Rusija je po incidentu zaprla dostop do Azovskega morja tako, da je pod Krimski most parkirala tanker. Foto: Reuters
Rusija je po incidentu zaprla dostop do Azovskega morja tako, da je pod Krimski most parkirala tanker. Foto: Reuters
Rusija si je Krim priključila leta 2014. Foto: Reuters

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je sklical sestanek ukrajinskega vojaškega kabineta. Odzvala sta se tudi zveza Nato in Evropska unija. Ta pričakuje od Rusije vnovično vzpostavitev prostega prehoda do Azovskega morja. Hkrati so poudarili, da ne priznavajo in ne nameravajo priznati "nezakonito priključitev Krima Rusiji".

Rusija in Ukrajina sta se že dopoldne zapletli v incident na Črnem morju nedaleč od polotoka Krim, ki si ga je 2014 priključila Rusija.

Ladja ruske obalne straže je tam trčila v eno izmed treh ukrajinskih vojaških na poti iz ukrajinskega pristanišča Odesa ob Črnem morju proti pristanišču Mariupol ob Azovskem morju.

Rusija je ukrajinske ladje obtožila, da so nezakonito vstopile v njene vode in namerno izzvale konflikt. Ruska varnostna agencija FSB je v izjavi sporočila, da so ukrajinske ladje izvedle "izzivalno dejanje" in da "je njihov cilj jasen: na območju ustvariti konflikt".

Ukrajinska mornarica je dejanje ruske obalne straže označila za "odkrito agresivno dejanje". Ruska ladja je na ukrajinskem vlačilcu povzročila škodo na motorju, trupu in zaščitni ograji.

V izjavi je ukrajinska mornarica popoldne sporočila, da so ruski specialci streljali na topniški ladji Berdjansk in Nikopol in ju onemogočili, ko sta želeli zapustiti območje, medtem ko se je vlačilec moral zaustaviti, poroča BBC.

Rusija zaprla dostop do Azovskega morja
Rusija je predtem z ogromnim tankerjem "iz varnostnih razlogov" zaprla dostop do Azovskega morja. Ladjo so namestili pod letos zgrajeni Krimski most čez Kerški preliv, ki je edina povezava Črnega in Azovskega morja. Krimski most so preletavali tudi vojaški lovci.

Že septembra se je ukrajinska mornarica pritoževala zaradi domnevnih ruskih provokacij proti ladjam na tej poti.