Le tri mesece je Zoran Dragić igral za Anadolu Efes, potem pa je sledila nova težka poškodba. Foto: www.euroleague.net
Le tri mesece je Zoran Dragić igral za Anadolu Efes, potem pa je sledila nova težka poškodba. Foto: www.euroleague.net

Košarkar, ki je bil pred poškodbama ob bratu Goranu ves čas glavni nosilec in drugi strelec slovenske reprezentance, je prost igralec. Nazadnje je bil član carigrajskega Anadolu Efesa. Pri turškem evroligašu se je dobro znašel, a si je marca na finalu turškega pokala strgal križno vez desnega kolena. Februarja leto pred tem je do podobne poškodbe prišlo, ko je bil član milanske Olimpie.

V zadnjih letih je bil nosilec reprezentance, a je moral izpustiti lanski EuroBasket, ko je Slovenija osvojila zlato medaljo. Foto: www.alesfevzer.com
V zadnjih letih je bil nosilec reprezentance, a je moral izpustiti lanski EuroBasket, ko je Slovenija osvojila zlato medaljo. Foto: www.alesfevzer.com

Po skoraj dveletni kalvariji – vmes v Italiji na začetku lanske sezone ni dobil priložnost, a je nato prišla ponudba carigrajskih pivovarjev – je zdaj praktično pripravljen za vrnitev na parket. Kot pravi, prehiteval ne bo. Želi se vrniti na raven, na kateri je že bil, s čimer bo dodana vrednost tudi za slovensko izbrano vrsto.

Marca ste morali na novo operacijo kolena. V kakšnem stanju ste zdaj, skoraj deset mesecev po posegu?
Mislim, da sem recimo nekje na 85, morda 90 odstotkih, a natančneje bom videl, kje točno sem, ko bom dobil klub. Trenutno sicer treniram z Ilirijo, da malce začutim igro pet na pet. Realen pokazatelj pa bo, ko bom zaigral na ustrezni ravni. Pred nekaj dnevi sem se slišal z agentom, ki išče klub, in bomo videli, kdo bo pokazal interes.

Je rehabilitacija potekala po načrtu oziroma, kot ste si želeli?
Ja in ne, recimo, da je šla v pravi smeri. To je že druga operacija in simptomi so drugačni, kot so bili pri prvi. Tedaj nisem imel poškodovanega meniskusa, pri drugi pa sem imel strganega. Hkrati je druga operacija vedno večja travma. Tako je recimo v nekaterih pogledih šlo dobro, v nekaterih pa nekoliko slabše. Ampak sem sicer pozitiven in lahko rečem, da je bila rehabilitacija dobra. Zdaj imam še nekaj časa, da se vrnem.

Sorodna novica Nova huda poškodba Zorana Dragića

Kdaj približno načrtujete vrnitev na parket?
Mislim, da bi lahko že zdaj odigral tekmo, ampak pač čakam klub. Sicer pred tem preprosto nisem želel hiteti. Ko bom treniral s klubom, bom lahko hitro odigral prvo tekmo. Zdaj je le odvisno, kam grem, ali je to nekam, kjer bom veliko igrali, ali nekam, kjer bo minutaža recimo manjša in se bom počasi vpeljal nazaj. Bomo videli, kaj bo dobro oziroma najbolje zame. Ne želim pa ničesar prehitevati.

V zadnjih letih ste bili ves čas član evroligaških ekip. Ste pripravljeni zdaj narediti recimo korak nazaj?
Želel bi si seveda čim boljši klub. Šel bi v neki dober klub, ampak če to trenutno ne bo mogoče, je bolje, da izberem klub, ki bo, recimo tako, zlata sredina, in tu odigram do konca sezone, da pridobim samozavest in tako naprej. Sem recimo pripravljen iti v kakšen klub v Evropskem pokalu, ne bi pa rad naredil drastičnega koraka nazaj. Mislim, da bi si lahko našel kakšen španski ali italijanski klub. Tako razmišljam, ne vem pa, kako bo.

Sorodna novica Zoran Dragić - MVP, ki so se mu v Milanu odrekli

Pred časom so vas povezovali s Crveno zvezdo … Imate že konkretne ponudbe?
Nekaj kontaktov je bilo, ampak kot sem rekel, se zdaj tri dni nisem slišal z agentom. Rekel je, da bo šel v Las Vegas na razvojno ligo, kjer bo tudi veliko predstavnikov klubov in bo lahko preveril, kakšne so možnosti. Kar se tiče Zvezde, pa ni bilo nobenih povezav. Nekdo je dal to ven, kar je potem močno odmevalo na družbenih omrežjih.

Ste morda pripravljeni ostati v domačem okolju?
Ne vem, kaj me čaka oziroma kakšne ponudbe ima agent. Vse je odvisno od tega, kakšne imam možnosti. Morda pa bi lahko ostal tudi v tem okolju, če bi prišlo do take situacije. To ni prva opcija, upam, da bom dobil kaj drugega, ampak puščam odprta vrata. Če bo tako, je najbolje, da do konca sezone ostanem doma z družino in tu odigram do konca ter, kot sem rekel, pridobim samozavest, potem pa poleti podpišem.

Odprli smo košarkarsko šolo. V prvem letu želimo videti, kako bo šlo in kaj moramo narediti, da bo to neka stalnica in bo res dobro za otroke. Trenutno imamo nekje 20 do 30 otrok, ki dvakrat tedensko trenirajo. Zdaj je to na osnovni šoli Koseze, kjer sem tudi jaz začel. Potem bomo videli, če se bomo širili naprej. Taka je sicer zamisel, bomo pa videli, kako bodo otroci zadovoljni.
Zoran Dragić o odprtju svoje košarkarske šole

Je bilo psihično težje, ko ste morali na novo operacijo, ali morda na neki način lažje, saj ste vedeli, kaj vas čaka?
Zdaj je malce drugače. Po prvi operaciji sem imel klub in sem med rehabilitacijo intenzivneje treniral. Bil sem na določeni ravni in sem videl, da sem lahko konkurenčen tem igralcem. Glede tega je bilo lažje. Zdaj imam tudi drugačne bolečine. Obenem so pri operaciji posegli še v levo koleno in zdaj imam malce težav tudi s skakalnim kolenom. Vsak drug dan me boli nekaj drugega. Po prvi operaciji je bilo lažje, saj sem bolj lahko obremenjeval levo koleno, zdaj, ko grem v levo, me malce boli levo, ko grem v desno, me boli desno in potem nekako kompenziraš. Ne vem, ali je bilo psihično težje ali lažje. Še vedno grem odločno v prodor, a morda zaradi tega, ker me nekoliko zateguje v levem kolenu, bolj pazim, kot sem prej. Vedno, ko te kaj boli, je tako. Ne obremenjujem se glede kolena, a ko narediš spremembo in te nekaj 'useka', je tako. Od tega je potem odvisna samozavest. Če te nekaj ne boli, boš šel in ne boš razmišljal, če pa te, pa razmišljaš vnaprej in predvidevaš, preden narediš. To je razlika, a bo tudi to minilo.

Sorodna novica Z. Dragić: V Milanu so mi še junija zatrdili, da računajo name

Med zadnjim oknom ste trenirali z reprezentanco. Kako je bilo?
Vse je šlo v redu. Z ekipo sem opravil dva treninga. Selektor Rado Trifunović me je tudi vprašal, ali bom igral, ampak sem rekel, da ne, saj je bilo še prekmalu. Takrat sem šele začel treninge pet na pet, sicer pa je bilo vse zelo pozitivno.

Trenutno po poškodbi okreva tudi Goran. Sta se kaj slišala glede njegove operacije?
Sva se pogovarjala. Tudi pred odločitvijo, ko sva govorila, kakšne ima opcije in za kakšno operacijo naj se odloči. Pač, kaj bi bilo najbolje. Povedal se mu, kako sem jaz čutil. Res je, da je njegov položaj drugačen. On je šel le očistit koleno, jaz pa sem imel poškodovano križno vez. Je pozitiven, kar je najpomembneje. Malce je bil seveda razočaran, kar je tudi normalno. Dobro je, da je to očistil in bo imel mir. Dva meseca bo odsoten, kar bo hitro minilo. Že eno leto hitro mine.

Pred poškodbo je bil član Olimpie iz Milana, kjer po okrevanju ni dobil več priložnosti. Foto: EPA
Pred poškodbo je bil član Olimpie iz Milana, kjer po okrevanju ni dobil več priložnosti. Foto: EPA

Nestrpno pričakujete vrnitev na parket oziroma ste zelo motivirani?
Če po pravici povem, trenutno še ne čutim tiste prave motivacije. Ampak to je pač posledica tega, da nimam kluba. Zagotovo bo drugače, ko ga bom našel. Takrat motivacija ne bo problem in bom bolj nestrpen, ko bom želel videti, kako bo šel trening in kakšna bo reakcija kolena. Zdaj mi ustreza tako, kot je. Med prvo rehabilitacijo sem imel pogodbo in so me na neki način priganjali, da se čim prej vrnem. Lovil sem tisti datum nekje avgusta. Takrat nisem razmišljal o ničemer drugem. Zdaj sem veliko z družino in se niti ne obremenjujem.