Avtorske pravice za izdajo knjige bodo vrnili avtorju, so potrdili pri založbi. "Odločitev za prekinitev pogodbe ni bila lahka. Pri Hachette Book Group svoje odnose z avtorji jemljemo zelo resno, knjig ne odpovedujemo zlahka. V preteklosti smo izdajali in tudi v prihodnje bomo izdajali kontroverzna dela. Kot založniki se trudimo podpirati različne glasove in nasprotujoča si stališča. Kot podjetje smo zavezani ustvarjanju stimulativnega, odprtega delovnega okolja za vse svoje osebje. V zadnjih dneh se je vodstvo HBG-ja poglobljeno pogovarjalo z osebjem in drugimi. Ko smo prisluhnili, smo sklenili, da izdaja knjige ni več smotrna za HBG."

Woody Allen z ženo Soon-Yi  in neznanim oboževalcem na festivalu v Cannesu. Foto: AP
Woody Allen z ženo Soon-Yi in neznanim oboževalcem na festivalu v Cannesu. Foto: AP
Sorodna novica V založbi Hachette protestirajo proti izidu avtobiografije Woodyja Allena

Po objavi te vesti so bili zaposleni pri HBG-ju po poročanju The Hollywood Reporterja "presenečeni, a so si tudi oddahnili"; novico so pospremili z aplavzom in vzkliki.

V četrtek so z dela odkorakali zaposleni pri založniških vejah Little, Brown and Company, ki je izdala Catch and Kill, knjigo Ronana Farrowa, in Grand Central Publishing, ki naj bi izdala knjigo Apropos of Nothing. Ko je v javnost prišla vest o Allenovi knjigi, je Ronan Farrow naznanil, da v prihodnje z založniško skupino Hachette ne bo več sodeloval. Allenov sin je v preteklosti še večkrat podčrtal, da verjame zgodbi svoje sestre Dylan Farrow, ki trdi, da jo je Woody Allen spolno zlorabil, ko je bila otrok.

Dylan Farrow se je na Twitterju že odzvala na odločitev, da knjiga ne bo izšla: "Vsem posameznikom, ki so, ne glede na to, da so s tem ogrozili svojo kariero, izkazali solidarnost mojemu bratu, meni in vsem žrtvam spolne zlorabe: besede ne bodo nikoli dovolj, da bi opisala, koliko vam dolgujem. Za nekoga, ki se je tako dolgo počutil sam s svojo zgodbo, je bil včerajšnji dan pomemben opomnik, kaj vse se lahko zgodi, ko ljudje stopijo skupaj in se zavzamejo za to, kar je prav."

Tvegali so izgubo Pulitzerjevega nagrajenca
Ronan je v torek tvitnil, kako razočaran je nad tem, da se je založniška skupina Hachette odločila za izdajo knjige, "potem, ko so jo druge velike založbe zavrnile". V nadaljevanju je povedal še, da so "pri HBG-ju odločitev skrivali pred mano in pred svojimi lastnimi zaposlenimi, medtem ko smo zaključevali knjigo Catch and Kill - knjigo o tem, kako se vplivni moški, med njimi Woody Allen, izogibajo odgovornosti za spolne zlorabe." Zaradi tega je tudi sklenil, da v prihodnosti z založbo ne bo več sodeloval.

Farrow je založbo kritiziral, češ da ni faktografsko preverila knjige njegovega očeta. "Nihče ni stopil v stik z Dylan, da bi se odzvala na morebitno lažno karakterizacijo ali zanikanje zlorabe, ki jo je doživela od Woodyja Allena. Gre za kredibilno obtožbo zlorabe, ki je nespremenjena že skoraj tri desetletja in jo podpirajo dokazi in pričanja iz tistega obdobja," je zapisal. "Neverjetno neprofesionalno je, da pri Hachette tako ravnajo. Je pa to tudi izraz pomanjkanja etike in sočutja do žrtev spolne zlorabe, ne glede na mojo osebno povezanost s primerom in moje izdano zaupanje."

V knjigi Catch and Kill Ronan Farrow med drugim popiše, da se dolgo ni hotel javno izreči ali sploh ukvarjati z obtožbo spolne zlorabe, ki jo je proti njunemu očetu uperila sestra Dylan. Tišino je prekinil šele leta 2016 v kolumni za The Hollywood Reporter, kjer je zapisal: "Verjamem svoji sestri. Kot brat sem ji od nekdaj zaupal, tudi pri petih letih, ko jo je mučilo očetovo nenavadno obnašanje v njeni bližini."