Slovenke (na fotografiji Mateja Zver) so pustile zelo dober vtis, a evropskih prvakinj in svetovnih podprvakinj jim le ni uspelo presenetiti. Foto: MMC RTV SLO
Slovenke (na fotografiji Mateja Zver) so pustile zelo dober vtis, a evropskih prvakinj in svetovnih podprvakinj jim le ni uspelo presenetiti. Foto: MMC RTV SLO

Slovenke so na Fazaneriji pred 1.000 gledalci izvrstno odprle obračun, saj so povedle v 11. minuti, ko je odbito žogo po strelu Prašnikarjeve v mrežo pospravila kapetanka Mateja Zver. V 28. minuti so svetovne podprvakinje po golu najboljše strelke Nizozemke, 23-letne Vivianne Miedema, izid izenačile. To je bil že njen 64. zadetek na 84. reprezentančni tekmi.

V 47. minuti so gostje povedle, ko je zadela Lineth Beerensteyn, toda borbene Slovenke se niso vdale, temveč izenačile v 68. minuti, ko je Lara Prašnikar podala v globino do Kaje Korošec, ki je sama pritekla pred vratarko gostij in jo premagala za 2:2.

Nizozemke so se tresle za zmago

Deset minut pozneje pa so Nizozemke znova povedle, zadela je Sherida Spitse, ki je v 83. minuti postavila tudi končni izid, ko je s prostega strela z več kot 20 metrov zadela desni zgornji kot slovenskih vrat.

Selektor Borut Jarc je tekmo začel v postavi Zala Meršnik, Sara Agrež, Špela Rozmarič, Kristina Erman, Kaja Eržen, Kaja Korošec, Dominika Čonč, Mateja Zver, Pamela Begić, Špela Kolbl in Lara Prašnikar. V nadaljevanju so dobile priložnost še Lana Golob, Sara Makovec in Lara Ivanuša.

Slovenke naslednja preizkušnja čaka v torek, ko bodo v Kocaeliju ob 19. uri igrale proti Turčiji.

V kvalifikacijah skupaj nastopa 47 ekip, Anglija je kot gostiteljica že uvrščena na EP. Nanj se bodo neposredno uvrstili zmagovalci devetih kvalifikacijskih skupin in tri najboljše drugouvrščene ekipe. Preostalih šest drugouvrščenih ekip čakajo dodatne kvalifikacije.

"Dekleta so pokazala, da smo v zadnjem letu in pol naredili velik korak naprej. S tekmo na Fazaneriji smo naredili tudi izjemno promocijo za ženski nogomet. A že danes na večerji moramo pozabiti na vse skupaj in se osredotočiti na tekmo v Turčiji, kjer nas zanimajo zmaga in tri točke," je komentiral Borut Jarc.

KVALIFIKACIJE ZA EP 2021, skupina A
SLOVENIJA - NIZOZEMSKA 2:4 (1:1)
Zver 11., Korošec 68.; Miedema 28., Beerensteyn 47., Spitse 78., 83.

TURČIJA - ESTONIJA 0:0

Torek:
TURČIJA - SLOVENIJA

Lestvica:                             
NIZOZEMSKA      3  3 0 0  14:2  9 točk
RUSIJA          2  2 0 0   5:0  6     
SLOVENIJA       3  1 0 2   7:5  3     
KOSOVO          2  1 0 1   2:5  3     
TURČIJA         3  0 1 2   0:5  0     
ESTONIJA        3  0 1 2   0:11 0