Razstava bo na ogled do 28. oktobra 2016. Foto: Tržiški muzej
Razstava bo na ogled do 28. oktobra 2016. Foto: Tržiški muzej
Likovni svet Jelke Reichman izžareva toplino, lepoto in nežnost otroškega sveta. Foto: Tržiški muzej
Razstavo dopolnjujejo znane otroške knjige in slikanice ter igrače, ki so bile izdelane po podobah njenih ilustracij. Foto: Tržiški muzej

Tržiški muzej drevi ob 18.00 v galeriji prenovljenega Paviljona NOB v Tržiču odpira razstavo ilustracij ene najpomembnejših slovenskih ilustratork Jelke Reichman. Razstava z naslovom Pravljični svet bo na ogled do 28. oktobra, odprl pa jo bo tržiški župan Borut Sajovic.

Ustvarjalno delo akademske slikarke Jelke Reichman bo orisal in predstavil likovni urednik Mladinske knjige Pavle Učakar. Odprtje razstave bosta obogatila Romana Krajnčan in otroški pevski zbor iz podružnične šole Lom pod Storžičem. V sodelovanju s Knjižnico dr. Toneta Pretnarja pa bodo v galeriji Paviljon potekale ure pravljic s prebiranjem otroških knjig, so sporočili iz tržiške občine.

Kot pravi Učakar, imamo v Sloveniji izjemne avtorice, pravljičarke, tudi mlajše ilustratorke in ilustratorje, ampak Jelka Reichman je tista, ki nosi zastavo, ker je tako priljubljena in je ilustracijo pripeljala tako daleč v domove in srca majhnih, mladih in starejših bralcev.

"Njeno ime simbolizira slovensko ilustracijo. Je velika mojstrica svojega dela in ima obenem ogromno empatije do otrok in to se vidi v njenih ilustracijah, ki jih ustvarja že več kot štiri desetletja. V vsaki knjigi je opaziti njen odnos do zgodbic, otrok, skratka do knjig za otroke," poudarja Učakar.

Med njenimi najbolj znanimi ilustracijami je slikanica Maček Muri Kajetana Koviča, ki je prvič izšla leta 1974 in je bila natisnjena v več kot 100.000 izvodih. Podoba mačka Murija, pravega meščana z vsemi človeškimi lastnostmi, je postala likovna predloga za številne igrače, ki bodo prav tako predstavljene na razstavi. Na ogled bodo tudi številne druge poznane ilustracije.

Prikupni otroci z rdečimi lički in zvedavimi očmi
Jelka Reichman se je po zaključenem študiju na Akademiji na likovno umetnost v celoti posvetila ilustracijam za otroke, zlasti knjižnim in revialnim ilustracijam. V tem času je kot ilustratorka razvila in oblikovala prepoznavni umetniški izraz, ustvarila značilni likovni svet, ki nas je s svojo toplino, lepoto in nežnostjo otroškega sveta vedno znova pritegnil v poetično pravljičnost, pojasnjujejo v Tržiškem muzeju. "Oblikujejo ga slikovita narava, v njej pa realistično izrisane prijazne živali, oživljene igrače ter, kot glavni junaki, prikupni otroci z rdečimi lički in zvedavimi očmi," so še dodali.

V 50 letih svojega plodovitega ustvarjanja je ustvarjalka opremila več kot 200 otroških slikanic in otroških revij. Za založbo Mladinska knjiga, s katero sodeluje že od leta 1964, je ilustrirala svojo prvo slikanico Dragotina Ketteja Šivilja in škarjice. Sledile so še mnoge druge, ki so se ljudem za vedno vtisnile v spomin in zaznamovale številne generacije mladih bralcev.

Med njimi so knjige znanih pesnikov in pisateljev Kajetana Koviča (Moj prijatelj Piki Jakob, Maček Muri, Pajacek in punčka), Josipa Ribičiča (Miškolin), Svetlane Makarovič (Škrat Kuzma dobi nagrado), Prežihovega Voranca (Levi devžej), Leopolda Suhodolčana (Cepecetavček, Dvanajst slonov) ter Otona Župančiča (Abeceda na polju in v gozdu).

Pri srcu so ji predvsem, kot sama pravi, ljubeznive otroške knjige, kakršna so dela Anje Štefan in Janeza Bitenca.