Tokio bi moral olimpijske igre prvič gostiti že leta 1940, a so jih leta 1937 zaradi napada Japonske na Kitajsko preložili v Helsinke, pozneje pa zaradi druge svetovne vojne odpovedali. Foto: EPA
Tokio bi moral olimpijske igre prvič gostiti že leta 1940, a so jih leta 1937 zaradi napada Japonske na Kitajsko preložili v Helsinke, pozneje pa zaradi druge svetovne vojne odpovedali. Foto: EPA

Zdaj je že dokončno jasno, da Tokio v predvidenem terminu med 24. junijem in 9. avgustom 2020 ne bo gostil OI. Izvedene bodo najpozneje poleti 2021.

V preteklosti so igre odpadle le v času prve in druge svetovne vojne – poletne igre v Berlinu 1916, Tokiu oziroma Helsinkih 1940 in Londonu 1944 ter zimske v Saporu 1940 in Cortini d'Ampezzo 1944.

Večkrat se je pojavila tudi množica drugih težav, s katerimi so se srečevali Mednarodni olimpijski komite (MOK) in prireditelji, a igre nikoli niso bile preložene.

Sorodna novica Kocka je padla: OI v Tokiu preložene na leto 2021

Izbruh Vezuva igre premaknil v London
Leta 1906 so igre, ki bi morale biti dve leti pozneje v Rimu, zaradi izbruha ognjenika Vezuv pri Neaplju premaknili v London, saj je Italija denar raje namenila obnovi Neaplja.

Velika gospodarska kriza ni preprečila izvedbe iger v Los Angelesu leta 1932, prav tako ne pomisleki zaradi nacističnega režima leta 1936, ko je zimsko izvedbo gostil Garmisch Partenkirchen, poletno pa Berlin.

Velik udarec za igre je predstavljal teroristični napad v Münchnu 1972, kjer so palestinski teroristi, ki so jih pri pripravi podpirali tudi nemški neonacisti, napadli izraelske športnike. Ugrabitev se je končala z enajsterico mrtvih udeležencev. A igre so se tudi takrat po 34-urni ustavitvi nadaljevale, za vedno pa se je spremenil njihov varnostni značaj.

Bojkoti iger v letih 1976, 1980 in 1984
Olimpizem je doživljal stalne politične pritiske, predvsem v obdobju hladne vojne. Manj znane so težave iz leta 1976, ko so se številne, povečini afriške države, odločile za bojkot iger v Montrealu, saj so zahtevale izključitev Nove Zelandije. Novozelandci so se afriškim državam zamerili, ker se je njihova reprezentanca v ragbiju odločila za gostovanje v Južni Afriki, ki je bila suspendirana zaradi politike apartheida. Skupaj je igre bojkotiralo 29 držav.

Leta 1980 so ZDA na invazijo Sovjetske zveze v Afganistanu odgovorile z bojkotom iger v Moskvi, Američanom pa so se pridružili tako rekoč vsi zahodni zavezniki in tudi Kitajska.

Štiri leta pozneje je sledil "povračilni udarec", igre v Los Angelesu so bojkotirale Sovjetska zveza in njene zaveznice. Vse pogosteje se je zastavljalo vprašanje, ali se bodo zadeve uredile, a že čez štiri leta v Seulu 1988 je bil športni svet vnovič združen.

Denver se je leta 1976 odpovedal ZOI
Zimske igre 1976 je izvedel Innsbruck, a skoraj nihče se ne spomni, da so Avstrijci vskočili v zadnjem trenutku namesto Denverja, kjer so od izvedbe iger po referendumu novembra 1972 odstopili.

Olimpijske igre prvič v 124-letni zgodovini preložene
Naval na šport: Odzivi po preložitvi OI v Tokiu