Nova uprizoritev mariborskega gledališča pod drobnogled postavlja večno zavozlane odnose med spoloma. Foto: Damjan Švarc/SNG Maribor
Nova uprizoritev mariborskega gledališča pod drobnogled postavlja večno zavozlane odnose med spoloma. Foto: Damjan Švarc/SNG Maribor

Arnolf je namreč varuh v komediji Jean-Baptista Poquelina Moliera, ki skriva in v nevednosti zadržuje varovanko Agnes, da bi jo pripravil za svojo ženo. Agnes pa se že v prvem trenutku prostosti zaljubi v mladega Horacija. Glede lika Arnolfa je režiserka Ajda Valcl dejala še: "Njegove besede še vedno lahko poslušam na cesti, v medijih, na njegovo miselnost še vedno naletim, pogosto tudi na mestih, kjer je ne bi pričakovala."

Jean-Baptist Poquelin Moliere (1622–1673). Foto: Wikipedia
Jean-Baptist Poquelin Moliere (1622–1673). Foto: Wikipedia

Zlata doba klasicističnega gledališča
Moliere, največji evropski komediograf vseh časov, je bil otrok zlate dobe klasicističnega gledališča v Franciji, ki ji je vladal sončni kralj Ludvik XIV. Vendar je že premierna izvedba njegove Šole za žene izzvala škandal. Klerikalni moralisti so se močno zgražali, a občinstvo, tudi kralj, je neizmerno uživalo. Ta komedija velja sploh za enega največjih uspehov v zgodovini komediografije.

Prvo stalno poklicno gledališče
Molierovo delo predstavlja vrh francoske klasicistične komedije. Velika priljubljenost njegovih del na dvoru mu je prinesla ne le kraljevo naklonjenost, temveč tudi finančno podporo. S tem je lahko njegova gledališka skupina začela delovati kot prvo stalno poklicno gledališče, pozneje poimenovano Comedie-francaise. In prav izjemen uspeh Šole za žene je največ prispeval k takšnemu statusu.

V predstavi igrajo Vladimir Vlaškalić, Ana Urbanc, Petja Labović, Maša Žilavec, Vojko Belšak, Matevž Biber, Ivica Knez in Bojan Maroševič. Prevod podpisuje Primož Vitez, dramaturginja je Simona Hamer, scenograf Branko Hojnik, kostumografinja Urška Recer, za glasbo pa je poskrbela Polona Janežič.

Šola za žene bo premierno uprizoritev doživela drevi ob 20. uri v Stari dvorani SNG-ja Maribor.