Goran Dragić je bil z 20 točkami prvi slovenski strelec, dodal pa je še devet podaj. Foto: www.alesfevzer.com
Goran Dragić je bil z 20 točkami prvi slovenski strelec, dodal pa je še devet podaj. Foto: www.alesfevzer.com
Gašper Vidmar
Gašper Vidmar se je pod košem dobro boril, manjkal pa je učinek drugega centra Alena Omića. Foto: www.alesfevzer.com
Igor Kokoškov
Igor Kokoškov je na tribuni pustil Žigo Dimca in Gezima Morino, tudi Vlatko Čančar je obsedel na klopi. Foto: www.alesfevzer.com
Murić po težki zmagi nad Bolgari: Pokazali smo jajca
Košarkarji garali za zmago v Bolgariji
Alley-oop Zorana Dragića in Vidmarja

Po gladki zmagi nad Kosovom so se Slovenci namučili v Botevgradu. Sloveniji igra v napadu ni stekla. Veliko težav so imeli varovanci Igorja Kokoškova z agresivno obrambo čvrstih Bolgarov, ki je bila ves čas na meji osebne napake. Slovenci so hitro visoko povedli, a potem povsem padli in dopustili, da so se gostitelji vrnili v igro in bili vse do konca v igri tudi za zmago. Zmaga v gosteh je izjemno pomembna, a je tekma razkrila kar nekaj slabosti Slovenije.

Slovenci so izgubili kar 23 žog, od tega sedem Goran Dragić, ki je tekmo končal z 20 točkami. Vse je dosegel v drugem polčasu in ko je bilo najpomembneje, je prevzel odgovornost. Koše je dosegal v ključnih trenutkih, nekajkrat pa je tudi lepo našel soigralce. Zbral je devet podaj. 19 točk je vpisal Edo Murić, ki je bil razigran predvsem v prvi četrtini, 12 pa ob devetih skokih Gašper Vidmar. Kvalifikacije se nadaljujejo v sredo, ko v Celje prihaja Ukrajina, ki se je v gosteh namučila s Kosovom.

Visoka prednost v prvi četrtini
Čeprav so imeli Slovenci že na začetku nekaj težav z agresivno bolgarsko obrambo, pa so si v prvi četrtini priigrali visoko prednost. Po zaslugi Murića, ki je dosegel pet zaporednih točk, je Slovenija povedla po štirih minutah igre z 9:3, ko je prvi slovenski krilni center drugič zadel izza črte in nato še podal Vidmarju, pa je bila razlika po petih minutah prvič dvomestna. Murić je v prvi četrtini prispeval deset točk. Slovenija je dobro odigrala v obrambi, ko Bolgarom ni dopustila odprtih metov, tudi po izgubljenih žogah in zapravljenih napadih pa so se dovolj hitro vrnili v obrambo in gostitelji niso mogli razvijati protinapadov. Slovenija je v prvi četrtini tudi suvereno dobila skok (4:15).

Slabo so Slovenci začeli drugo četrtino. V dobri minuti so izgubili dve žogi in zgrešili dva meta, Bolgari pa so dosegli pet zaporednih točk. Po trojki Asena Velikova je minuto odmora vzel Kokoškov. Zatem je izza črte zadel še Aleksander Vezenkov in Bolgari so se približali na -5. Domačo serijo 8:0 je s košem prekinil Murić. Kokoškov je moral dobri dve minuti pozneje vzeti novo minuto odmora, ko so njegovi varovanci slabo odigrali v obrambi, nato pa je žogo zapravil še Matic Rebec in razlika je bila ponovno le -5. Velike težave Slovenije so se nadaljevale, kar so Bolgari znali kaznovati. Številne žoge so slovenski košarkarji lahkomiselno zapravili. Ko je ob Alenu Omiću, ki sploh ni dvignil rok, precej nižji Aleksander Georgiev dobil skok in nato še zadel, je bila slovenska prednost le še dve točki (30:32), na odmor pa je Slovenija odšla le s prednostjo treh.

Bolgari grozili do konca
Goran Dragić je na začetku drugega polčasa vpisal prvi svoji točki. Ko sta brata Dragić dosegla zaporedni trojki, je prednost Slovenije narasla na +14, a pridobljeno razliko so po nepazljivi igri, ki se je nadaljevala tudi v drugem delu, hitro zapravili. Goran Dragić je izgubil dve žogi zapored in Pavlin Ivanov je izza črte zadel za -9. Čvrsta bolgarska obramba je povzročala Slovencem še naprej ogromno preglavic in tik pred koncem tretje četrtine so gostitelji znižali na -4.

Le 20 sekund so v zadnji četrtini Bolgari potrebovali za izenačenje. Goran Dragić je s trojko Slovenijo vrnil v vodstvo, a po dveh zaporednih uspešno zaključenih protinapadih je Bolgarija sedem minut pred koncem prek Deeja Bosta celo povedla (65:64). Po protinapadu Murića, ki je zadel po podaji Gorana Dragića in nato realiziral še dodaten prosti met, je dobre tri minute pred koncem Slovenija povedla za šest, a sledil je hiter odgovor s trojko Georgieva in prostima metoma Bosta za -1. Minuto in pol pred koncem je Goran Dragić z lepim prodorom izigral bolgarsko obrambo ter položil za 80:75. Vezenkovi trojki je takoj izza črte odgovoril Klemen Prepelič in razblinil dvome o zmagi.

Izjavi po tekmi:
Igor Kokoškov, selektor Slovenije:
"Zadovoljni moramo biti z zmago. V Bolgarijo smo prišli po dve točki, tako da cilj smo izpolnili, zagotovo pa nismo igrali dobre tekme. Prepričan sem, da lahko igramo precej bolje in da smo veliko boljša ekipa kot Bolgarija. Toda na trenutke smo igrali neodgovorno in jih sami zaradi velikega števila napak in izgubljenih žog vrnili v igro. Oni so igrali agresivno, mi pa odgovora na to njihovo igro na meji prekrška nismo imeli. Hkrati smo bili tudi malce utrujeni in pod pritiskom, saj je bila tekma zelo pomembna in morali smo jo dobiti."

Goran Dragić, kapetan Slovenije: "Igrali smo neorganizirano, priznam, tudi po moji krivdi. Umiriti bi moral igro in bolje razigravati soigralce. Bolgarija je igrala presing, zadela nekaj norih trojk, mi pa nismo naredili tistega, kar smo se zmenili na treningih. A glavno je, da smo na težkem gostovanju vknjižili dve točki. Zdaj se moramo čim bolje spočiti in se dobro pripraviti na Ukrajino, ki bo zagotovo še težji zalogaj."

Kvalifikacije za EP 2017, 2. krog
BOLGARIJA - SLOVENIJA
78:83 (9:22, 26:16, 20:21, 23:24)
Vezenkov 22, Georgiev 16, Ivanov 12; G. Dragić 20, Murić 19, Vidmar 12, Blažič in Prepelič po 11, Z. Dragić 7, Omić 2, Klobučar 1.

Prosti meti: 9/14; 19/27
Met za dve: 21/41; 20/32
Met za tri: 9/29; 8/22
Skoki: 25; 44

KOSOVO - UKRAJINA
63:70 (17:17, 17:15, 18:20, 11:18)
Doellman 20; Kornijenko 20, Kravcov 12.

Lestvica:                             
SLOVENIJA         2  2 0  +50  4 točki
UKRAJINA          2  2 0  +17  4      
BOLGARIJA         2  0 2  -15  2      
KOSOVO            2  0 2  -52  2      
Murić po težki zmagi nad Bolgari: Pokazali smo jajca
Košarkarji garali za zmago v Bolgariji
Alley-oop Zorana Dragića in Vidmarja