Na Trgu republike pred parlamentom se je z mladimi pomeril tudi legendarni Portugalec Luis Figo. Foto: BoBo
Na Trgu republike pred parlamentom se je z mladimi pomeril tudi legendarni Portugalec Luis Figo. Foto: BoBo

Hkrati bodo z nogometnim festivalom zagnali projekt nogometa v šolah.

Tokrat bo IO odločal o tekmah in tekmovanjih, kot so finali Lige prvakov v letih 2021, 2022 in 2023. Pred tremi tedni so prek ameriške tiskovne agencije AP v javnost pricurljala namigovanja, da naj bi imel leta 2021 največ možnosti za finalno tekmo stadion Zenita v Sankt Peterburgu, leta 2022 Allianz Arena v Münchnu, 2023 pa londonski Wembley. V tej sezoni bo gostitelj Carigrad.

Določili bodo tudi gostitelja finala Evropske lige in Evropskega superpokala 2021, znani pa bodo še organizatorji evropskega prvenstva v futsalu 2022 ter zaključnih mladinskih turnirjev 2021 in 2022. Prav tako bo na agendi tudi določanje pravil žreba skupin za EP 2020.

Predvidoma bodo v Ljubljani odločali tudi o spremembah v Ligi narodov, kjer naj bi ligo A razširili z 12 na 16 ekip. Odločitve bodo sporočili na novinarski konferenci po zasedanju IO, ki bo med 13.30 in 17.00.

Predsednik Aleksander Čeferin je veljake Uefe pripeljal v Ljubljano. Foto: BoBo
Predsednik Aleksander Čeferin je veljake Uefe pripeljal v Ljubljano. Foto: BoBo

Uefa zagnala program Nogomet v šolah
Uefa je dopoldne zagnala štiriletni program za otroke Nogomet v šolah. Zagon projekta, za katerega bo Uefa prek programa HatTrick v obdobju 2020-2024 namenila 11 milijonov evrov, so pospremili s festivalom nogometa na trgu Republike.

"To, da otroke privabimo k igranju nogometa in uživanju v njem, je ključni elementi v Uefini viziji. In ta nov šolski program bo v tem pogledu pomenil pomemben korak naprej," pravijo pri Uefi, kjer poudarjajo družbeno vlogo nogometa, ki "naj bo dostopen za vse".

Na dogodku so Čeferin in nekatere nogometne legende, vključno z Luisom Figom, Nadine Kessler, Florentom Maloudajem in Milenkom Ačimovićem, igrale tekmo z otroki iz slovenskih, italijanskih, avstrijskih, hrvaških in madžarskih šol.

Uefa je pilotni projekt nogometa v šolah, ki je vključeval Albanijo, Azerbajdžan, Gruzijo, Severno Makedonijo, Severno Irsko in Rusijo, uvedla že leta 2017. Projekt je bil uspešen, zato so se pri krovni zvezi odločili, da v to vključijo vseh 55 članic za obdobje od leta 2020 do 2024. Te bodo lahko s projekti, povezanimi s šolo, letno kandidirale za 50.000 evrov.