Kobe Brant (1978–2020). Foto: EPA
Kobe Brant (1978–2020). Foto: EPA
Sorodna novica V nesreči helikopterja umrl Kobe Bryant

Eden najboljših košarkarjev vseh časov je kar 20 let preživel med Lakersi in z njimi osvojil pet prstanov. Po načinu igre je bil Kobe največji približek Michaela Jordana. Z lahkotnim gibanjem, izjemnimi meti iz obrata in atraktivnimi prodori, ki jih je podobno zaključeval s silovitimi zabijanji, je spominjal na za številne največjega do zdaj. Črna mamba je bil najboljši, ko je bilo to najbolj potrebno. V odločilnih trenutkih je prevzemal odgovornost in hladnokrvno zadeval ključne mete.

Vedno je veljal za velikega športnika, zmagovalca in nepopustljivega borca. Na parketu je bil popolnoma osredinjen in izjemno tekmovalen. Želja po uspehu, predanost delu in trdo treniranje skozi celotno kariero, zaradi česar je ves čas napredoval in je bilo v njegovi igri res malo pomanjkljivosti, so bili razlogi, da je po vsakem padcu oziroma neuspehu sledil vzpon – vse do največjih, ki so kdaj stopili na košarkarski parket.

Trije prstani v navezi s Shaqom

Rodil se je 23. avgusta 1978 v Filadelfiji, a večino otroštva preživel v Italiji, kjer je igral oče Joe. Šele po njegovi upokojitvi se je družina vrnila v ZDA, kjer je nato Kobe zablestel na srednji šoli Lower Merion v predmestju Filadelfije. Pred naborom leta 1996 je navdušil tedanjega menedžerja Lakersov in legendarnega Jezernika Jerryja Westa, ki je v najstniku prepoznal bodočega superzvezdnika.

Še ne polnoletnega so ga kot 13. izbrali Charlotte Hornetsi, ki so se pred naborom dogovorili z Lakersi za menjavo. Med Sršene je odšel do tedaj prvi center Vlade Divac, v Los Angeles pa se je preselil Kobe. Istega leta je West pripeljal tudi najobetavnejšega centra lige, Shaquilla O'Neala, in temelj šampionske zasedbe je bil postavljen.

V prvi sezoni se Kobe ni proslavil. Vrhunec je bila zmaga na tekmovanju v zabijanju, toda še bolj se je v spomin vtisnila slaba predstava v končnici proti Utahu v polfinalu Zahoda. Toda vsaka šola nekaj stane, in Bryant je s tem postajal le močnejši. Zasijal je pod vodstvom Phila Jacksona, ki je Lakerse prevzel leta 1999. Strokovnjak, ki je predtem vodil šampionsko zasedbo Bullsov, je prerodil košarkarje iz Los Angelesa. Ekipo je osnoval okoli Shaqa in Kobeja, iz katerih je naredil najudarnejšo navezo v ligi, in med letoma 2000 in 2002 so Jezerniki trikrat zapored postali prvaki.

MVP leta 2008 in prvak v letih 2009 in 2010

Zatem se je odnos med Shaqom in Kobejem začel krhati in najboljši center lige je po porazu v finalu leta 2004, ko je bil boljši Detroit, zapustil Lakerse. Ti so postali Kobejeva ekipa. Ko je Bryant dorasel kot pravi vodja tako na parketu kot v garderobi, so v Los Angelesu znova zaplapolali šampionski prapori. Kobe je v letih 2006 in 2007 sezono končal kot najboljši strelec lige. 22 januarja 2006 je Torontu nasul kar 81 točk, kar je še vedno drugi dosežek NBA-ja vseh časov za stotico Wilta Chamberlaina.

V sezoni 2007/08 je bil izbran za najkoristnejšega posameznika lige, a jo je končal nezadovoljen po finalnem porazu z Bostonom, toda v naslednjih dveh letih so Lakersi, ki so februarja 2008 s prihodom Paua Gasola dodali izjemno pomemben kamenček v šampionski mozaik, na krilih Kobeja, ki se je s Kataloncem odlično ujel, znova postali prvaki. Najprej so v finalu zanesljivo premagali moštvo Orlanda, leto pozneje pa so se oddolžili tudi velikim tekmecem iz Bostona. Bryant je bil ob obeh pohodih do šampionskega prstana MVP finala.

Leta 2013 si je strgal tetivo. Kljub 34 letom ni obupal in odločen, da se vrne, se je posvetil težki rehabilitaciji. Uspelo mu je, a težave s poškodbami so se nadaljevale. Imel je težave s kolenom in ramenom, tako da se je pred sezono 2015/16 odločil, da bo zadnja. Kakšen pečat je pustil v ligi, so bila dokaz vsa gostovanja v tisti sezoni, kjer so nasprotni navijači z ovacijami pozdravili nepozabno košarkarsko ikono. Za konec, 13. aprila 2016, je Črna mamba na zadnji tekmi kariere znova pokazal svoje mojstrstvo, ko je proti Utahu dal kar 60 točk.

8 in 24 pod stropom Staples centra

Vseh 20 sezon je Bryant, ki je z ZDA dvakrat osvojil tudi olimpijsko zlato, preživel v dresu najslovitejše franšize NBA-ja. Jezerniki imajo številne legende, toda največja ikona kluba je Kobe. Zaigral je na 1346 tekmah in dal kar 33.643 točk, s čimer je najboljši strelec Lakersov vseh časov. Na tretjem mestu večne lestvice strelcev Lige NBA ga je dan pred nesrečo prehitel LeBron James.

V dolgi in bogati karieri je 18-krat zaigral na tekmi vseh zvezd, 15-krat – od tega 11-krat v prvo – je bil uvrščen v eno izmed treh najboljših peterk lige, 12-krat pa v eno izmed dveh najboljših obrambnih. Pod stropom Staples Centra ob petih šampionskih praporih, ki so jih Lakersi osvojili s Kobejem na čelu, visita tudi dve njegovi številki, 8 in 24, letos pa bo njegovo ime za vedno zapisano med največje, saj bo sprejet v Hišo slavnih.

V helikopterski nesreči umrl Kobe Bryant