predstave, ki so Španijo skozi težke obračune v izločilnih bojih znova popeljale na sam vrh. Letos so imeli Španci kar nekaj težav s sestavo moštva. Manjkali so tudi Pauov mlajši brat Marc, omenjeni Navarro, dva organizatorja igre Ricky Rubio in Jose Calderon … A imeli so Gasola.

Ko je bilo najbolj potrebno, je bil najboljši. V četrtfinalu so Španci ugnali Grke, ki so sodili v najožji krog favoritov. Gasol je tekmo končal s 27 točkami in devetimi skoki. Že v osmini finala je Poljski dal 30 točk. Epska in nepozabna pa je bila predstava v polfinalu proti Franciji. Gostitelji turnirja so branili naslov, obenem pa sta v zadnjih letih to postala največja tekmeca v evropski košarki, tako da je bilo ozračje ves čas naelektreno. Francija v dramatičnem in izjemno izenačenem dvoboju ni našla rešitve za Gasola, ki je nasul kar 40 točk, obenem pa zbral še 11 skokov.

Najboljši tudi v finalu
Tudi na finalni tekmi mu je uspel dvojni dvojček. Ujel je 12 odbitih žog, s 25 točkami pa je bil prvi strelec zmage nad Litvo (80:63): "Za nami je neverjetno prvenstvo. Vesel sem, saj smo prehodili dolgo in težko pot. Trdo smo delali za ta trenutek. Imeli smo težave, a se je ekipa odlično odzvala. Imeli smo nekaj težav, ko smo se našli pred zidom in smo morali zmagati, a smo se pobrali. S trdo obrambo smo premagovali odlične nasprotnike. Ponosen sem na soigralce in na trenerski štab, ki se je prav tako izkazal. Do konca življenja se bom spominjal tega turnirja."

Gasol je odraščal v Barceloni, kjer je kot mladenič zgodaj tudi prišel v prvo moštvo Barce. S svojo tehniko in gibljivostjo je hitro vzbudil zanimanje tudi v Ligi NBA. Z 213 centimetri je lahko igral tako rekoč na krilu, preprosto povedano pa je znal vse. Je kompleten košarkar, z leti pa je začel igrati vse bolj pod košem. Tudi njegov odhod v Ligo NBA je bil odmeven, ko je bil leta 2001 izbran kot tretji pri Atlanti. Najprej je zaigral za Memphis in se nato preselil k Lakersom, s katerimi si je nadel dva šampionska prstana. Pred letošnjo sezono je odšel k Chicagu, kjer je ključni mož, po njegovi poškodbi v končnici pa Bullsi niso enako delovali kot prej.

Še vedno mu košarka predstavlja veliko strast
Kljub težavam s poškodbo je na evropskem prvenstvu igral kot pravi mladenič: "Ta uspeh ima poseben pomen. Ponosen sem, da sem sposoben igrati na taki ravni na taki točki kariere. Vedno bom tudi ponosen na to, kaj je naredila ta ekipa. Še vedno imam veliko strasti do igre in uživam v vsakem trenutku. Zelo rad imam košarko, z veseljem pa igram za reprezentanco, kar se tudi vidi. Upam, da bom še nekaj let lahko igral. Nedvomno bo to prvenstvo vedno imelo v mojem srcu pomembno mesto."

Gasol je dodal, da po karieri ni nujno, da bo ostal povezan s košarko, čeprav ga tudi to mika. Je namreč človek, ki ga zanima veliko stvari. Ko je bil mlajši, je želel postati zdravnik. Oba starša delujeta v medicini, po zaslugi njega in Marca pa je povezana družina tudi s košarko, ki jo je igral tudi najmlajši brat Adria, a ni bil tako zavzet kot starejša brata. Pau je navdušen nad kulturno, klasično glasbo in veliko bere. Kot rojen Barcelončan je tudi navijač nogometnega velikana iz rodnega mesta.

V Riu napovedal nov pohod na medaljo
Drugič je postal najkoristnejši košarkar prvenstva, kar je doslej uspelo le Krešimirju Ćosiću. Že s tem se je vpisal med največje, obenem pa je postal tudi tretjič najboljši strelec prvenstva (25,6). To je po trikrat uspelo le Radivoju Koraću in Dirku Nowitzkemu, s štirimi nazivi strelskega kralja pa je uspešnejši le Nikos Galis. Družba samih legendarnih imen, kakršno si Pau seveda tudi zasluži.

"Ko govorimo o ekipnem uspehu v moštvenem športu, je vsak košček sestavljanke pomemben. V vseh teh zmagovitih moštvih smo imeli odlične posameznike. Scariolo je opravil zelo dobro delo. Je izvrsten trener in sem vesel, da je z nami, saj nam je bil v veliko pomoč. Vsak igralec je dal svoje. Vse jih zelo cenim in hvaležen sem jim, da so bili del tega," je za konec dejal Gasol. "Olimpijske igre prihodnje leto so cilj. So bile tudi eden izmed razlogov in velika motivacija za letošnjo reprezentančno akcijo. Če bo le vse v redu z zdravjem, bom sodeloval in lovil novo medaljo."

Iz Lilla

Španski košarkarji v finalu povozili Litvo
Proglasitev najboljše peterke in podelitev