Prvi dvoboj elitne šprinterske druščine v letu 2020 je dobil Pascal Ackermann, ki se je do zmage izstrelil iz zavetrja Luke Mezgeca. Foto: EPA
Prvi dvoboj elitne šprinterske druščine v letu 2020 je dobil Pascal Ackermann, ki se je do zmage izstrelil iz zavetrja Luke Mezgeca. Foto: EPA

Prva etapa 2. dirke po Združenih arabskih emiratih je bila dolga 148 kilometrov, potekala pa je po Dubaju in njegovi puščavski in povsem ravninski okolici, zato so za zmago obračunali sprinterski specialisti.

Ackermann izkoristil Mezgečevo zavetrje
Luka Mezgec
, kolesar ekipe Mitchelton Scott, je prvi začel šprint, a ni zdržal do konca. Z njegovega zadnjega kolesa je do zmage poletel Pascal Ackermann (Bora - HansGrohe), ob tem so Mezgeca prehiteli še Avstralec Caleb Ewan (Lotto Soudal), Francoz Rudy Barbier (Israel Start-Up Nation) in Nizozemec Dylan Groenewegen (Jumbo Visma). 26-letni Ackermann je dosegel svojo 23. zmago v profesionalni karieri in drugo v novi sezoni.

Mezgec izgubil kolo svojega kolega
"Bil je eden najlažjih dni v sezoni, na koncu pa kaotičen zaključek. Ekipa me je skupaj s Kadenom Grovsom pripeljala do zadnjih petih kilometrov. V krožiščih je bil Kaden izvrsten, a v zadnjem krožišču sem izgubil kolo Grovsa, kar me je stalo boljši šprint, ker nisem več imel pravega pospeška. A kot novinec je opravil izjemno delo na svoji prvi dirki svetovne serije. Z njim imamo vsekakor še svetlo prihodnost,"
je po koncu dneva v Dubaju za ekipno stran povedal 31-letni Mezgec.

Sorodna novica Chris Froome

Pogačar v ospredju, Froome na repu glavnine
Tadej Pogačar
, kolesar domače ekipe UAE Emirates, glavni favorit za končno zmago, je na uvodu predvsem pazil na morebitne nevšečnosti in se vozil v ospredju glavnine ter kljub kopici šprinterjev končal na 25. mestu. Ob repu glavnine na 115. mestu je cilj prečkal glavni zvezdnik dirke in veliki povratnik na cestne dirke Chris Froome (Ineos).

Lani vzpon na jez dobil šprinter Ewan
Ponedeljek prinaša 2. etapo, ki se konča s strmim klancem na jez Hatta, kjer je lani slavil Caleb Ewan. Prvi zmagovalec Dirke po Emiratih Primož Roglič ne brani zmage, zato pa velja Pogačar za glavnega favorita. Odločitev o skupnem zmagovalcu bo padla v 3. in 5. etapi, ki se bosta prav obe končali na edini gori emirata Abu Dabi – Džebel Hafit.


2. DIRKA PO EMIRATIH

1. ETAPA, The Pointe-Dubai Silicon Oasis, 148 km:

  1. P. ACKERMANN      NEM/BOH 3:29:19 
  2. C. EWAN           AVS/LTS         
  3. R. BARBIER        FRA/ISN     vsi 
  4. D. GROENEWEGEN    NIZ/TJV         
  5. L. MEZGEC         SLO/MTS    isti 
  6. A. DAINESE        ITA/SUN         
  7. J. MARECZKO       ITA/CCC     čas 
 25. T. POGAČAR        SLO/UAE         
115. C. FROOME          VB/INS         

Skupni vrstni red (1/7):

 1. P. ACKERMANN      NEM/BOH 3:29:09 
 2. C. EWAN           AVS/LTS   +0:04 
 3. V. STOJNIĆ        SRB/THR    0:05 
...                                   
 8. L. MEZGEC         SLO/MTS    0:10 
28. T. POGAČAR        SLO/UAE isti čas


Fuglsangu Andaluzija, Mohorič 11. v kronometru
Danec Jakob Fuglsang je skupni zmagovalec 66. dirke po Andaluziji oz. sončne poti. Kapetan Astane je na petdnevni dirki dobil dve etapi, zmago pa je potrdil v zadnji, 13 kilometrov dolgem kronometru, na katerem je dosegel isti čas kot zmagovalec, tekmovalec Bahrain McLarna Dylan Teuns, ki je skupno končal kot peti.

Drugi kolesar sveta po UCI-lestvici je ubranil lansko zmago v Andaluziji in hkrati na najboljši mogoči način odgovoril na afero, ki je izbruhnila pred dvema tednoma, ko so ga domači mediji obremenili sodelovanja s samim "dr. dopingom" Michelejem Ferrarijem. Na koncu je imel 34-letni Danec 59 sekund prednosti pred drugim Avstralcem Jackom Haigom (Mitchelton Scott) in 1:12 pred Baskom Mikelom Lando (Bahrain McLaren).

Dve etapni dirki in dve skupni zmagi. Čudežni Remco Evenepoel je v velikem slogu odprl sezono 2020. Ljubitelji kolesarstva naj si obkrožijo 22. april, ko se bodo na cestah Valonske puščice prvič med seboj pomerili štirje najbolj vznemirljivi kolesarji: Remco Evenepoel, Egan Bernal, Mathieu van der Poel in Tadej Pogačar. Foto: EPA
Dve etapni dirki in dve skupni zmagi. Čudežni Remco Evenepoel je v velikem slogu odprl sezono 2020. Ljubitelji kolesarstva naj si obkrožijo 22. april, ko se bodo na cestah Valonske puščice prvič med seboj pomerili štirje najbolj vznemirljivi kolesarji: Remco Evenepoel, Egan Bernal, Mathieu van der Poel in Tadej Pogačar. Foto: EPA

Zelo dobro je vožnjo na čas opravil tudi edini slovenski kolesar v Andaluziji Matej Mohorič (Bahrain McLaren), ki je z zaostankom 36 sekund osvojil 11. mesto. Skupno je sicer Mohorič končal kot 73. (+35:22), saj je že pred zadnjo etapo zaostajal skoraj 35 minut, ker je bil podrejen delu za Lando, Teunsa in Pella Bilbaa, ki so se za Bahrain McLaren borili z Astano za skupno zmago.

Algarve: Evenpoel nasledil Pogačarja
S kronometrom se je zaključila tudi 46. dirka po Algarvi, ki je po pričakovanjih pripadla čudežnemu dečku iz Belgije. Remco Evenepoel je na 20-km boju z uro za 10 sekund premagal tudi svetovnega prvaka Rohana Dennisa (Ineos) in za 19 sekunde Švicarja Stefana Künga (Groupama - FDJ).

V skupnem seštevku je evropski prvak v vožnji na čas dirko, ki jo je lani dobil Tadej Pogačar, zaključil s prednostjo 38 sekund pred Nemcem Maximilianom Schachmannom (Bora -HansGrohe), še sekundo več je na tretjem mestu zaostal Kolumbijec Miguel Angel Lopez (Astana). Edini Slovenec na Portugalskem Jan Polanc (UAE Emirates) je dirko sklenil na skupno 15. mestu (+2:27), potem ko je bil v kronometru 35. (+1:21).

Quintani še dirka v francoskih Alpah
Drugo etapno dirka v novi sezoni je osvojil tudi Nairo Quintana (Arkea Samsic). 30-letni Kolumbijec je dobil tridnevno 52. Tour des Alpes Maritimes v južni Franciji. Po zaslugi sobotnega slavja na prelazu d'Eze je Quintana na koncu za 40 sekund prehitel Romaina Bardeta (AG2R La Mondiale) in Richieja Porta (Trek Segafredo).

Adria Mobil odprla sezono s 14. mestom Brajkoviča
V nedeljo se je zaključila tudi 3. dirka po Antalyi v Turčiji, kjer je sezono odprla novomeška ekipa Adria Mobil. Štiridnevno dirko je na koncu dobil Britanec Maximilian Stedman, ki je skupno za vsega sekundo ugnal Italijana Kennetha Van Rooyja. Razlike so bile izjemno majhne, tako da je Janez Brajkovič ob skupnem zaostanku 10 sekund osvojil skupno 14. mesto, s čimer je bil najboljši posameznik Novomeščanov. Adria Mobil je najboljšo uvrstitev na dirki dosegla na uvodni etapi, ko je bil Marko Kump v šprintu drugi.