Vse kaže, da evropskega prvenstva ne bo v predvidenem terminu. Foto: Reuters
Vse kaže, da evropskega prvenstva ne bo v predvidenem terminu. Foto: Reuters

To bo predsednik zveze Gabriele Gravina tudi predlagal Uefi na nujnem zasedanju, ki bo v torek. "Poskušali bomo dokončati prvenstvo, ker je tako prav in pošteno do klubov, ki so veliko vlagali in se žrtvovali. Uefi bomo predlagali, da prvenstvo organizira v drugem terminu," je za italijansko televizijo Mediaset povedal Gravina.

Evropsko prvenstvo je na sporedu od 12. junija do 12. julija na stadionih po celotni Evropi. Uefa je na torkovo zasedanje, ki bo potekalo s pomočjo video konference, povabila vseh 55 članic. Na sestanku bosta prisotna tudi Združenje evropskih klubov in lig ter sindikat nogometašev. V javnosti krožita dva nadomestna termina – december 2020 in preložitev za eno leto.

Italijanska zveza je pred tem govorila še o treh različicah razpleta prvenstva – končnici, prvenstvu brez prvaka in koncu prvenstva z obstoječim vrstnim redom. Gravina zdaj upa, da bi se prvenstvo lahko končalo do 30. junija, mesec pozneje od predvidenega, čeprav priznava, da je bolj realno prvenstvo podaljšati še za en mesec.

Italija je država, ki jo je koronavirus prizadel najhuje v Evropi. Samo v nedeljo so poročali o 368 smrtnih žrtvah.

Španci se usklajujejo tudi z Nemci in Italijani
Tudi v drugem najhujšem evropskem žarišču virusa Španiji so prepričani, da bodo nogometno prvenstvo uspeli končati. Prekinjeno je bilo v četrtek, potem ko je morala v karanteno celotna ekipa Reala. Pozneje so testi pokazali okužbo pri petih nogometaših in članih kluba Valencia.

"Prepričan sem, da bomo prvenstvo končali. O datumih se usklajujemo tudi z drugimi ligami. Pogovarjal sem se z Italijani in Nemci. Najprej pa moramo videti, kaj se bo zgodilo v torek na zasedanju Uefe," je povedal predsednik La Lige Javier Tebas.

"Seveda je prva stvar zdravje vseh. Če bodo tekmovanja prekinjena in odpovedana, bo to hud finančni udarec za vse. Vsi proračuni klubov bodo trpeli, če tekmovanja ne bomo končali, a sem prepričan, da ga bomo," je še dodal Tebas.