Vidno zadovoljen ameriški predsednik Donald Trump ob pozdravljanju svojih podpornikov. Foto: Reuters
Vidno zadovoljen ameriški predsednik Donald Trump ob pozdravljanju svojih podpornikov. Foto: Reuters

"Poročilo ne vsebuje nobenih utemeljenih dokazov o tem, da se je Rusija vmešavala v volilni proces v ZDA," je v odzivu na v četrtek objavljeno Muellerjevo poročilo dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov in poudaril, da poročilo pravzaprav ne vsebuje nobenih novih informacij.

"Od začetka te preiskave smo trdili, da ne glede na to, kaj preiskovalci počnejo, ne bodo našli nobenega vmešavanja /.../, saj ga ni bilo," poročilo pa to potrjuje, je dejal Peskov in dodal: "Obžalujemo, da takšni dokumenti neposredno vplivajo na razvoj ameriško-ruskih dvostranskih odnosov, ki niso v najboljši formi."

Trump: Konec igre

Ameriški predsednik Donald Trump je po objavi delnega poročila na Twitterju objavil fotografije sebe, pri čemer je upodobljen kot lik iz priljubljene serije Igra prestolov, na kateri piše: "Konec igre (Game over): brez dogovarjanja, brez obstrukcije. Za pljuvače in skrajno leve demokrate." Na tiskovni konferenci pa je vidno zadovoljen dejal: "Tudi jaz imam dober dan. Ni bilo tajnih dogovorov in oviranja ... To se predsedniku nikoli več ne bi smelo zgodili".

Konkretnih dokazov ni, le namigovanja

V obsežnem poročilu na več kot 400 straneh, ki je rezultat 22 mesecev trajajoče preiskave posebnega tožilca Roberta Muellerja, potrjuje obstoj "številnih povezav" med Rusijo in člani predsedniške kampanje ameriškega predsednika Donalda Trumpa, a ni konkretnih dokazov o dogovarjanju oziroma o tem, da bi Trumpova kampanja aktivno sodelovala z Rusi pri napadih na demokratsko kandidatko Hillary Clinton.

Demokrati zaradi poročila pritiskajo na Trumpa

Demokrati nadaljujejo pritiske

Demokrati so po objavi urejenega poročila začeli prizadevanja za pridobitev celotnega poročila preiskave, brez zakritih delov, da bi iz njega pridobili za Trumpa obremenilne podrobnosti.

Predvsem jih zanimajo viri in metode, uporabljene v preiskavi, in informacije, ki bi se lahko nanašale na tekoče pravosodne postopke. Razkrite informacije bi lahko vplivale tudi na zasebnost oseb, omenjenih v poročilu, ki niso bile obtožene.

Demokrati si ob tem prizadevajo, da bi Robert Mueller pričal pred kongresom, poroča britanski BBC.

Nekateri so pravosodnega ministra Williama Bara obtožili, da je s podajanjem povzetkov javnosti poskusil nekaj prikriti oziroma ščititi Trumpa. Foto: Reuters
Nekateri so pravosodnega ministra Williama Bara obtožili, da je s podajanjem povzetkov javnosti poskusil nekaj prikriti oziroma ščititi Trumpa. Foto: Reuters

"Predsednik tkal mrežo prevar in laži"

Voditelja demokratov v kongresu Nancy Pelosi in Chuck Schumer sta v skupni izjavi opozorila, da je poročilo naslikalo "skrb vzbujajočo sliko predsednika, ki je tkal mrežo prevar, laži in neprimernega obnašanja".

Kot je za BBC dejala kongresnica Jackie Speier, je Mueller "v bistvu vrgel žogo kongresu" in dejal, naj opravi svoje delo glede predsednikovega oviranja pravosodja.

Demokrati so napadli tudi pravosodnega ministra Williama Bara, ki so ga obtožili, da jih je zavajal s povzetkom ugotovitev poročila o tem, ali je Trump oviral pravosodje. Predsednik odbora spodnjega doma kongresa za pravosodje Jerry Nadler ga je obtožil, da je zato, da zaščiti predsednika, pokazal "vznemirjujočo pripravljenost spodkopati svoje lastno ministrstvo".

Muellerjevo poročilo še naprej razburja

Pred objavo poročila je namreč Barr na novinarski konferenci predstavil njegove povzetke in med drugim dejal, da Trump ni z nobenim dejanjem skušal ovirati Muellerjeve preiskave. Mueller, ki je v poročilu zapisal, da ni ugotovil kaznive zarote med Trumpovo volilno kampanjo in Rusijo, pa medtem na podlagi dokazov Trumpa ni mogel oprati krivde oviranja pravosodja oziroma preiskave, čeprav ni ugotovil, da bi storil kaznivo dejanje. "Če bi bili prepričani, da po podrobni preiskavi dejstev predsednik jasno ni oviral pravosodja, bi to tudi zapisali. Na podlagi dejstev in pravnih standardov pa ne moremo tako presoditi," piše v poročilu.

Muellerjevo poročilo v javnosti ni objavljeno v celoti, saj so določeni deli zatemnjeni. Demokrati zahtevajo objavo poročila v celoti. Foto: Reuters
Muellerjevo poročilo v javnosti ni objavljeno v celoti, saj so določeni deli zatemnjeni. Demokrati zahtevajo objavo poročila v celoti. Foto: Reuters

Mueller preučil 10 primerov domnevnega oviranja pravosodja

V poročilu je preučil deset dejanj Trumpa glede oviranja pravosodja, ki so večinoma potekala na očeh javnosti. Do oviranja preiskave pa ni prišlo samo zato, ker člani njegove administracije niso hoteli izvršiti njegovih ukazov, navaja BBC.

Tako je iz poročila razvidno, da svetovalec Bele hiše Don McGahn ni poklical namestnika pravosodnega ministra Roda Rosensteina in mu naročil, da odstavi Muellerja zaradi konflikta interesov samo mesec dni po imenovanju maja 2017, kot mu je to naročil Trump. McGahn je raje odstopil.

Preiskovalci so pisne odgovore predsednika na njihova vprašanja označili kot neustrezna, a so se odločili, da ne bodo začeli verjetno dolge pravne bitke za to, da bi dobili dovoljenje za zaslišanje predsednika, kot glavne ugotovitve poročila še navaja BBC.