Objavljene ugotovitve so olajšanje za predsednika Trumpa. Foto: AP
Objavljene ugotovitve so olajšanje za predsednika Trumpa. Foto: AP

Poročilo tudi "ni prineslo ugotovitev", ali je Trumpova kampanja na kakršen koli način ovirala pravico.

A ob tem poudarja: "Čeprav to poročilo ni ugotovilo, da bi predsednik zagrešil kak zločin, ga prav tako ne opere krivde."

Poročilo je plod dela 22 mesecev. Barr se bo zdaj odločil, kateri deli bodo prišli v javnost. Foto: AP
Poročilo je plod dela 22 mesecev. Barr se bo zdaj odločil, kateri deli bodo prišli v javnost. Foto: AP

Pravosodni minister William Barr je povzetek ugotovitev iz poročila že poslal kongresnim vodjem.

"Poročilo oriše ruska prizadevanja, da bi Moskva vplivala na ameriške predsedniške volitve 2016 in navaja zagrešene zločine," piše Barrovo pismo kongresu.

"Posebni preiskovalec ni odkril, da bi katera koli ameriška oseba ali predstavnik Trumpove kampanje sodeloval ali se zavesto usklajeval z Rusijo."

"Za vsako od štirih relevantnih dejanj, ki jih zadeva preiskava, poročilo podaja dokaze na obeh straneh in pušča odprta težka vprašanja zakona in dejstev, ali se lahko predsednikova dejanja in namen razumejo kot oviranje pravosodja," razlaga Barr in dodaja, da sta z namestnikom Rodom Rosensteinom sklenila, da preiskovalni dokazi niso dovolj za sklep, da je predsednik zagrešil oviranje pravosodja.

Dve leti preiskave

Mueller je po skoraj dveh letih svojo preiskavo končal v petek, poročilo pa izročil Barru.

Ta bo zdaj odločil, kateri deli poročila lahko pridejo v javnost in kateri ostanejo tajni. Kongresni demokrati zahtevajo objavo celotnega poročila, za kar pa se Barr za zdaj še ni odločil.

V sklopu Muellerjeve preiskave je bilo sicer do zdaj obtoženih že šest Trumpovih sodelavcev, predsednikovi nasprotniki pa so se močno zanašali na to, da bo poročilo tako obremenilno, da bo Trumpa odneslo s položaja.

Muellerjeva preiskava se je začela spomladi leta 2017, ko je Trump odpustil direktorja FBI-ja Jamesa Comeyja zaradi preiskave ruskega vpletanja v ameriške volitve 2016. Trump je to celo sam potrdil v pogovoru za NBC, a Mueller tega dejanja ni opredelil kot kaznivo dejanje oviranja pravosodja.