Janez Lenarčič je dobil podporo ministrov in ministric. Foto: MMC RTV SLO
Janez Lenarčič je dobil podporo ministrov in ministric. Foto: MMC RTV SLO

Lenarčič je v kratkem odzivu tudi izrazil upanje, da bo njegova predstavitev v državnem zboru vsaj tako dobro sprejeta. "Vsekakor sem pa hvaležen za vsak glas podpore na tej poti," je še poudaril.

Kot je po seji povedala ministrica za delo Ksenija Klampfer, je Lenarčič na glasovanju dobil 13 glasov, proti pa so glasovali trije ministri iz stranke SD.

Zdaj ga čaka še predstavitev pred odborom za zadeve Evropske unije, katerega mnenje za vlado ni zavezujoče, in zaslišanje v evropskem parlamentu, če ga bo predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen sprejela v svojo ekipo.

Gre za izkušenega kandidata z dolgoletnimi vrhunskimi referencami s področja mednarodnih in evropskih zadev, ki izpolnjuje vsa zahtevana merila, je vlada sporočila na Twitterju.

51-letnega Lenarčiča je Šarec za komisarskega kandidata predlagal v sredo. Stranka SD je že včeraj sporočila, da kandidature vodje stalnega predstavništva Slovenije pri EU-ju in dolgoletnega diplomata ne bo podprla, medtem ko so bile druge koalicijske stranke kritične predvsem do načina izbire. Pred sejo vlade in odločanjem o Lenarčiču so zato po rednem koalicijskem srečanju posebej zasedali še predsedniki koalicijskih strank.

Sorodna novica Slovenija med polovico držav članic EU-ja, ki so že izbrale kandidate za komisarje

Šarec je v sredo svojo izbiro utemeljil z oceno, da je Lenarčič izkušen, pozna delovanje EU-ja in že dolgo dela v diplomaciji.

V Bruslju danes izbire slovenskega kandidata niso komentirali. Kot so pojasnili, posameznih imenovanj ne komentirajo. Članice naj bi imele do 31. avgusta čas, da predlagajo komisarske kandidatke oziroma kandidate. Nato je v začetku septembra pričakovati pogovore von der Leynove z njimi, sledila bo porazdelitev resorjev ter nato zaslišanja pred pristojnimi odbori v evropskem parlamentu.

Kaj so po seji povedali v SMC-ju, DeSUS-u in SD-ju?

Ministrica za delo Ksenija Klampfer je dejala, da so ministri iz vrst SMC-ja podprli predlog premierja, saj menijo, da gre za dobrega in kompetentnega kandidata. Dejala je, da so predsedniki koalicijskih strank ob tem opozorili na postopek, na vladi pa je bila opravljena razprava.

Obrambni minister Karl Erjavec je bil po seji redkobeseden, potrdil je le, da je DeSUS kandidata podprl.

Ministrica za pravosodje Andreja Katič je povedala, da so ministri iz vrst SD-ja glasovali proti, saj obravnavani kandidat nima demokratične legalitete in se ni predstavil državljanom. Kandidatovim odlikam pa ne oporekajo.

"Naše mnenje je, da moramo narediti več, da bodo državljani Evrope imeli večje zaupanje v evropske institucije, zato spodbujamo, da se kandidati predstavijo javnosti, temu so namenjene kampanje za evropske volitve," je dejala Katičeva o stališču SD-ja, pri katerem je bila za komisarsko kandidatko v igri evropska poslanka Tanja Fajon, ki so ji, kot je opozorila ministrica, na evropskih volitvah ljudje glede na število preferenčnih glasov izrazili največje zaupanje.

Povedala je še, da je bilo danes razprave na seji vlade malo, so pa opozorili, da je bil postopek izbire kandidata nenavaden. Dejala je, da je premier sprejel kritiko nase kot neke vrste opomin, da bo v prihodnosti morda ravnal drugače.

Glede razmer v koaliciji je izrazila prepričanje, da bodo še naprej dobro delali skupaj, dobro pa bi bilo, da "se vsak zazre vase in vpraša, ali je njegov način sodelovanja s partnerji najboljši".

Do Šarčeve izbire so bili kritični v koalicijskem SD-ju. Foto: BoBo
Do Šarčeve izbire so bili kritični v koalicijskem SD-ju. Foto: BoBo

Janša: Strel v koleno; Tonin: Lenarčič je dobra izbira
Predsednik SDS-a Janez Janša je na Twitterju odločitev premierja Marjana Šarca, da za komisarskega kandidata iz Slovenije predlaga veleposlanika pri EU-ju Janeza Lenarčiča, označil za dvojni strel v koleno. Lenarčič je po Janševi oceni sposoben tehnokrat z izkušnjami, ki bi jih Šarec potreboval doma ob vodenju EU-ja, medtem ko je v Uniji brez teže. "Poznate kak njegov predlog, idejo, zamisel? Vsaj članek na temo odprtih dilem?" je zapisal na Twitterju.

Predsednik NSi-ja Matej Tonin je ocenil, da je imenovanje veleposlanika EU-ja Janeza Lenarčiča za slovenskega kandidata za evropskega komisarja v danih okoliščinah dobra izbira in da mu težko očitajo pomanjkljivo strokovno usposobljenost. "Glede na to, kar je delal v preteklosti, strokovne kompetence zagotovo ima," je dejal Tonin. Med drugim je poudaril Lenarčičevo delo v času vlade Janeza Janše, ko je bil vodja delovne skupine za pripravo slovenskega predsedovanja EU-ju. "Ko so odnosi v koaliciji zelo napeti, se mi zdi ta predlog smiseln," je dodal.

Ob tem pa je izpostavil, da so vsi zapleti, povezani z imenovanjem komisarja, ponovno potrdili, da je bil predlog NSi-ja za spremembo zakona pravi. Glede na predlog stranke NSi bi morala soglasje h komisarju med drugim dati večina evropskih poslancev iz Slovenije. "S tem bi ustvarili širše politično soglasje za komisarja in s tem bi se odpravile vse napetosti, ki smo jim priča zdaj," je pojasnil.

Vlada kljub negodovanju koalicije potrdila Lenarčiča

Odziv Šarca na očitke
Na sredne očitke koalicijskih partnerjev se je premier zjutraj odzval na Facebooku. "Ravnam kot odgovoren predsednik vlade, ne kot predsednik LMŠ-ja," je zapisal in omenil, da so odzivi znotraj koalicije burni in da gre za očitke, da gre za napačen postopek, da se ni posvetoval in je skrival ime kandidata. Kar je, kot je zapisal, storil "izključno zaradi obrambe dostojanstva kandidata".

"O postopku govorijo isti, ki so pred petimi leti sodelovali pri popolnem fiasku, ko je vlada poslala tri kandidate, ki so se samopredlagali. Posledica je bila zavrnjena kandidatka na zaslišanju v Bruslju, prišlo je celo do hišnih preiskav, postopka KPK-ja ..." je še objavil premier in poudaril, da je predlagal kandidata, ki ni član nobene stranke.

"Je kdo od teh, ki se spotika ob izbor 'uradnika', ali sploh kdo iz Slovenije že zastopal predsedstvo EU-ja v Evropskem parlamentu? In odgovarjal na vprašanja poslancev? Se je kdo od njih kdaj pogajal z Rusijo, ZDA, Azerbajdžanom o opazovanju njihovih volitev? Je kdo od njih vodil mednarodno ustanovo s 160 zaposlenimi in 20 milijoni evrov letnega proračuna? Janez Lenarčič je to počel. Uspešno. Zdaj pa poslušamo o uradniku, ki ne zmore voditi? Vedno ista zgodba ... podcenjevanje do zadnjega atoma moči," je zapisal premier ter dodal, da kandidata za komisarja ne bodo poslale v Bruselj stranke, temveč slovenska vlada, in v Evropski komisiji bo kandidat iz Slovenije.

"Izbor prerasel v sago"
Svoje videnje so pred sejo predstavili tudi vodje poslanskih skupin preostalih koalicijskih strank. Po besedah Matjaža Hana iz SD-ja je njihov skupen pogled to, da je "pri tej sagi o komisarju" zelo slabo predvsem to, kako je prišlo do imena predloga za komisarja. "V koaliciji se je treba vendarle malo spoštovati. Tudi zato imajo predsedniki sestanek, da se bodo pogovorili, kako naprej," je dodal Han. Kdor koli bo komisar, bo "naš skupen politični predstavnik", je spomnil.

Pogovarjali so se zlasti o postopku predlaganja kandidata in spoštovanju koalicijskih partnerjev. Vodja poslancev SAB-a Maša Kociper je dodala, da "to ni le kandidat LMŠ-ja, ampak kandidat Slovenije". Ob tem je opozorila, da partnerji v proces izbire sploh niso bili vključeni.

"Če smo bili pri preteklih imenovanjih kandidatov za komisarje priča sagi, je to samo nadaljevanje. Tudi če je bil dober namen, da sage ne bi bilo, jo zdaj imamo," pa je dejal vodja poslancev SMC-ja Igor Zorčič in opozoril, da je Šarec Lenarčiča predlagal brez pogovora v koaliciji. "Vsi pa vemo, da gre za pomembno funkcijo, za predstavnika Slovenije," je dodal.

Lenarčič uradni kandidat za evropskega komisarja
Šarec si v komisiji želi kariernega diplomata