Mariborčani (na fotografiji trener Darko Milanič) so končali nastope v Pokalu Slovenije. Foto: www.alesfevzer.com
Mariborčani (na fotografiji trener Darko Milanič) so končali nastope v Pokalu Slovenije. Foto: www.alesfevzer.com

Na Obali so v zadnjih letih preživeli težke čase, zdaj pa hitijo nazaj med slovensko elito. Koper namreč uživa v nizu 7 zmag s skupno razliko v golih 17:2. Z nedeljsko zmago v Radomljah (2:0) na derbiju druge lige so tudi prevzeli vodstvo v 2. SNL.

Dobro formo pa nadaljujejo tudi v Pokalu Slovenije, kjer so po senzacionalni zmagi nad Mariborom napredovali v četrtfinale. Dosežek je še toliko večji, saj glavni trener Miran Srebrnič na zelenico ni poslal najboljše enajsterice, obračun je začel s kar nekaj rezervisti.

Mariborčani bodo morali na novo morebitno pokalno lovoriko počakati še leto dni, nazadnje so Pokal Slovenije dvignili ob koncu sezone 2015/16, ko so po izvajanju enajstmetrovk s 7:6 prav na Bonifiki premagali Celjane.

Vršič v polno s prostega strela
Srečanje na Bonifiki so nekoliko bolje začeli Štajerci, ki so hitro planili na gol gostiteljev, vendar niso bili pretirano nevarni za vratarja Primoža Bužana. Nato pa je ob izteku 9. minute sledil zadetek na drugi strani igrišča. S prostega strela je z levico žogo v malo mrežico poslal nekdanji vezist aktualnih državnih prvakov Dare Vršič, ki je vijoličasti dres nosil pet let in pol. Prekršek za prosti strel je prav nad Vršičem storil gostujoči branilec Špiro Peričić.

Koprčana zrežirala izenačenje
Takoj po vodilnem zadetku je z razdalje še enkrat zapretil Vršič, nato pa so se Primorci osredotočili predvsem na obrambo in na hitre protinapade. Mariborčani so večkrat nevarno zapretili, najdejavnejši je bil Andrej Kotnik, ki je v 37. minuti zapravil zares izjemno priložnost, ko je po Vilerjevem predložku in slab(š)em posredovanju domače obrambe, na čelu z vratarjem Bužanom, žogo iz bližine poslal čez prazna vrata. Za zapravljeno priložnost se je nato soigralcem oddolžil v sodnikovem dodatku prvega polčasa, ko je po predložku Mitje Vilerja zadel s strelom ob bližnji vratnici. Podaja in gol Koprčanov za izenačujoči zadetek varovancev Darka Milaniča.

Bešir zaključil hiter protinapad
V uvodnih minutah nadaljevanja so bili znova Mariborčani tisti, ki so narekovali ritem, nato pa so gostitelji v 63. minuti izvedli hiter protinapad, ki jim je prinesel novo vodstvo. Akcijo je začel Goran Galešić, z desne strani je žogo pred vrata poslal Luka Badžim, tam pa je s petih metrov iz prve z levico mariborskega vratarja Kenana Pirića matiral 18-letni vezist Žan Bešir.

Mojstrovina Vršića v 74. minuti
Mariborčanom nikakor ni uspelo predreti dobro postavljene domače obrambe. Milanič je ukrepal, v igro je namesto Rudija Požega Vancaša in Martina Kramariča poslal Roka Kronavetra in Luko Zahovića. A še preden sta lahko pustila kakršen koli vtis na zelenici, so Koprčani povedli že s 3:1! Kdo drug kot Vršič je mojstrsko izvedel prosti strel z dobrih 20 metrov, žogo je zavrtinčil mimo živega zidu in jo pod prečko poslal za hrbet nemočnega Pirića.

Avtogol Beširja za napeto končnico
Vrag je vijoličastim vzel šalo, čakale so jih težke minute proti izrazito obrambni igri Koprčanov. Vseeno so relativno hitro zaostanek znižali na -1, ko je Kronaveter po prekršku nad Vilerjem z leve strani na prvo vratnico poslal oster predložek, tam pa jo je za Bužanov hrbet z nespretnim posredovanjem poslal Bešir. 3:2.

Vijoličasto obleganje ni obrodilo sadov
Sledilo je obleganje koprskih vrat, v 87. minuti je zadišalo po najstrožji kazni, ko je ob posredovanju z roko žogo v kazenskem prostoru odbil Badžim, a je piščalka glavnega sodnika Asmirja Sagrkovića ostala nema. Po krajšem protestiranju Štajercev se je pritisk Maribora nadaljeval, kmalu zatem je zapretil Aleks Pihler, nato še Zahović, a je njegov strel za kakšen meter odfrčal mimo leve Bužanove vratnice. Sagrković je tekmo podaljšal za tri minute, v drugi je Tavares z levico skušal ukaniti Bužana z roba kazenskega prostora, a je bil nenatančen. Sekunde so za Mariborčane neusmiljeno tekle, v zadnji sekundi je tekmo za gostitelje z neverjetno obrambo rešil Bužan.

Ta je najprej ubranil strel iz bližine Kronavetru, nato je posredoval še pred Zahovićem. Sagrković je z zadnjim žvižgom na tekmi potrdil senzacijo in vsesplošno veselje domačih navijačev na Bonifiki.

V četrtfinale tudi Mura, Domžale in Aluminij
Medtem se je v četrtfinale uvrstila tudi Mura, ki je s 3:1 slavila v Kranju. V dresu prekmurcev je dva zadetka dosegel Amadej Maroša. Visoko zmago so v Vipolžah proti Brdom dosegli tudi Domžalčani, ki so v prvem polčasu dolgo časa lomili nižjeligaša, nato pa je žogo v lastno mrežo tik pred odmorom poslal branilec Denis Jazbar. V nadaljevanju sta se med strelce vpisala še Slobodan Vuk in Dejan Lazarevič. Precej bolj tesno je bilo v Kidričevem, kjer je padel zgolj en zadetek. Potnika v četrtfinale je na obračunu med Aluminijem in CB24 Taborom iz Sežane odločil domači vezist Matic Vrbanec.

Zadetki s tekme Triglav – Mura

Mesta med zadnjih osem ekip so si že predtem priborili Celjani, Radomljani in nogometaši Nafte, zadnjo četrtfinalno vstopnico bodo v četrtek popoldne (ob 16.30) v Stožicah lovili nogometaši Olimpije in velenjskega Rudarja.

Pokal: Koper s 3:2 izločil Maribor

POKAL SLOVENIJE

OSMINA FINALA

Triglav - MURA 1:3 (0:3)
Mlakar 90.; Maroša 17., 37., Mulić 24.

Triglav vs Mura( id: 18770610 datum: 19.8.2019)

Brda - DOMŽALE 0:3 (0:1)
Jazbar 42./ag, Vuk 56., Lazarevič 66.

Brda vs Domžale( id: 18770611 datum: 19.8.2019)

KOPER - Maribor 3:2 (3:1)
2.500; Vršič 9., 74., Bešir 63.; Kotnik 45+1., Bešir 81./ag

Koper: Bužan, Jozinović (52./Badžim), Jelić Balta, Cerovec, Mišić, Žužek, Galešić, Bešir (84./Šolaja), Vršič, Meštrić, Vekić (46./Baša).

Maribor: Pirić, Klinar, Mitrović, Peričić, Viler, Pihler, Cretu, Požeg Vancaš (72./Kronaveter), Kramarič (72./Zahović), Kotnik (70./Tavares), Mešanović.

Sodnik: Asmir Sagrković (Vrhnika)

Koper vs Maribor( id: 18841095 datum: 19.8.2019)

ALUMINIJ - CB24 Tabor Sežana 1:0 (0:0)
Vrbanec 57.

Aluminij vs Tabor Sežana( id: 18770607 datum: 19.8.2019)

Četrtek ob 16.30:
OLIMPIJA ‒ RUDAR

Odigrano prejšnji teden:

TKK Tolmin ‒ CELJE 0:6 (0:2)
280; Benedičič 17., Božić 32., Kerin 49., 80., Koritnik 62., Novak 74.

KALCER RADOMLJE ‒ Gorica
* 3:2 (2:2, 2:2) ‒ po podaljšku
300; Varga 38., Pišek 43., Cerar 104.; Osuji 23., Colley 35.

NAFTA 1903 ‒ Krško 2:0 (1:0)
400; Oštrek 10., 89.