Ljudje si ogledujejo posledice hudega požara na katedrali Notre-Dame. Gasilci so s pogumnim posredovanjem preprečili še hujše posledice na konstrukciji veličastne zgradbe, ki je od leta 1991 na seznamu Unescove svetovne kulturne dediščine. Foto: Reuters
Ljudje si ogledujejo posledice hudega požara na katedrali Notre-Dame. Gasilci so s pogumnim posredovanjem preprečili še hujše posledice na konstrukciji veličastne zgradbe, ki je od leta 1991 na seznamu Unescove svetovne kulturne dediščine. Foto: Reuters

Francoski premier Edouard Philippe je novinarjem dejal, da upa na nov stolpič, ki bo odražal duh sedanjega časa. Uničeni stolpič 93 metrov visoki je bil namreč dodan med prenovo v 19. stoletju, ki jo je vodil francoski arhitekt Eugene Viollet-le-Duc. "Vprašanje je, ali naj obnovimo stolpič, kot ga je oblikoval Viollet-le-Duc, ali pa naj zgradimo stolpič v duhu sedanjosti ob upoštevanju sodobnih tehnik." Medtem pa so v ruševinah našli bakrenega petelina, sicer simbol Francije, ki je bil na vrhu stolpiča. Petelina bo mogoče obnoviti.

Mednarodni natečaj za obnovo katedrale Notre-Dame

Gotski vitraji, verske relikvije in umetniška dela na varnem
Minister za kulturo Franck Riester je na seji vlade sporočil dobro novico, da so trije originalni gotski vitraji, tri monumentalne rozete, požar prestale nepoškodovane. Glavni verske relikvije in umetniška dela so prav tako prenesli na varno v muzej Louvre, kjer jih bodo po besedah premierja strokovnjaki podrobno pregledali. Minister Riester je na seji kolege tudi seznanil, da so tudi monumentalni umetniški predmeti, kot so orgle in največje slike, ki jih med ponedeljkovim požarom niso mogli umakniti iz katedrale, prav tako "preživeli". Premestili jih bodo in konec tedna začeli z njihovo restavracijo, je dodal.

Francija bo razpisala natečaj za obnovo porušenega stolpa

Uspeh gasilcev meji na čudež
Gasilci, ki so na kraj požara prišli v desetih minutah od alarma oziroma obvestila, so se sicer z ognjem v pariški katedrali Notre-Dame bojevali skoraj 15 ur, pri tem pa so bili precej uspešni. Nekateri njihov uspeh označujejo za "skoraj čudež", saj je bila nevarnost za popolno uničenje katedrale velika. V požaru, ki je požel pozornost velikega dela svetovne javnosti, je bila uničena večina strehe katedrale oziroma t. i. gozd iz 13. stoletja, zgrajen iz hrastovih tramov, ki podpirajo streho nad glavno in prečno streho katedrale.

Gasilci so se z ognjem bojevali skoraj 15 ur. Celotni obseg škode še ni znan. Foto: Reuters
Gasilci so se z ognjem bojevali skoraj 15 ur. Celotni obseg škode še ni znan. Foto: Reuters

Konstrukcija katedrale v dobrem stanju
Strokovnjakom še ni omogočen ogled prizorišča požara, da bi ocenili obseg škode, gasilci pa so razmere ocenili s pomočjo brezpilotnega letalnika, poroča BBC. Namestnik notranjega ministra Laurent Nuñez je dejal, da je konstrukcija katedrale na splošno v dobrem stanju, a da obstajajo "nekatere ranljivosti" v kamnitih obokih in preostanku stropa. Glavna struktura, vključno z obema zvonikoma, pa je bila rešena po zaslugi 400 gasilcev, je dejal Nuñez.

Gašenje drugačno od običajnega urjenja

Delo gasilcev pa je bilo izjemno težko. Profesor na področju ognja na Imperialnem kolidžu v Londonu Guillermo Rein je dejal, da je "to, kar so naredili pariški gasilci, skoraj čudež". Gašenje je bilo namreč povsem drugačno od običajnega urjenja, saj je gorela samo streha, je dejal.

Streha je bila kompleksna lesena struktura s tankimi in zelo debelimi tramovi, ki so bili vsi zelo gorljivi. Najprej se vnamejo tanki tramovi, nato pa zagorijo še debeli, ki gorijo zelo dolgo.

Sorodna novica "Pri Notre-Dame so prvič tako eksplicitno povezali politično in nebeško moč"

Rein je ob tem zavrnil predlog ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da bi bilo pri gašenju morda dobro uporabiti letala. Kot je dejal londonski profesor, to "ni dobra ideja, saj bi poškodovala strukturo stavbe in porušila zidove". Sila vode, ki pada iz letala, je namreč velika, zato se tak način gašenja ne uporablja v mestih.

Rektor katedrale Patrick Chauvet je dejal, da je imela katedrala požarne nadzornike, ki so trikrat na dan preverjali leseno ogrodje pod streho. Cerkev sicer ni imela samodejnih razpršilnikov v ogrodju strehe, podstrešje pa ni imelo protipožarnih zidov.

Profesor Rein je še dejal, da bodo morali pri obnovi katedrale upoštevati požarno varnost. "Streha sploh ni bila zaščitena," je dejal. Drugi strokovnjaki pravijo, da bi morali v katedrali vgraditi razpršilnike.

Gasilci so vadili reševanje umetnin

Predsednik Emmanuel Macron je pohvalil gasilce. Kot je dejal, so "ogromno tvegali" v boju z ognjem. Tiskovni predstavnik pariških gasilcev Gabriel Plus je po poročanju New York Timesa dejal, da so gasilci v bližnjih gasilskih domovih lani opravili dve vaji varovanja zaščite umetnin v katedrali. Umetnine je iz katedrale v požaru reševalo 100 od 500 gasilcev, ki so se bili na prizorišču.

Vzrok požara ni znan. Preiskovalci so začeli zasliševati delavce petih podjetij, ki so sodelovali v obsežnih obnovitvenih delih. Oblasti menijo, da bi bil lahko požar povezan ravno s temi deli. "Nič ne nakazuje na to, da je šlo za namerno dejanje," je dejal tožilec Rémy Heitz, ki pričakuje "dolgo in kompleksno" preiskavo.

Macron je izrazil željo, da bi katedralo obnovili v petih letih. Medtem pa Eric Fischer, vodja fundacije, pristojne za obnovo 1.000-letne katedrale v Strasbourgu, opozarja, da bi lahko obnova trajala desetletja.

Donatorji že obljubili za skoraj milijardo evrov sredstev
Notre-Dame je, tako kot številne katedrale v Franciji, last države. To pomeni, da je vlada odgovorna za obnovo, pri čemer je nejasno, kakšen bo strošek. So pa donatorji iz Francije in tudi od drugod že obljubili za skoraj milijardo evrov sredstev za obnovo katedrale.

Pogled na uničeno katedralo. Foto: Reuters
Pogled na uničeno katedralo. Foto: Reuters

V znak solidarnosti zazvonili zvonovi
V znak solidarnosti s pariško škofijo so v sredo zvečer, ob 18.50, ko je v ponedeljek izbruhnil požar, zazvonili zvonovi vseh katedral v Franciji.

Papež se je zahvalil gasilcem
Papež Frančišek se je v imenu celotne Katoliške cerkve zahvalil gasilcem, ki so tvegali življenje pri reševanju bazilike. "Hvaležnost celotne Cerkve gre vsem, ki so storili vse, kar so lahko, celo tvegali svoje življenje, da bi rešili baziliko," je danes na splošni avdienci v Vatikanu dejal papež. Vsem Parižanom in Francozom je sporočil, da je ob požaru občutil veliko bolečino in da se čuti zelo blizu z njimi.

Nadaljuje se ocenjevanje škode na katedrali

Nadaljevanje priprav na veliko noč
Pariški katoličani so medtem nadaljevali s pripravami na veliko noč. Na levem bregu Sene so se v cerkvi Saint Sulpice zbrali pri maši, ki bi morala potekati v poškodovani katedrali. Maše sta se udeležila tudi soproga francoskega predsednika Brigitte Macron in županja Pariza Anne Hidalgo. Več sto vernikov, za katere ni bilo prostora v cerkvi, je mašo spremljalo na platnu pred poslopjem.