Policisti so racijo izvedli v petih tovarnah. Foto: Reuters
Policisti so racijo izvedli v petih tovarnah. Foto: Reuters

Racija, ki so jo načrtovali nekaj mesecev, je potekala v petih tovarnah, ki so jih policisti obkolili, ljudem natikali plastične lisice in jih z avtobusi peljali do vojaškega hangarja, kjer so preverjali njihov priseljenski status. Nekateri delavci so skušali pobegniti, a so jih policisti ujeli.

Za zaprtimi starši so ostali mladoletni otroci, ki se bodo morali znajti po svoje. Racija je potekala na prvi dan pouka po poletnih počitnicah. V mestu Forest se po poročanju tamkajšnjih medijev otroci aretiranih staršev niso mogli vrniti domov in so morali prespati v tamkajšnji telovadnici.

"Potrebujem svojega očeta ob sebi, moj oče ni storil ničesar napačnega, ni zločinec," je v solzah dejal 11-letna Magdalena Gómez Gregorio.

"Na dan, ko iščemo enotnost, je Trump dovolil razbitje številnih družin in skupnosti," je v odzivu opozorila izvršna direktorica koalicije za človekove pravice priseljencev Angelica Salas.

Največja mladinska organizacija za pravice priseljencev v ZDA United We Dream (Skupaj sanjamo) je racijo označila za dejanje, ki je odraz prizadevanj za nadvlado bele rase, in da so za tarčo namerno izbrali majhno mesto, ki ima malo možnosti za zaščito, poroča Guardian.

"Nocoj bo šlo stotine otrok spat ločenih od svojih družin, pri čemer ne bodo vedeli, kdaj oziroma ali sploh se bodo z njimi spet združili. To je teroristično dejanje," so sporočili v organizaciji.

Racija po napadu na Latinskoameričane

Operacija, po poročanju Guardiana največja takšna v najmanj 10 letih, se je zgodila le nekaj ur pred obiskom predsednika Donalda Trumpa v El Pasu v Teksasu, kjer je strelec v soboto pobil 22 ljudi, svoje dejanje pa je utemeljeval, češ da želi braniti ZDA pred "invazijo" Latinskoameričanov. Domnevni strelčev manifest je zelo podoben Trumpovi protipriseljenski retoriki.

Misisipi je peta največja proizvajalka perutnine v ZDA. V tovarnah delajo priseljenci, zakoniti ali nezakoniti, ki delo opravljajo za majhno plačilo.

Ob delavcih bodo menda kaznovane tudi tovarne, ki so jih zaposlile, kar pomeni, da jih bo nekaj zaradi pomanjkanja delavcev in kazni propadlo.