Ismeta Kiliça je slovenska policija pridržala, ko se je skupaj z družino vračal s počitnic na Hrvaškem. Poleg aktivistov so ga s shodom pred koprskim zaporom, kjer je Kiliç že deset tednov, podprli tudi nekateri predstavniki slovenske in evropske politike. Nemški poslanec iz vrst Levice Andrej Hunko je tako opozoril, da gre za škandalozen primer z očitno zlorabo Interpolovega sistema izdajanja tiralic s strani Turčije.

Podobni primeri pridržanja nemških državljanov na podlagi mednarodne tiralice, ki jo je izdala Turčija, so se razrešili v kratkem času, je opozoril Hunko. "Kiliç je nedvomno političen primer," je dejal, takšne zahteve, ki trčijo v primere političnega azila, pa Interpol po njegovih besedah praviloma zavrne.

Politični turški pregon nemškega državljana?

Kiliç je sicer že pred več kot 20 leti v Nemčiji pridobil politični azil, od leta 2008 pa je tudi nemški državljan. Kiliça so namreč doma preganjali, ker je kot sindikalni zaupnik delil letake, v katerih je bil kritičen do odnosa tedanjega režima do vojne s Kurdi.

Interpol je medtem že 7. septembra tiralico umaknil, a Kiliç ostaja v priporu, zato Hunku ni jasno, zakaj slovensko sodišče zavlačuje z odločitvijo. Kot je še navedel, so denimo v Italiji v podobnih primerih obtoženim v času trajanja procesa odobrili hišni pripor.

Nemški poslanec je obžaloval delovanje slovenskega pravosodja in spomnil na številne primere, ki so romali na evropska sodišča. Ob tem je izrazil upanje, da bodo Kiliça kmalu izpustili.

Opozorila o kršenju človekovih pravic

Poslanko Levice Violeto Tomić, ki je danes skupaj s Hunkom obiskala Kiliça v zaporu, je pretreslo, saj gre po njenih besedah za močno shujšanega človeka, ki sploh ne razume, kaj se mu je zgodilo. "Ni kriminalec. Ismet Kiliç je bil sindikalist, boril se je za delavske pravice," je dejala.

Udeleženci shoda pred koprskim zaporom so zahtevali Kiliçevo izpustitev. Foto: TV Slovenija
Udeleženci shoda pred koprskim zaporom so zahtevali Kiliçevo izpustitev. Foto: TV Slovenija

Ob tem je postavila pod vprašaj upravičenost tako dolgega pripora. Tudi sama je izrazila bojazen, da bo Slovenija zaradi primera Kiliç obsojena na kateri od pristojnih ustanov za človekove pravice "in spet bomo plačevali visoke kazni".

Predsednica Gibanja TRS Lara Jankovič je dodala, da slovensko sodstvo "grozljivo krši človekove pravice". Po Kiliçevih besedah namreč sodišče kljub pridobitvi vseh zahtevanih dokumentov nenehno zavlačuje postopek.

Niti Kiliçeva žena ni mogla razumeti, da sodišče ne pripozna, da njenega moža politično preganjajo. Moža so priprli v navzočnosti dveh mladoletnih otrok in ga vklenjenega odpeljali, otroka pa ga od takrat še nista videla, je dodala. Ženo prav tako skrbi, kaj bi se lahko s Kiliçem zgodilo v primeru morebitne izročitve Turčiji.