Zaradi izbruha novega koronavirusa ministrstvo za kulturo vsem javnim zavodom s področja kulture priporoča, naj z današnjim dnem pa vse do preklica zaprejo vrata za vse zunanje obiskovalce. Pri tem gre za zaprtje razstav, knjižnic, odpoved predstav, prireditev, okroglih miz, izobraževanj in drugih oblik, v okviru katerih se zadržuje večje število ljudi.

Foto: EPA
Foto: EPA
Sorodna novica Javni kulturni zavodi odpovedujejo prireditve

Čas za e-knjige in domače zbirke knjig
Ob teh direktivah so delovanje prekinile tudi nekatere ustanove, ki so doslej vztrajale odprte. Prostori Narodne in univerzitetne knjižnice so do preklica zaprti za vse uporabnike. Zaprta bo tudi Univerzitetna knjižnica Maribor, ki pa bo omogočala izposojo knjig v prvem nadstropju. Od danes do predvidoma 28. marca bodo zaprte tudi vse enote Mestne knjižnice Ljubljana kot tudi vse enote Mariborske knjižnice; slednje bodo zaprte do preklica. Zaprte bodo tudi vse enote Koroške osrednje knjižnice in Osrednje knjižnice Celje. Knjižnice obljubljajo, da članom zamudnina v tem obdobju ne bo tekla.

Svoja vrata zapirajo tudi muzeji in galerije
Odločitev o zaprtju so že sporočili iz Narodne galerije, Narodnega muzeja Slovenije, Pokrajinskega muzeja Maribor, Pokrajinskega muzeja Celje, Pomurskega muzeja Murska Sobota, Galerije Murska Sobota, Gorenjskega muzeja. Do nadaljnjega so zaprte vse lokacije Muzeja in galerij mesta Ljubljane. Kot piše na spletni, sta do preklica zaprta tudi Moderna galerija in Muzej sodobne umetnosti Metelkova.

Gledališča, ki so doslej odpovedovala le predstave na velikih odrih – na primer SNG Drama Ljubljana, Mestno gledališče ljubljansko, SNG Maribor – zdaj ukinjajo predstave na vseh prizoriščih in gostovanja. Predstave so odpovedali tudi v novomeškem Anton Podbevšek Teatru.

V Slovenski filharmoniji so do nadaljnjega preklicali vse koncerte, že od 9. marca je zaprt Cankarjev dom.

Zaprta tudi večina kinodvoran
Slovenska Kinoteka in Kinodvor sta vse projekcije odpovedala že včeraj, Kino Bežigrad prav tako trenutno nima projekcij. Do nadaljnega se je vsem projekcijam odpovedal tudi Kolosej, Cineplexx pa za zdaj še ni sprejel tega ukrepa. Mariborski Maribox je zaprt. Do nadaljnjega tudi ne bo mogoče obiskati Kinocentrov Koloseja in kina Komuna, zaprta je tudi Slovenska kinoteka.

 V Narodni in univerzitetni knjižnici (NUK) so na svoji spletni strani objavili, da bodo od danes do preklica prostori knjižnice zaprti za uporabnike ter da bodo uporabnikom do nadaljnjega nudili storitve le po spletu oziroma po telefonu. Foto: Wikipedia
V Narodni in univerzitetni knjižnici (NUK) so na svoji spletni strani objavili, da bodo od danes do preklica prostori knjižnice zaprti za uporabnike ter da bodo uporabnikom do nadaljnjega nudili storitve le po spletu oziroma po telefonu. Foto: Wikipedia

V prestolnici sta do preklica vrata med drugim zaprla Kino Šiška in galerija DobraVaga. Vse predstave so odpovedali še v Lutkovnem gledališču Ljubljana in celjskem gledališču. V Mariboru je do 27. marca vrata zaprla Sinagoga Maribor, do preklica so za javnost zaprti Koroška galerija likovnih umetnosti in Galerija Ravne ter Koroški pokrajinski muzej. Tudi vsa razstavišča Obalnih galerij Piran so od danes do preklica zaprta za obiskovalce.

Glosa: delavce v kulturi obravnavajte korektno
Ob teh ukrepih sindikat Glosa delodajalce v kulturi naproša, da delavcem, katerih prisotnost na delovnem mestu ni nujno potrebna, odredijo delo od doma, vendar s polnim oz. vsaj 80-odstotnim nadomestilom plače.

Za zaposlene, ki jim ni mogoče odrediti opravljanja dela na domu, pa predlagajo, da se preuči možnost odreditve začasnega opravljanja drugega dela. V primeru, da delodajalec delavcu ne more zagotoviti dela, se priporoča t.i. začasno čakanje na delo. Ob tem poudarjajo, da kolektivna pogodba za kulturne dejavnosti nadomestilo plače ureja ugodneje kot Zakon o delovnih razmerjih (ZDR), zato pozivajo k upoštevanje kolektivnih pogodb.

Na Glosi so v pozivu delodajalcem na področju kulture in varstva narave zapisali, da naj svoje delavce obravnavajo enakopravno in spoštljivo. "Ne odrejajte jim prisilnega dopusta, ker je to nezakonito, ne kompenzirajte jim samovoljno 'viškov' ur, ne silite jih v bolniško odsotnost," so našteli. Še posebej opozarjajo na tiste delavce, ki morajo zaradi zaprtja vrtcev in šol ostati doma, ker njihovi otroci niso zmožni sami poskrbeti zase.

Obenem so v Glosi izrazili razočaranje nad "neznosno lahkostjo črkobralstva, s katero je država v medijih obelodanila 'gotovo dejstvo', da je njihovo nadomestilo plače zgolj 50-odstotno". Kot so poudarili, se v Sindikatu Glosa s tem ne strinjajo.