Thibaut Courtois je v 72. minuti moral četrtič pobrati žogo iz svoje mreže, ko ga je s prostega strela presenetil Lasse Schöne. Foto: Reuters
Thibaut Courtois je v 72. minuti moral četrtič pobrati žogo iz svoje mreže, ko ga je s prostega strela presenetil Lasse Schöne. Foto: Reuters

Drugi četrtfinalist je Tottenham, ki je po slavju s 3:0 na Wembleyju tudi v gosteh ugnal Borussio Dortmund. Bilo je 0:1, v 49. minuti je domače navijače utišal Harry Kane.

Poklapani nogometaši Reala Madrid, ki iz Lige prvakov tako zgodaj niso izpadli vse od leta 2010. V zadnjih osmih sezonah so vselej igrali vsaj v polfinalu. Foto: Reuters
Poklapani nogometaši Reala Madrid, ki iz Lige prvakov tako zgodaj niso izpadli vse od leta 2010. V zadnjih osmih sezonah so vselej igrali vsaj v polfinalu. Foto: Reuters

Varane zadel prečko, Bale vratnico
V Madridu se je že v začetnih minutah napovedal zanimivejši večer, kot bi morda sklepali po izidu izpred treh tednov. Že v 4. minuti je sicer za gostitelje Raphael Varane z glavo zadel prečko, vendar se je nato mreža najprej zatresla na drugi strani. V 7. minuti je bil po izgubljeni žogi Tonija Kroosa strelec Maročan Hakim Ziyech.

Gostitelji se še niso pobrali po šoku, ko je Ajax v 18. minuti dosegel še en zadetek. Mrežo je zatresel Brazilec David Neres. Pri obeh akcijah je s podajo sodeloval Dušan Tadić, v drugo je z izjemno potezo preigral Casemira.

Hakim Ziyech je v 7. minuti načel mrežo Reala. Foto: Reuters
Hakim Ziyech je v 7. minuti načel mrežo Reala. Foto: Reuters

Za nameček sta morala zaradi poškodb po pol ure igre predčasno z zelenice Lucas Vazquez in Vinicius Junior, ki sta bila do tedaj dva izmed redkih pri Realu s pozitivno oceno. Zamenjala sta ju Gareth Bale in Marco Asensio. Valižanu je v 42. minuti veselje preprečila vratnica. Že od začetka tekme so zmagovalci Lige prvakov v zadnjih treh sezonah pogrešali kaznovanega kapetana Sergia Ramosa.

Pri tretjem golu pomoč VAR-a
Tudi v drugem polčasu se domači niso uspeli pobrati. Nizozemci so bili še nekajkrat nevarni in v 62. minuti je srbski reprezentant Tadić kronal svojo sijajno predstavo z zadetkom z roba kazenskega prostora. Z levico je žogo poslal v zgornji kot. Sodnik Felix Brych je gol priznal po ogledu videoposnetka, saj se je najprej zdelo, da je na začetku akcije žoga prešla stransko črto. Brych je presodil, da se to ni zgodilo.

Real je v 70. minuti le uspel znižati izid, zadel je Asensio. Toda že dve minuti pozneje je Ajax znova imel tri zadetke prednosti, s prostega strela z leve strani je slabo postavljenega Thibauta Courtoisa, ki je pričakoval predložek, presenetil Lasse Schöne. 1:4 je bil tudi končni izid srečanja, v 94. minuti je bil zaradi drugega rumenega kartona izključen Nacho.

Četrti zaporedni poraz Reala doma
Tako se je nadaljeval obupen teden za kraljevi klub, ki je v sredo in soboto izgubil na dveh derbijih proti Barceloni v španskem pokalu (0:3) in španskem prvenstvu (0:1), tako da bo sezono končal brez lovorike. To je bil četrti zaporedni poraz Reala na domačem stadionu, saj je 17. februarja moral priznati premoč tudi Gironi (1:2).

Šele drugič v evropskih pokalih se je zgodilo, da je Real izpadel, potem ko je zmagal na prvi tekmi v gosteh. Takšnih primerov je bilo skupaj 35.

Ajax, štirikratni evropski prvak (nazadnje leta 1995), bo v četrtfinalu najelitnejšega evropskega tekmovanja igral prvič po letu 2003. Tedaj je izpadel proti poznejšemu prvaku Milanu.

Harry Kane je bil edini strelec v Dortmundu. Foto: Reuters
Harry Kane je bil edini strelec v Dortmundu. Foto: Reuters

Lloris in Kane ustavila upanje Borussie
Tottenham se je med najboljših osem moštev stare celine uvrstil šele drugič v zgodovini, to mu je uspelo še v sezoni 2010/11. Borussia, pri kateri so prvič v začetni postavi skupaj zaigrali Marco Reus, Paco Alcacer in Mario Götze, je imela več od igre, a je v vratih Londončanov ob koncu prvega polčasa blestel Hugo Lloris. Kane je na začetku drugega dela izkoristil veliko prostora na robu kazenskega prostora in dokončno odločil potnika v četrtfinale.

Izjemni Tadić potopil Real v Madridu

Osmina finala, povratne tekme:
Borussia (D) - TOTTENHAM 0:1 (0:0) 0:3
Kane 49.

Borussia Dortmund: Bürki, Wolf (62./Bruun Larsen), Akanji, Weigl, Diallo, Witsel, Reus (74./Delaney), Guerreiro (62./Pulisic), Sancho, Götze, Alcacer.

Tottenham: Lloris, Alderweireld, Sanchez, Vertonghen, Aurier, Davies, Sissoko, Winks (55./Dier), Eriksen (83./Rose), Son (71./Lamela), Kane.

Sodnik: Danny Makkelie (Nizozemska)


Dušan Tadić je bil najboljši igralec tekme v Madridu. Foto: Reuters
Dušan Tadić je bil najboljši igralec tekme v Madridu. Foto: Reuters

Real Madrid - AJAX 1:4 (0:2) 2:1
Asensio 70.; Ziyech 7., Neres 18., Tadić 62., Schöne 72.
RK: Nacho 94./Real Madrid

Real Madrid: Courtois, Reguilon, Varane, Nacho, Carvajal, Casemiro (87./Valverde), Kroos, Modrić, Vazquez (29./Bale), Benzema, Vinicius (35./Asensio).

Ajax: Onana, Tagliafico, Blind, de Ligt, Mazraoui (81./Veltman), de Jong, van de Beek, Schöne (73./de Wit), Neres (74./Dolberg), Tadić, Ziyech.

Sodnik: Felix Brych (Nemčija)


Sorodna novica Solskjär želi še deveto zaporedno zmago v gosteh: Če zadenemo prvi, se lahko zgodi vse

Sreda ob 21.00:
PARIS SG - MANCHESTER UNITED 2:0
PORTO - ROMA 1:2

Torek, 12. marca, ob 21.00:
MANCHESTER CITY - SCHALKE 3:2
JUVENTUS - ATLETICO MADRID 0:2

Sreda, 13. marca, ob 21.00:
BARCELONA - LYON 0:0
BAYERN - LIVERPOOL 0:0

V odebeljenem tisku so izidi prvih tekem.