Coco Gauff je julija lani navdušila v Wimbledonu. Postala je ljubljenka občinstva. Foto: Reuters
Coco Gauff je julija lani navdušila v Wimbledonu. Postala je ljubljenka občinstva. Foto: Reuters

Američanka, ki je 13. marca dopolnila 16 let, je lani na Church Roadu v uvodnem krogu senzacionalno izločila petkratno zmagovalko Venus Williams s 6:4 in 6:4, potem ko se je v glavni žreb prebila iz kvalifikacij.

V 3. krogu je rešila dve zaključni žogi in premagala Polono Hercog v epskem obračunu na osrednjem igrišču s 3:6, 7:6 in 7:5. V osmini finala je bila nato boljša poznejša zmagovalka Simona Halep.

Nekaj časa sploh ni uživala v tenisu
"V letih 2017 in 2018 sem imela mračne misli. Nisem točno vedela, kaj sploh želim doseči. Vedno sem imela odlične izide. To nikoli ni bila moja težava. Preprosto nekaj časa nisem uživala v tenisu," je povedala Gauffova.

Podrla je številne rekorde, njeni izidi pri 15 letih so bili zares neverjetni, saj se je enakovredno bojevala s tekmicami iz elitne deseterice lestvice WTA.

"Že celotno življenje me spremlja to, da sem bila najmlajša, ki ji je uspel neki dosežek. To seveda le dodaja medijsko pozornost, ki pa je ne potrebujem. Samo stopnjeval se je pritisk, da moram zelo hitro zmagovati na najvišji ravni. Zavedati sem se začela, da je pomembno, da moram igrati dobro zase, ne za druge ljudi," je dejala 16-letna igralka s Floride.

Polona Hercog je bila 5. julija lani na razprodanem osrednjem igrišču blizu odmevnega uspeha, a je zapravila dve zaključni žogi proti Gauffovi v drugem nizu in ostala brez osmine finala. Foto: Reuters
Polona Hercog je bila 5. julija lani na razprodanem osrednjem igrišču blizu odmevnega uspeha, a je zapravila dve zaključni žogi proti Gauffovi v drugem nizu in ostala brez osmine finala. Foto: Reuters

Razmišljala celo o letu dni premora
Zelo zrelo je ocenila težko obdobje: "Okoli leto dni sem bila res depresivna. To je bilo najtežje leto v mojem življenju. Ko se ti širijo mračne misli, ne vidiš svetlih točk teniške igre, to je velika težava. Vseskozi sem si želela postati teniška profesionalka, seveda pa mi ni bilo jasno, kako bo vse skupaj potekalo."

Stanje je bilo zelo resno, saj je razmišljala o letu premora, kar pa bi seveda zelo negativno vplivalo na njen meteorski razvoj.

"Zelo blizu sem bila tej odločitvi. Na koncu sem se odločila pravilno. Preprosto sem bila izgubljena. Prevečkrat sem sedela v kotu, razmišljala in jokala. Zdaj se zelo dobro poznam in po tej izkušnji sem precej močnejša," je dodala Gauffova.

V Melbournu poraz proti sijajni rojakinji Keninovi
Gauffova je nadaljevala odlične predstave tudi po Wimbledonu. Na Odprtem prvenstvu ZDA v New Yorku se je uvrstila v 3. krog, januarja letos v Melbournu pa je prišla do osmine finala, kjer jo je izločila poznejša zmagovalka Sofia Kenin s 6:7, 6:3 in 6:0.

"Zdaj se zavedam, da me ljudje spremljajo na vsakem koraku. Navadila sem se že, da sem postala zgled za mlade igralke. Na začetku sem mislila, da moram vse napraviti popolno."

Ne mara primerjav s sestrama Williams
V ZDA jo številni vidijo kot naslednico sester Williams. "Ne maram, da me primerjajo s Sereno in Venus. Nisem še na njuni ravni. Ni pošteno, da se primerja taki šampionki z igralko, ki se šele prebija v svetovni vrh. Zame sta bili vedno Serena in Venus vzornici in še vedno je tako. Obe sta tlakovali pot zame. Seveda si želim priti na to najvišjo raven," je končala Gauffova.