Damir Skomina si je zelo dolgo ogledoval posnetek, nato pa pokazal na belo točko. Foto: Reuters
Damir Skomina si je zelo dolgo ogledoval posnetek, nato pa pokazal na belo točko. Foto: Reuters

Parižani so pred tremi tedni na Old Traffordu zmagali z 2:0. Serijski francoski prvaki so postali prva ekipa v zgodovini Lige prvakov, ki je zapravila tako visoko prednost z gostovanja na domači zelenici. Tudi na povratni tekmi so imeli pobudo, več priložnosti, a so si privoščili dve veliki napaki, v sodnikovem dodatku pa je imel zadnjo besedo Koprčan Skomina.

Marcus Rashford je z 11-metrovke takole premagal Gianluigija Buffona. Foto: Reuters
Marcus Rashford je z 11-metrovke takole premagal Gianluigija Buffona. Foto: Reuters

Rezervist Diogo Dalot je streljal s 25 metrov, žoga pa je zadela Presnela Kimpembeja v komolec. Stal je na črti kazenskega prostora, a je bil tudi obrnjen s hrbtom proti Dalotu. Zelo sporna odločitev najboljšega slovenskega sodnika, ki bo v naslednjih dneh še burila duhove širom po Evropi. Marcus Rashford je z močnim strelom po sredini vrat potrdil napredovanje Uniteda.

Angleži so bili zelo oslabljeni, na klopi so sedeli mladeniči. Paul Pogba je ob koncu prve tekme na Old Traffordu prejel rdeči karton, Nemanja Matić, Ander Herrera, Juan Mata, Anthony Martial, Jesse Lingard in Alexis Sanchez so bili poškodovani. Pri gostiteljih je manjkal Neymar.

Lukaku najprej unovčil veliko napako Kehrerja ...
Rdečim vragom je uspel sanjski štart. Branilec Thilo Kehrer je skušal podati nazaj do Gianluigija Buffona, a je naredil veliko napako. Žogo je prestregel Romelu Lukaku, švignil mimo Buffona in iz težkega položaja z levico uspel potisniti žogo v mrežo. V naslednjih minutah so gostitelji močno pritisnili in v 12. minuti tudi izenačili. Dani Alves je v kazenskem prostoru zaposlil Kyliana Mbappeja, ki je z desne strani podal na daljšo vratnico, kjer je osamljeni Juan Bernat iz bližine potisnil žogo v prazno mrežo.

... nato pa ga je polomil še veteran Buffon
Parižani so bili precej boljši tekmec. Angel di Maria je z volejem streljal prek vrat, David de Gea pa je v 20. minuti odbil poskus Juana Bernata z leve strani. Po pol ure igre je Marcus Rashford poskusil s 30 metrov, Buffon je žogo na spolzkem igrišču le odbil, pritekel pa je Lukaku in iz bližine zabil žogo v mrežo. V prvem polčasu je imel PSG kar 73-odstotno posest, imel je tudi več strelov (8:3).

Romelu Lukaku (v sredini) je v prvem polčasu dosegel dva zadetka. Foto: Reuters
Romelu Lukaku (v sredini) je v prvem polčasu dosegel dva zadetka. Foto: Reuters
Damir Skomina ob ogledu videoposnetka. Foto: Reuters
Damir Skomina ob ogledu videoposnetka. Foto: Reuters

Di Maria v prepovedanem položaju, Bernat v vratnico
V drugem polčasu so bili znova bližje zadetka Parižani, ki so v 56. minuti tudi zadeli. Angel di Maria je zatresel mrežo iz prepovedanega položaja. Manchester United je nujno potreboval zadetek, a je bil popolnoma nenevaren. Izjemno priložnost je imel Mbappe šest minut pred koncem, ko se je zapletel v ključnem trenutku, žoga je prišla do Bernata, ki je iz težkega položaja zadel zunanji del vratnice.

Skomina po ogledu posnetka dosodil najstrožjo kazen
V zadnji minuti rednega dela dodatku Kimpembeja žoga zadela v roko na robu kazenskega prostora po močnem strelu Dalota. Skomina si je več kot minuto ogledoval počasen posentek. Sledila je najstrožja kazen, ki jo je uspešno po sredini vrat izvedel Rashford in Angležem priigral napredovanje.

Skomina je šele po 99 minutah in 15 sekundah odpiskal konec tekme. Parižani so imeli na koncu 68-odstotno posest žoge in tudi več strelov (11:5).

Marco Verratti in Thomas Tuchel sta nestrpno čakala, kaj bo dosodil Damir Skomina. Foto: Reuters
Marco Verratti in Thomas Tuchel sta nestrpno čakala, kaj bo dosodil Damir Skomina. Foto: Reuters

Rashford: Zaradi takih trenutkov treniramo vsak dan
"V takem trenutku je treba imeti hladno glavo. Želel sem prevzeti odgovornost. Zaradi takih trenutkov treniramo vsak dan. Najtežji so trenutki pred strelom, a to je pač del igre. Zadel sem in napredujemo," je bil zadovoljen Rashford, ki je prvič na uradni tekmi izvajal enajstmetrovko v dresu Manchestra.

"Na začetku sezone se je zdelo, da se je vse skupaj obrnilo proti nam. Prepričan sem, da imamo še precej rezerve. Težke trenutke smo že preživeli, zdaj gremo optimistično naprej," je dodal odlični napadalec.

Solskjaer pripravil sijajno taktiko
"Imeli smo načrt, ki ni vseboval posesti žoge. Na vsak način smo želeli zadeti prvi in vsekakor je je bil načrt, da smo deset minut pred koncem še vedno v igri za napredovanje," je žarel od navdušenja Solskjaer, ki se je po tekmi slikal z legendarnim Sirom Alexom Fergusonom in nekdanjim zvezdnikom Uniteda Ericom Cantonajem.

Tuchel: Tak poraz je res grozen in krut
"To je bil res grenak poraz. Težko ga je sprejeti. Tak poraz je res grozen in krut. Res si nismo zaslužili izpada, če pogledamo vseh 180 minut," je bil potrt trener PSG-ja Thomas Tuchel.

Predolgo smo hodili po robu prepada
"Roko je vedno težko oceniti. Videosodnik se lahko odloči tako ali pa tudi drugače. Odločitev Skomine je bila zares pogumna. Tekma je bila v drugem polčasu vseskozi napeta. Ker nismo zadeli, smo predolgo hodili po robu prepada vse do sodnikovega dodatka. Preprosto nam ni uspelo izenačiti na 2:2," je še dodal Nemec, ki seveda ni izpolnil velikih pričakovanj bogatih lastnikov kluba.

Pravljica se pod vodstvom Solskjaerja nadaljuje
Solskjaer je bil zelo uspešen na gostovanjih v zadnjih dveh mesecih, ko so rdeči vragi premagali tudi Tottenham (0:1), Arsenal (1:3) in Chelsea (0:2). Parižani so v tej sezoni na domačem stadionu klonili le enkrat, 9. januarja jih je v četrtfinalu ligaškega pokala z 2:1 presenetil Guingamp. V francoskem prvenstvu so doma zmagali na vseh 14 tekmah, na katerih so dosegli 50 zadetkov, prejeli so jih le pet.

Razočaranje Presnela Kimpembeja po zadnjem sodnikovem žvižgu. Foto: Reuters
Razočaranje Presnela Kimpembeja po zadnjem sodnikovem žvižgu. Foto: Reuters

Porto do četrtfinala po podaljšku
Na drugem sredinem obračunu je Porto premagal Romo s 3:1 po podaljšku. Prvo tekmo so Rimljani dobili z 2:1.

Alex Telles je v podaljšku zagotovil četrtfinale Portu. Foto: Reuters
Alex Telles je v podaljšku zagotovil četrtfinale Portu. Foto: Reuters

Portugalci so dobro začeli in po nekaj priložnostih povedli v 27. minuti, ko je po podaji Mousse Marege iz bližine zadel Tiquinho Soares. Roma je izenačila v 37. minuti, ko je z bele točke zadel Daniele De Rossi. Najstrožjo kazen je zakrivil Eder Militao.

Gostitelji so do novega vodstva prišli v 53. minuti, ko je Jesus Manuel Corona podal do Marege, ki je z dveh metrov pospravil žogo v mrežo za 2:1. Marega je zadel na šesti tekmi zapored v Ligi prvakov.

V 77. minuti so bili gostitelji blizu tretjega zadetka, a je Robin Olsen obranil strel Yacina Brahimija iz bližine, v 83. pa je ustavil še poskus Otavia.

Moussa Marega je v 52. minuti zadel za vodstvo Porta z 2:1. Foto: Reuters
Moussa Marega je v 52. minuti zadel za vodstvo Porta z 2:1. Foto: Reuters

Telles kaznoval neumnost Florenzija
Sledil je podaljšek, v katerem je imel pri Portu lepo priložnost Marega, pri Romi pa dve Edin Džeko. V 117. minuti je videosodnik po pregledu posnetka svetoval Cüneytu Cakirju naj pokaže na belo točko. Alessandro Florenzi je v kazenskem prostoru od zadaj podrl Fernanda Andradeja, Alex Telles pa je bil zanesljiv z bele točke.

OSMINA FINALA, povratne tekme:
Paris SG - MANCHESTER UNITED 1:3 (1:2) 2:0
Juan Bernat 12.; Lukaku 2., 30., Rashford 94./11-m

Marcus Rashford in 17-letni Mason Greenwood proslavljata zmagoviti zadetek na Parku princev. Foto: Reuters
Marcus Rashford in 17-letni Mason Greenwood proslavljata zmagoviti zadetek na Parku princev. Foto: Reuters

Paris SG: Buffon, Kehrer (70./Paredes), Thiago Silva, Kimpembe, Juan Bernat, Verratti, Marquinhos, Dani Alves (95./Cavani), Draxler (70./Meunier), di Maria, Mbappe.

Manchester United: de Gea, Lindelöf, Smalling, Bailly (36./Dalot), Young (87./Greenwood), Shaw, McTominay, Fred, Pereira (80./Chong), Rashford, Lukaku.

Sodnik: Damir Skomina


PORTO - Roma * 3:1, 2:1 (1:1) 1:2
Soares 26., Marega 53., Telles 117./11-m; De Rossi 37./11-m
* - po podaljšku

Porto: Casillas, Eder Militao (103./Pereira), Felipe, Pepe, Alex Telles, Herrera, Danilo Pereira (80./Chong), J. Corona (69./Brahimi), Otavio (94./Hernani), Marega, Soares (78./Fernando).

Zadetek Danieleja De Rossija z 11-metrovke je bil premalo za napredovanje Rome. Foto: Reuters
Zadetek Danieleja De Rossija z 11-metrovke je bil premalo za napredovanje Rome. Foto: Reuters

Roma: Olsen, Marcano (77./Cristante), Manolas, Juan Jesus, Karsdorp (55./Florenzi), De Rossi (45./Pellegrini; 96./Schick), Kolarov, N'Zonzi, Zaniolo, Džeko, Perotti.

Sodnik: Cüneyt Cakir (Turčija)


Odigrano v torek:
Borussia (D) - TOTTENHAM 0:1 (0:0) 0:3
Kane 49.

Real Madrid - AJAX 1:4 (0:2) 2:1
Asensio 70.; Ziyech 7., Neres 18., Tadić 62., Schöne 72.
RK: Nacho 94./Real Madrid

Torek, 12. marca, ob 21.00:
MANCHESTER CITY - SCHALKE 3:2

JUVENTUS - ATLETICO MADRID 0:2

Sreda, 13. marca, ob 21.00:
BARCELONA - LYON 0:0

BAYERN - LIVERPOOL 0:0

Izidi prvih tekem so v krepkem tisku.