Portret Buste de Femme (Dora Maar) je od nastanka visel na steni Picassovega doma vse do njegove smrti v letu 1973. Kot je Arthur Brand, znan tudi kot "Indiana Jones sveta umetnosti", povedal za tiskovno agencijo AFP, je slika več let krožila po nizozemskem podzemlju, "pogosto se je uporabljala kot poroštvo, enkrat se je pojavila pri mamilarskih poslih, spet štiri leta pozneje pri poslu z orožjem".

Eno noč spati ob Picassu
"Vsi so domnevali, da je bila uničena – to se zgodi pri 90 odstotkih vseh ukradenih umetnin, ker jih ni mogoče prodati," je Brand povedal za nizozemski časopis De Volkskrant. Dejal je še, da si je sliko, potem ko jo je našel, za eno noč obesil na svojo steno "in konkretno užival v njej".

Njegovo iskanje te umetnine se je začelo leta 2015, ko mu je prišlo na ušesa, da med kriminalci na Nizozemskem kroži "z ladje ukraden Picasso", čeprav ni vedel natanko, za katero delo gre. Po večletnem iskanju je ugotovil, da je to dejansko slika Buste de Femme (Dora Maar), znana tudi kot Portret Dore Maar. Sicer pa je Picasso je v času njune sedemletne zveze naslikal celo vrsto njenih portretov.

Dora Maar, ki se je leta 1907 rodila kot Theodora Markovitch, je bila priznana fotografinja in umetnica. S Picassom je bila v razmerju med letoma 1936 in 1943. Umrla je leta 1997 pri starosti 89 let. Foto: AP
Dora Maar, ki se je leta 1907 rodila kot Theodora Markovitch, je bila priznana fotografinja in umetnica. S Picassom je bila v razmerju med letoma 1936 in 1943. Umrla je leta 1997 pri starosti 89 let. Foto: AP

Ukradena z zasidrane šejkove jahte
Slika je bila ukradena z luksuzne jahte v lasti savdskega milijarderja šejka Abdula Mohsena Abdulmalika Al Šejka, medtem ko je bila zaradi obnove zasidrana v francoskem letoviškem mestu Antibes. Ko je Brand vedel, natanko katero stvaritev išče, se je lahko obrnil na ljudi, ki bi jo lahko kupili, ne vedoč, da je ukradena. In na začetku tega meseca je bil končno deležen svežih informacij.

"Dva predstavnika nizozemskega podjetnika sta se obrnila name in povedala, da je sliko imela njihova stranka. Bil je pri kraju s pametjo. Mislil je, da je Picasso del zakonitega dogovora. Izkazalo se je, da je bil posel zakonit – način plačila pa ne," je povedal umetnostni detektiv za AFP.

Vrednost ocenjena na 25 milijonov evrov
Sliko so zavito v papir in nekaj črnih vrečk za smeti prinesli v njegovo amsterdamsko domovanje. Policijski predstavniki v Franciji in na Nizozemskem so dejali, da ne bo preganjala zadnjega lastnika. Portret, katerega vrednost ocenjujejo na 25 milijonov evrov, pa je zdaj pri zavarovalnici, ki se bo še odločila, kaj bo z njim.