Foto: Reuters
Foto: Reuters

Francija je v petek kot prva evropska država potrdila tri primere okužbe z novim koronavirusom. Medtem so v Avstraliji potrdili štiri okužbe, pričakujejo pa jih še več, saj je Avstralija priljubljena turistična destinacija za Kitajce. Prve primere okužbe so potrdili tudi v Maleziji, ZDA, na Japonskem in Filipinih, v Južni Koreji, Tajvanu, na Tajskem, v Vietnamu, Savdski Arabiji, Singapurju, Hongkongu, Macau ter Nepalu.

Kitajski predsednik Ši Džinping je v soboto na prvi dan kitajskega lunarnega novega leta sklical izredno sejo, da bi opozorili na resnost širjenja novega koronavirusa, za katerim je na Kitajskem umrlo 41 ljudi, več kot 1400 pa je okuženih. Kitajske oblasti so širše območje Vuhanga, kjer je virus izbruhnil, v prizadevanjih za preprečitev širjenja bolezni prometno izolirale, tako da trenutno od tam ne leti nobeno letalo.

Evropska komisarka za zdravje Stella Kirikadies je za ponedeljek sklicala sestanek neformalne svetovalne skupine, odbora EU-ja za varovanje javnega zdravja, na katerem bodo razpravljali o možnih odgovorih in potrebah držav članic EU-ja.

Francija bi svoje državljane umaknila iz Vuhanga

So pa v Združenem kraljestvu mnenja, da je zelo verjetno, da so okužene osebe že v državi. Zaskrbljeni so zlasti glede 2000 potnikov, ki so v državo iz Vuhana prispeli v zadnjih dveh tednih, po začetku širjenja nevarnega virusa. Zdravstveno ministrstvo jih poskuša poiskati čim več, saj da njihova morebitna okužba predstavlja "resno tveganje".

Francija je po drugi strani zaskrbljena za svoje državljane v Vuhanu. Francoska diplomacija po poročanju časnika Le Figaro za kulisami razpravlja s kitajskimi oblastmi o možnosti, da bi svoje državljane umaknila iz mesta, in sicer s konvojem avtobusov. Francoski konzulat že poziva vse, ki bi želeli oditi, naj se jim javijo. Kot sicer zagotavljajo, bi vse tudi po odhodu iz Vuhana ohranili v karanteni.

Zaradi hitrega širjenja virusa, zaprtja javnega prevoza ter prepolnih bolnišnic so ZDA po poročanju Wall Street Journala že v petek naznanile podoben ukrep. V Vuhanu naj bi bilo okrog tisoč ameriških državljanov in diplomatskega osebja. Zanje naj bi želeli organizirati letalski prevoz v ZDA.

Kitajska omejuje promet

Iz nacionalne zdravstvene komisije so pozvali tudi k okrepljeni higieni na vlakih in letalih ter razkuževanju in okrepljenemu prezračevanju v javnih poslopjih. Foto: Reuters
Iz nacionalne zdravstvene komisije so pozvali tudi k okrepljeni higieni na vlakih in letalih ter razkuževanju in okrepljenemu prezračevanju v javnih poslopjih. Foto: Reuters

Kitajska je sicer po vsej državi sprejela ukrepe za odkrivanje obolelih na letalih, vlakih in avtobusih. Na postajališčih javnega prevoza so postavili posebna mesta za preverjanje morebitnih obolelih, če bo obstajal sum virusne pljučnice, bodo obolelega takoj prepeljali v bolnišnico. V 18 kitajskih mestih v provinci Hubej, v katerih živi skupno 57,2 milijona ljudi, so zaprli ves javni promet.

Sorodna novica Kitajsko novo leto: leto podgane naj bi prineslo velike spremembe

Promet bodo omejili tudi v Pekingu, kjer so oblasti sporočile, da od nedelje vsi potniški avtobusi ne bodo smeli več voziti iz in v kitajsko prestolnico, poročajo mediji. Ukrep bo prizadel milijone Kitajcev, ki med kitajskim novim letom obiščejo mesto.

Začasno ustavljena prodaja turističnih aranžmajev na Kitajsko

S ponedeljkom bodo vse kitajske turistične agencije v tujini začasno ustavile prodajo turističnih aranžmajev za Kitajsko, vključno z letalskimi kartami in rezervacijami hotelov. Za turistične agencije na Kitajskem to velja že od petka.

V mesto Vuhan, kjer je virus 31. decembra lani izbruhnil, je kitajska vojska poslala še 450 zdravstvenih delavcev, potem ko je v to 11-milijonsko mesto v petek poslala več deset zdravnikov, je poročala kitajska tiskovna agencija Šinhua. Oblasti so potrdile, da je za smrtonosnim virusom umrlo 41 ljudi, 1372 je okuženih.

Hongkong, kjer je pet potrjenih primerov okužbe, je razglasil najvišjo raven ogroženosti, v mestu so preklicali slavja ob kitajskem novem letu, povezave s celinsko Kitajsko so močno omejene. Med drugim so podaljšali šolske počitnice, tako da bodo šole zaprte še dva tedna. Foto: Reuters
Hongkong, kjer je pet potrjenih primerov okužbe, je razglasil najvišjo raven ogroženosti, v mestu so preklicali slavja ob kitajskem novem letu, povezave s celinsko Kitajsko so močno omejene. Med drugim so podaljšali šolske počitnice, tako da bodo šole zaprte še dva tedna. Foto: Reuters

Zmanjkuje zaščitnih mask, ki postajajo vir zaslužka

Sorodna novica Izbruh koronavirusa razkriva nevarnosti trga eksotičnih živali

V mestu gradijo novo bolnišnico s tisoč posteljami, ki jo nameravajo zgraditi v nekaj dneh, napovedali pa so gradnjo še ene s 1300 posteljami. Zgradili naj bi jo v pol meseca.

Primanjkovalo naj bi tudi zaščitnih oblek, rokavic in mask. Po poročanju kitajske televizije so sicer v mesto na novo poslali približno 14.000 zaščitnih oblek in 110.000 parov zdravniških rokavic. Sicer pa je spletni gigant Taobao pozval proizvajalce omenjene zaščitne opreme, naj ne služijo na račun virusa in ne dvigujejo cen. Samo v dveh dneh, 21. in 22. januarja, so na Taobao prodali več kot 80 milijonov zaščitnih mask. Kot poroča BBC, je bila novembra lani cena za paket 20 rokavic 178 juanov ali 23 evrov, v torek prejšnji teden pa 1100 juanov ali 140 evrov.

Zaradi virusa na Kitajskem 41 mrtvih, v Franciji 3 okuženi