Rok Kronaveter je že v 6. minuti zatresel mrežo kluba iz švedske prestolnice. V svojo statistiko je dodal še eno podajo. Tudi sicer so bili njegovi predložki iz kota vselej velika nevarnost za AIK. Foto: www.alesfevzer.com
Rok Kronaveter je že v 6. minuti zatresel mrežo kluba iz švedske prestolnice. V svojo statistiko je dodal še eno podajo. Tudi sicer so bili njegovi predložki iz kota vselej velika nevarnost za AIK. Foto: www.alesfevzer.com

32-letnik, ki je še lani polnil mreže za Olimpijo, je že v uvodnih minutah spremenil izid srečanja, pozneje je podal za drugi (in zmagoviti) zadetek Maribora, v izdihljajih tekme pa še pošteno ogrel dlani gostujočega vratarja.

Vijoličasti so bili precej boljši tekmec, razmerje strelov na tekmi je bilo kar 15:3 v njihovo korist (5:2 v okvir vrat). Žogo so v svoji posesti držali več kot polovico igralnega časa (55 odstotkov).

Povratna tekma bo v sredo, 31. julija, ob 19. uri v Stockholmu. Ob morebitnem napredovanju se bodo varovanci Darka Milaniča v 3. predkrogu pomerili z zmagovalcem obračuna BATE Borisov – Rosenborg.

Kronaveter je takole v 6. minuti Maribor popeljal v vodstvo. Foto: www.alesfevzer.com
Kronaveter je takole v 6. minuti Maribor popeljal v vodstvo. Foto: www.alesfevzer.com

Kronaveter že takoj v polno
Mariborčani si boljšega uvoda v tekmo skoraj ne bi mogli zaželeti, začetni izid jim je uspelo spremeniti že ob izteku 6. minute. Tedaj je Andrej Kotnik z leve strani podal pred kazenski prostor, kjer je Dino Hotić s hitro podajo izigral gostujočo obrambo in v ogenj poslal Roka Kronavetra, ta pa je suvereno ugnal vratarja Oscarja Linnerja za 1:0.

Goitom izenačil po slabe pol ure igre
Tudi v naslednjih minutah so bili gostitelji nekoliko podjetnejši, a brez pravega vrhunca. Prvo ime AIK-ja je bil na drugi strani kapetan Henok Goitom. Ta je na začetku 14. minute prvič zares zapretil iz prepovedanega položaja, hip zatem je poskusil še z levico, a je njegov strel zletel krepko mimo vrat. Precej uspešnejši je bil v 28. minuti, ko je po krasni globinski podaji s sredine igrišča mimo Saše Ivkovića s plasiranim strelom žogo pospravil v malo mrežico za 1:1. Kmalu zatem je nevarno sprožil še Tarik Elyounoussi in ogrel dlani Kenana Pirića.

Saša Ivković je z glavo dosegel zmagoviti zadetek po Kronavetrovem predložku iz kota. Foto: www.alesfevzer.com
Saša Ivković je z glavo dosegel zmagoviti zadetek po Kronavetrovem predložku iz kota. Foto: www.alesfevzer.com

Ivković zadel z glavo
Igra se je razživela, že v naslednjem napadu so Mariborčani vnovič zapretili, tokrat prek Hotića, ki je po lepi akciji sprožil iz mrtvega kota in nastreljal gostujočega vratarja. Vijoličasti so počasi 'umirili žogo', začeli so spet izvajati pritisk, njihov trud je bil poplačan v 38. minuti, ko je v polno zadel Ivković. 26-letni srbski branilec je z glavo žogo povsem neovirano poslal v mrežo po natančnem Kronavetrovem predložku.

Maribor podjetnejši v drugem polčasu
Slovenski prvaki so bili v drugem polčasu boljši tekmec. Švedski prvoligaš je zgolj nekajkrat zapretil iz protinapada, akcije gostujoče ekipe so bile večkrat neizdelane, streli pa nenatančni. Precej bolj so bili v napadu dejavni gostitelji, najbolj vroče je bilo po uri igre, ko je Linner ubranil silovit Hotićev strel z levico, kmalu zatem je z razdalje zapretil še Alexandre Cretu, ki pa je meril nenatančno. V 64. minuti je po Kronavetrovem predložku iz kota na 13 metrih do žoge prišel Kotnik in jo z desnico poslal dober meter mimo desne vratarjeve vratnice.

Mariborčani so vneto iskali tretji zadetek, v 71. minuti je še enkrat nevarno sprožil Kotnik, a je ostalo pri 2:1. Rezultat se do konca srečanja ni več spremenil, zadnjo priložnost na tekmi je imel Kronaveter, ki je v 93. minuti iz obrata sijajno sprožil, njegov strel pod prečko je Linner z zadnjimi močmi odbil.

Maribor na povratno tekmo s prednostjo 2:1

2. predkrog, prvaki, prva tekma:

MARIBOR – AIK (ŠVE) 2:1 (2:1)
7.816; Kronaveter 6., Ivković 38.; Goitom 28.

Maribor: Pirić, Viler, Peričić, Ivković, Milec, Vrhovec, Cretu, Kotnik (79./Požeg Vancaš), Kronaveter, Hotić, Tavares (87./Mešanović).

AIK: Linner, Granli, Karlsson, Mets, S. Larsson, Adu, Elyounoussi, Lundström, Saletros (79./Lindkvist), Sigthorsson (62./Obasi), Goitom.

Sodnik: Sascha Stegemann (Nemčija)

Povratna tekma bo v sredo, 31. julija, v Stockholmu ob 19.00.


SABURTALO TBILISI - DINAMO ZAGREB 0:2 (0:1)
Stojanović (Dinamo) ni bil v postavi.

THE NEW SAINTS (WAL) - KÖBENHAVN 0:2 (0:1)

SUTJESKA NIKŠIĆ - APOEL NIKOZIJA 0:1 (0:1)
Belec je branil vso tekmo, Bezjak (oba APOEL) pa je bil na klopi.

BATE BORISOV - ROSENBORG 2:1 (1:1)

FERENCVAROS - VALLETTA (MLT) 3:1 (2:0)
Blažič (Ferencvaros) je igral vso tekmo.

CFR CLUJ - MACCABI TEL AVIV 1:0 (1:0)

CRVENA ZVEZDA - HJK HELSINKI 2:0 (1:0)

CELTIC - NOMME KALJU (EST) 5:0 (3:0)

DUNDALK (IRS) - QARABAG (AZR) 1:1 (0:1)


Neprvaki:
VIKTORIA PLZEN - OLYMPIACOS 0:0

PSV EINDHOVEN - BASEL 3:2 (1:1)